Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A gesztusok kora lejárt, éljen a polgárháború!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Orbán Viktor nem szereti a precedenseket, azokat a közéleti mementókat, amik kilógnak a kurzusa merev szabályaiból. Amelyek önálló véleményt fogalmaznak meg, amik nem központi utasítás nyomán születnek, amik szimbolikusan is, de kikezdik az általa felépített véleménymonopóliumot. 

Őszintén nem tudom, hogy Csányi Sándor, aki a hazai belpolitikai légkört ismerve, múlt héten igenis szembement az irányvonallal, mi alapján cselekedett. Próbálom hinni, hogy valóban így gondolkodik. Az MLSZ elnöke és Magyarország egyik leggazdagabb embere ugyanis mint ismert, kijelentette, hogy pártállástól függetlenül mindenkire szüksége van a magyar focinak, ennek nyomán pedig meghívta a válogatott Anglia elleni meccsére Fekete-Győr Andrást és Karácsony Gergelyt, miután kettejüket kikezdte a Fidesz intellektuális arzenáljának ikonikus figurája, Budai Gyula. Budai Gyula, akinek elszámoltatási biztosként csak egyetlen dolog nem sikerült: a NER előtti rendszer korrupt figuráinak elszámoltatása.

Ahogy globális szinten, úgy Magyarországon is a politika egyre inkább a szimbólumokra épül. Identitáspolitikai harcokkal vagyunk elfoglalva, elejtett, rosszul megfogalmazott félmondatok tartják sokkban hetekig a közbeszédet, miközben a társadalmat fokozatosan leépítő, rendszerszintű problémákkal alig foglalkozunk.

Csányi Sándor nyilatkozata is szimbólum, de végre a pozitív fajtából. Természetesen nem lehet és nem is kell elvonatkoztatni attól, hogy Csányi a NER szerves része, egy földesúr, egy oligarcha abból a tipikus fajtából. De.

Amit megfogalmazott, mégis egy kísérletnek tekinthető egy polgárháború előtt álló, két részre szakadt ország pillanatnyi egyesítésére. Fekete-Győr és Karácsony nem a személyükben érdekesek, hanem státuszukban, hiszen az úgynevezett „konzervatív jobboldal” szélsőséges része megkérdőjelezi a magyarságukat, rendre hazaárulónak nevezi őket. Csányi pedig, a fideszes konglomerátum egyik legfontosabb embereként, gesztust tett. Egy olyan előremutató cselekedet ez, aminek szükségességéről nagyon fontos beszélnünk. 

Majd itt jött a képbe Bayer Zsolt. Ő az az elvetemült agresszor, szánalmas botrányhős és a magyar közélet sok fekete foltjának legnagyobbika, egy komplett fekete lyuk, aki felháborodottan konstatálta a blogján a két politikus meghívását.

Bayer Zsolt legnagyobb fájdalma valószínűleg az, hogy nem Németországban vagy Olaszországban született az 1900-as évek elején. Ha így történt volna, Hitler és Mussolini legfontosabb bástyájaként, egyszemélyes propagandagépezeteként tündökölhetne egy sokkal szélesebb közönségnek. Gyalázatosnak tartom, amikor a régmúlt diktátoraival példálóznak oda nem illő módon, de ami igaz, azt ki kell mondani: Bayer nemcsak megállná a helyét a náci-fasiszta szövetség szószóljaként, de működését látva Goebbels is féltené a saját pozícióját.

Nem meglepő, hogy Bayert zavarja a békejobb nyújtása, a kiegyezésre való törekvés. Neki ez nem érdeke. Nem hisz benne. Háború kell. Polgárháború, annak is a legtisztább fajtája: két szemben álló fél, egy nagy vezető, valamint annak a feltétlen szolgálata. A másik oldalt eltörölni, elnyomni, elpusztítani. 

Bayer idézőjelbe teszi, hogy a foci mindenkié. Ismét felbukkan a jobboldal morális fölénye, ahol az a megállapítás, hogy a foci mindenkié, csak egy vicces kiszólás, amolyan összekacsintós ironizálás, hiszen azok a hazaárulók a másik oldalon nem is magyarok, ugye, hogy is szeretnék a focit… Az férfimunka, nem?

„A lényeg persze megcáfolhatatlan: A foci mindenkié.

Meg aztán, közelednek a választások is, igaz, elnök úr?

S még egy apróság: részesítsük megfelelő fogadtatásban a stadionba kilátogató Karácsonyt meg Fekete-Győrt. Annyira megérdemli mindkettő…”

Így zárja velős publicisztikáját a szózsonglőr Bayer. Ez pedig nem más, mint az utóbbi időszak legszánalmasabb, legmocskosabb uszítása. Rendben, gerjeszti a polgárháborút, végtére is ez a dolga, de mindeközben az ukázt is kiadja a politikai tábora azon szélsőséges figuráinak, akik ebből leszűrik a következtetést: a harc mehet, engedély megadva.

Úgy gondoljuk, nincs elég radikális őrült, akiknek elég egyetlen megerősítő, vélt vagy valós mondat, amitől akcióba lépnek? Nem kell túl messzire menni, Budaházy György kiváló példa.

Sokaknak nehéz elképzelni, hogy ilyen vagy olyan formában 2006 megismétlődhet. Én pedig azt gondolom, ha Bayer és társai megszólalásai a mainstream részét képezhetik, ha a pártpolitikai kiegyezés legkisebb gesztusai ellen szólalnak fel, akkor 2022 nem lesz nyugodt év. Kívánom, hogy tévedjek.

Nem felejthetjük el, létezhet bármennyi szekértábor, hívő fideszes és dk-s, ateista és vallásos, ugyanannak a nemzetnek az állampolgárai vagyunk. Egy sikeres országnak mindenkire szüksége van, de a polgárháborúban érdekelt gátlástalan uszítók elsöprése közös érdekünk.

Fazekas Adrián

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.