Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az alkuk a politikai élet legalapvetőbb velejárói

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Értem, hogy a magyar politika több évtizedes szórakozása, hogy pártvezetők fölhívnak egy másik pártot (kisgazdák, MDF, LMP, Kutya Párt), hogy az ne induljon a választáson, ahelyett, hogy olyan politikát folytatnának, hogy megnyerjék a szavazóikat, de ha ez MZP szerint is így megy, akkor mi lenne, ha a Fideszt hívná föl. A probléma meg is lenne oldva.

Ez Hont András ismételten csak viccesnek szánt kommentje a követői számára, amelyet azt követően posztolt, hogy az MKKP vezetője egy rádióinterjúban elmondta, hogy MZP megkereste őt és ajánlatott tett arra, hogy ne induljanak el önállóan a jövő évi választáson. Úgy beszél erről a tényről Hont, mintha ez demokráciaellenes vagy teljesen érthetetlen lenne, miközben tökéletesen logikus. Mint ahogy az is logikus, hogy a pártok a színfalak mögött tárgyalnal a jelöltekről, hogy növeljék az összefogás sikerét. Vélhetően MZP célja sem az volt, hogy lehetetlen helyzetbe hozza a viccpártot, hanem az, hogy csökkentse a szétaprózottságot, hiszen egy-egy településen akár pár száz szavazaton is múlhat, hogy ki nyeri a választásokat.

Én kedvelem az MKKP-t, és annak úgy vélem, meg is van a helye a magyar társadalomban, csak nem pont úgy, ahogy magukra gondolnak. Egyfajta vicces civil szervezetként működnek, és tagadhatatlanul sok társadalmilag hasznos tevékenységet folytatnak, de nem igazán értem, hogy egy-egy választáson mit keresnek. És nem azért nem értem a dolgot, mert mások elől vesznek el szavazatokat, hanem azért, mert egy viccpártról van szó, amelynek soha nem is volt célja a szavazók meggyőzése. Ők fennállásuk óta adományokból hoznak létre vicces, vagy éppen bozasztóan fontos fejlesztéseket, amiért sokan kedvelik őket. Viszont hogy a politikai céljaik mégis mik, azt a mai napig nem tudhattuk meg.

Hont pontosan tisztában van azzal, hogy milyen játszmákat kénytelenek lejátszani a pártvezetők, ha a politikai élet középpontjába kerülnek, pont ezért is érthetetlen a fenti viccesnek szánt megjegyzése. A jövő évi választások generációnk talán legfontosabb választásai lesznek, hiszen egy rendszerváltás történhet, amennyiben az összefogást tető alá hozó ellenzék képes lesz a győzelemre. Lehet itt finnyáskodni és arról beszélni, hogy Gyurcsány, meg hogy korrupt egykori képviselők is ott vannak a megállapodásban – hogy mennyien is vannak, azt a fene sem tudja -, de ahhoz, hogy megalapozzunk egy változást ebben az országban, ahhoz az kell, hogy legalább a jelenlegi maffiarendszer eltűnjön. Ezt követően ráérünk azon lamentálni, hogy melyik pártnak mi is az érdeke, és ott milyen politikai játszmák folynak.

Anélkül, hogy az MKKP pártvezetését minősíteném, én továbbra is úgy gondolom, hogy hibás az a gondolat, miszerint akik rájuk szavaznak egy választáson, azok úgysem szavaznának másra, ezért egyetlen szavazatot sem vonnak el az ellenzéki összefogástól. Meg amúgy is, egy vicc a magyar poltika, ezzel pedig milyen nagyszerű fricskát mutathatnak mindenkinek. A magyar politika valóban siralmas, de jövőre ez valamilyen szinten megváltozhat, ahhoz viszont az kell, hogy Orbánt elzavarják a magyarok. Úgy hiszem, az a megállapítás, miszerint nincs reaális esély a Fidesz megverésére, vagy az, miszerint nincs valódi választási lehetőség az ellenzéki oldalon, egyszerűen már nem igaz. Ezzel egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy az MKKP-nak már nincs jelentősége idehaza, de úgy hiszem, a funkciójuk megváltozott, de legalábbis meg kellett volna, hogy változzon.

Létezhet úgy egy viccpárt, hogy a társadalmi hasznuk továbbra is jelentős, de nem tűznek ki elérhetetlen célokat maguk elé. Mert hát melyik passzivistájuk lehet képes arra, hogy bármelyik választókerületet is megnyerje? Amennyiben van ilyen jelöltjük, akkor természetesen indítsák el, de ha nincs, akkor nem értem annak okát, hogy miért indítják egy olyan terepen, ahol csak az a kérdés, hogy 5 vagy 6 százalékot ér el. Ennek mi az értelme? Talán az, hogy fricskát mutassanak a hazai politikai „elitnek”? Úgy gondolom, ennek nem most jött el az ideje, hiszen ha ők is változást szeretnének, akkor át kellene gondolniuk azt, hogy erre miként van reális lehetőség. Mert lássuk be, az MKKP vélhetően soha nem lesz annál nagyobb, mint amekkora jelenleg is. Növekedhet a támogatottságuk és kedvelhetik őket sokan – én is kedvelem a tevékenységüket, de pragmatikus okokból nem szavaznék rájuk –, de ez nem egyenlő azzal, hogy hány ember szavazna rájuk egy választáson.

Véleményem szerint Márki-Zay Péter megkeresése semennyire nem ördögtől való, még csak nem is demokráciaellenes. Csupán egy politikai alkut ajánlott, ami a normális közéleti ügymenet része. Aki ezen fennakad, az nincs tisztában a hazai helyzettel. Ha ugyanis azt hiszi, hogy létezik olyan párt, amelyik nem alkalmaz hasonló eszközöket – legyen szó véleményem szerint bármely országról –, akkor naiv, vagy eljátssza, hogy naiv. A politika az átlagember számára egy igen undorító világ, de sajnos az országok vezetése ezen politikusokra van bízva, más lehetőségünk nagyon nincs. Üde színfoltja tehát az MKKP a hazai politikai életnek, de nem tényezők, és alighanem soha nem is lesznek azok.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.