Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha valóban a békemenettől várják a csodát, akkor igen nagy lehet a baj a nemzeti oldalon

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Mandiner több kormánypárti politikai elemzőt is megszólított MZP előválasztáson aratott győzelme kapcsán. Mindannyian elmondták, hogy szerintük egyáltalán nem meglepő a vásárhelyi polgármester győzelme, ők mindent is tudtak előre. Ez már csak azért is meglepő, mert a legtöbb nem kormánypárti elemzőt, sőt a politikusok többségét is meglepte MZP sikere. Sokan remélték ugyan az ő győzelmét, mégsem hitték, hogy rendelkezik elegendő hátországgal ahhoz, hogy ez meg is történjen. Karácsony Gergely visszalépése nélkül ez vélhetően nem is sikerült volna, így azonban könnyen legyőzte Dobrev Klárát, aki tökéletes jelölt lett volna a Fidesz számára. Őt ugyanis jóval a választások előtt ki tudták volna végezni politikai értelemben, hiszen legyen bármennyire okos, tehetséges politikus, vagy szakember, akkor is Gyurcsány Ferenc felesége.

Persze áltathatjuk azzal magunkat, hogy nem számít, ki kinek a férje vagy felesége, de Gyurcsány Ferenc elutasítottsága óriási. Mert lehet, hogy a fiatalok nem emlékeznek 2006-ra, de a szavazók többsége emlékszik. Az ellenzék számára politikai öngyilkosság lett volna, ha Dobrev nyer, amivel Karácsony is tisztában volt, véleményem szerint pont ezért lépett vissza. És ez nem Dobrev személye ellen szól, azt sokszor, sokan elmondták már, de a tények sajnos makacs dolgok. Mint ahogy az is, hogy hazudnak azok az elemzők, amelyek azt állítják, hogy nem lepte meg őket MZP sikere, hiszen ha a Fidesz annyira tudta volna, hogy ki fog nyerni, akkor nem Karácsony és Jakab ellen hergel az előválasztást megelőzően, hanem Márki-Zay ellen. Ez viszont nem történt meg, most próbálnak korrigálni, noha próbálkozásaik igen gyermetegek.

Persze van még idejük áprilisig arra, hogy kialakítsanak egy sikeres lejáratókampányt, de legyen is bárhogy, időt veszítettek. A fideszes megmondóemberek sem nagyon tudnak hogyan reagálni MZP győzelmére, ezért baromságokat posztolnak, amelyeket később majd lehet, hogy meg fognak bánni. A Gyurcsányozás mellett még most is kitartani ugyanis borzasztóan nevetséges. Értem én, hogy létezik akkora utálat vele szemben, hogy azzal százezreket meg lehet szólítani, de ez már messze nem lesz elég egy újabb választási győzelemhez. Ahhoz a fiatalokat is meg kellene tudni szólítani, ami MZP-nek jól láthatóan sikerült. Orbán is erőlködik a szelfizgetéssel, meg a Facebookon történő folyamatos jelenlétével, de ha a szavazótáborát megnézzük, akkor ennek nem sok nyomát lehet látni. De majd az október 23-ra bejelentette Békemenet megmutatja, hogy mekkora haderőre is számíthat Orbán, ugye?

Szerinte Márki-Zay – aki a magyar Donald Trumpként, egy anti-establishment szereplőként adta el magát, a 2010 előtti és utáni korszakot elítélve – most „politikai mézesheteit” éli, de ez lehet, hogy csak szombatig tart.

Ha ugyanis a Fidesz a hétvégi Békemeneten jelentős erőt tud felmutatni, az rögtön le is hűti a kedélyeket az ellenzéki oldalon.

Ezt Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány igazgatója mondta el a Mandinernek nemrégiben. Márki-Zayt Donald Trumpként emlegetni kissé nevetséges, már csak azért is, mert annak Orbán a tökéletes megtestesítője, noha úgy hiszem, hogy Orbán legalább nem olyan kőbuta, mint Trump. MZP viszont messze nem azokat az értékeket képviseli – már ha lehet a vele készült beszélgetésekre alapozni -, amelyeket Trump, vagy Orbán képvisel. Van különbség jobboldali és jobboldali politikus között is, hiszen az alapvetően még nem kellene, hogy azt jelentse, hogy korrupt hazaáruló az ember. A jobboldalisággal az égvilágon semmi probléma sincs, de ma Magyarországon az emberek többsége úgy gondolja, hogy az egy megvetendő ideológia, hiszen Orbán is annak a képviselője. Én viszont úgy hiszem, Orbán soha nem volt jobboldali és nem is lesz.

De visszatérve a Békementre, még ha százezrek is jelennek meg azon – mert nincs kizárva, hogy lesz annyi bevethető busz, meg hát a lengyelek is érkezhetnek -, azért nehéz lesz elnémítani azt a több, mint 800 000 embert, akik részt vettek az elmúlt hetek előválasztásain. A fél ország megmozdult azért, hogy megrendezhessék ezt az eseményt, amelyre a magyar történelemben még soha nem volt korábban példa. A Békemenet nem lesz válasz semmire, az csak egy erőfitogtatás, amiben Orbánék most kénytelenek hinni, hiszen ha ez nincs, akkor számukra nem marad semmi. A petíciójukra a kutya sem volt kíváncsi, el is hallgattak azzal kapcsolatban, hiszen az előválasztás volt a hír mindenhol, kivéve természetesen a közmédiát és az MTI-t.

A Békemenettel ideig-óráig lehet, hogy képesek lesznek elfeledtetni az emberekkel azt, hogy hetekig az ellenzékről volt szó, de egyetlen eseménytől nem érdemes csodát várni, márpedig itt most pontosan ez történik. Mi lesz egy héttel a Békement után? Semmi. Az előválasztás eredményére viszont hónapokig emlékezni fogunk, mint ahogy arra is, hogy az emberek országszerte összefogtak azért, hogy véghez tudják vinni ezt az országos szintű eseményt. A Békemenet egy központilag szervezett menetelés lesz, aminek semmi köze nincs a kormánypárt valódi erejéhez. Ha valóban ettől várják a csodát, akkor nagy pofáraesés lesz jövő tavasszal.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.