Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csúnya pofon ez

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kedden folytatott maratoni vitát a lengyel alkotmánybíróság uniós jogot érintő döntéséről az Európai Parlament, most pedig már meg is szavazták állásfoglalásukat: a lengyel alkotmánybíróság illegitim, ezért nem értelmezheti a lengyel alkotmányt.

A képviselők nagy többséggel fogadták el azt a dokumentumot, amely szerint a lengyel alkotmánybíróságnak nincs jogi legitimitása, nem független, és a lengyel alkotmány értelmezésére sem jogosult.

Ez a hír ugyan nemrégiben jött még csak ki, de egészen biztosan fel fogja zaklatni Orbánt. A választások előtt pár hónappal egy ilyen hírre semmiképpen sem volt szüksége, hiszen úgy hihette eddig, hogy az EP úgysem mer valódi döntést hozni, majd fenyegetőzik és arra kéri a magyar kormányt, hogy állítsa vissza a magyar demokráciát, de sürgősen. Persze ez a fenti döntés most épp a lengyelekről szól, de semmi garancia nincs arra, hogy a magyar kormány nem fog hasonló pofonba beleszaladni igen gyorsan. Mert hát a magyar helyzet semmivel sem jobb – sőt, talán rosszabb is -, mint a lengyel. Mert ott még azért léteznek valamiféle fékek és ellensúlyok, noha demokrácia már ott sem nagyon létezik.

Ha az EP végre mer ennyire tökös lenni a magyar kormánnyal szemben is, akkor Orbán egy forintra sem számíthat a közeljövőben az EU részéről, ami komoly gondokat okozna számára. Mert hát a kampányra is kellenek a milliárdok, meg hát a NER is zabálja a pénzt. Ellopható pénzek nélkül a tolvajok könnyen egymás torkának eshetnek, ezeket a pénzeket viszont nem nagyon lehet kipótolni csupán hitelekből. Pontosabban ki lehet, de annak komoly következményei lehetnek, hiszen már most is hitelekből élünk. Orbánék elköltötték az ország pénzét az elmúlt hónapokban, ráadásul a gazdasági növekedés miatti plusz forrásoknak is nyoma veszett, pedig hát elviekben mi voltunk Európa motorja.

Nem feltétlen fog kimondani hasonlót a magyar Alkotmánybíróságról az EP, hiszen ehhez az kellene, hogy ők is nekimenjenek az EP-nek, annyira meg talán nem hülyék, hogy a lengyel pofon után ezt ők is megtennék. El fognak sunnyogni a háttérben, de ez még mindig nem garancia arra, hogy akár egy forint uniós támogatásra is rátehetik majd a kezüket a következő hónapokban. Az EU-nak végre elege lett ebből az egészből, ami talán Merkel távozásának is köszönhető, hiszen a szava már nem nyom annyit a latba, mint annak idején. Mint ahogy az Orbánnal fenntartott szoros kapcsolata sem hat már meg senkit az unión belül. Elege van a régió országainak és azt szeretnék, ha ezt a korrupt, antidemokratikus országok kormányai is felfognák végre.

Orbán már így is komoly gondban van és kérdéses a jövő évi győzelme, de az ilyen fiaskók csak tovább rontják a helyzetét. Persze elő fog állni valamiféle hazug kommunikációval, hiszen még a szavazás előtt – vélhetően tudta annak kimenetelét – azt mondta, hogy félti az európai demokráciát Brüsszeltől. Az emberek többsége meg Lengyelországtól és Magyarországtól félti a demokráciát, hiszen uniós pénzekből építettek ki antidemokratikus rendszereket, amelyeket el szerettek volna terjeszteni Európa-szerte. Céljuk a korrupt rezsimek elterjesztése volt, legalábbis Orbáné egészen biztosan. Nyíltan arról beszélt, hogy Európa vezetője szeretne lenni, de ebből semmi sem lett, hiszen az általa is képviselt populizmus az utóbbi években egyre inkább a háttérbe szorult.

Nem jött be a jóslata, miszerint a Trumpok és Bolsonarók lassan majd átveszik a hatalmat több országban is, hiszen ennek pont ellenkezője történt. Trump csúnyán megbukott és csak annak köszönheti, hogy nem kötött ki börtönben, hogy ő volt az elnök. Bolsonaro még kitart, de ki tudja, meddig még. Orbán cseh haverja is elbukott nemrégiben, miközben Kurz is kénytelen volt lemondani. Salvini sehol nincs és az egyetlen reménye Orbánnak maximum le Pen lehet, aki – ha megválasztják – talán Európa utolsó szélsőjobbos vezetője lesz majd. Mert hát Orbán könnyen lehet, hogy követni fogja cseh kollégáját, mivel az embereknek elege van már ebből a rendszerből. Kaczinsky ugyan még biztosan nem most fog megbukni Lengyelországban, hiszen támogatottsága túl magas ehhez, de idővel, látva az európai országok politikai változásait úgy hiszem, hogy a lengyelek is eltakarítják azt a kormányt, amely ellopta a jövőjüket.

Orbán hatalmának napjai meg vannak számlálva és lehet, hogy többek között annak köszönheti majd vesztét, hogy az ő hatalmához eddig szükséges rendszer egyszer csak azt mondja majd, hogy ennyit és nem többet. Az EU eddig finanszírozta Orbán rendszerét és ugyan felszólaltak ellene az uniós politikusok, mégsem történt semmi valós. 10 éven keresztül hagyták, hogy az uniós állampolgárok pénze ne utak felújítására, vagy iskolák megépítésére menjen el, hanem arra, hogy kifizessék az oligarchákat és Orbán családtagjait. Könnyen lehet azonban, hogy ennek az időszaknak most van vége és látva Orbán esetleges vereségét, hagyják végre őt elbukni. Jó lenne, ha nem lenne szükségünk az EU-ra Orbán eltakarítása kapcsán, de úgy vélem, hogy erre igenis szükség lehet. Sajnos.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.