Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Itt senki sem felelős semmiért

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,314,946 forint, még hiányzik 685,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A HVG megpróbálkozott azzal, hogy kiderítse, hány műtét maradt el a koronavírus okozta válság miatt. Nem volt viszont egyetlen olyan állami hatóság vagy szerv sem, amelyik hajlandó lett volna közölni velük ezt az adatot, ezért nem derülhetett ki az elhalasztott műtétek száma. Nyilván itt arról lehet szó, hogy a kormány nem akarta azt, hogy kiderüljön, micsoda rombolást is végzett a járvány, és az amiatt elrendelt nem életmentő műtétek leállítása. A lap viszont megnézte a várólistákat, amiből lényegében kiderül, hogy mekkora csapást mért a válság az egészségügyre. Egyes várólistákon megduplázódott a várakozók száma, de van olyan lista is, ahol az ember legalább 2 évet kénytelen várni arra, hogy sorra kerüljön.

És ez abban az országban történik, amely Kásler szerint tökéletesen megoldotta a járványt, az ellátásban nem volt elakadás, a rendszer meg sem rezdült, az orvosok pedig ezres számban térnek haza külföldről. Amennyiben ezek közül akár egyetlen állítás is igaz lenne, akkor most nem így néznének ki a várólisták és nem lennének olyanok, akik azért halnak meg, mert az egészségügy képtelen volt alkalmazkodni a helyzethez. Ez nyilvánvalóan a legkevésbé az orvosok vagy ápolók hibája, hiszen a rendszerért a mindenkori kormány felelős, ők döntenek a költségvetésről és a strukturális változásokról, valamint az ott dolgozók fizetéséről. Lehetne javítani az állapotokon, de ez nem célja a kormánynak, hiszen ha az lenne, akkor nem csak hitegetné az ápolókat azzal, hogy béremelést fognak megszavazni számukra.

De nem csak az elhibázott járványügyi védekezés rontja az emberek esélyét arra, hogy még időben ellátáshoz jussanak, hanem az is, hogy sokan a járvány miatt egyszerűen kiégtek. Vagy szabadságra van szükségük, vagy pedig a pálya elhagyására, hiszen a kormány akkor hagyta őket cserben, amikor a legnagyobb szükség lett volna arra, hogy támogassák őket. Átírták a szerződéseiket – csak emiatt ezrek hagyták el a pályát -, valamint kötelezővé tették számukra a vakcina beadatását, ami miatt ismét többen elhagyták a pályát. Ha lehet, akkor minden döntésével csak ront a kialakult helyzeten a kormány. De ez történt az oktatási rendszer vagy a szociális ellátás területén is, csak ott nem emberéletekben mérhető a kár, noha ez utóbbinál azért esetenként előfordulhat.

Az viszont, hogy egy műtétre akár két évet is várni kelljen, egyszerűen elfogadhatatlan, mondjon bárki is bármit. De itt nem csak a műtétekről van szó, hiszen egyesek a legegyszerűbb rutinvizsgálatokra is hónapokat kénytelenek várni, ami azt jelentheti, hogy egy kezelhető rákos megbetegedésből halálos, már visszafordíthatatlan kór lesz. Ezek persze nem úgy fognak bekerülni a statisztikákba, mintha valaki a rendszer hibája miatt halt volna meg, hanem úgy, hogy idehaza sokan rákos megbetegedésben halnak meg, mert túl későn fordulnak orvoshoz. Miközben a valóság sokszor az, hogy ők időben fordulnának orvoshoz, ha lenne valaki, aki ellátja őket akkor, amikor a segítséget kérik.

Eléggé egyértelmű, hogy itt az állami ellátásról van szó, hiszen aki tehetősebb, és meg tudja fizetni, az elmehet egy magánklinikára, ahol talán még időben ellátják. Konkrétan erre bazírozik a kormány is, nem véletlen, hogy milliárdosok sokasága fektetett a magánellátásba. A legszomorúbb az egészben, hogy azok, akik ezen várólisták miatt lehetetlen helyzetbe kerülnek, vagy később bele is halnak, azok sokszor a nemzeti kormány mellett teszik le a voksukat, mivel legalább nincsenek migránsok az országban, és Brüsszelnek, valamint Sorosnak is odavágtunk. Sokan nem fogják fel, hogy ők azok, akik döntéseikkel változtathatnak a lehetetlen állapotokon. Nem a jelentéktelen baromságok miatt kellene örülni, hanem felfogni végre, hogy a jelenlegi kormány közvetetten évente ezreket küld a biztos halálba.

Nem a nemlétező LMBT-lobbival kellene foglalkozni az óvodákban, iskolákban, hanem azzal, hogy mégis miért kell akár éveket is várni egy rutinműtétre? Miért nem működőképes az egészségügy, amikor mindannyian befizetünk a rendszerbe? Miért meghalni járunk a kórházakba ahelyett, hogy ott meggyógyítanának minket? Egy sor olyan elfogadhatatlan helyzet alakult ki már ebben az országban, amivel a kormány egyszerűen nem kíván foglalkozni, mégis emberek millióinak életét befolyásolja. Fontosabb viszont a közpénz szétlopása, mint az, hogy legalább a legalapvetőbb szolgáltatások működjenek. Már régen eljutottunk arra a szintre, hogy feltehetjük a kérdést: mégis mi a büdös francért fizetjük a TB-t? Mert ha azért cserébe semmiféle szolgáltatást nem kapunk, és a végén úgyis a magánellátásban kötünk ki – már ha megtehetjük és nem akarunk meghalni -, akkor mégis mi a szerepe az állami ellátásnak?

Tudom, ez egy kötelezően befizetendő adó, de a kormány kötelessége meg az lenne, hogy a befizetett adó fejében működtesse a rendszert. Erről viszont nem beszélhetünk, vagyis a kormány megszegi a kötelességét, akkor kérdezem én: az állampolgár miért ne tehetné meg ugyanezt? Persze tudom, hogy abból gyorsan börtön lenne, hiszen ha valaki megbüntetéséről van szó – feltéve, hogy nem NER-közeli –, akkor igen gyorsan őrölnek az igazságszolgáltatás malmai. Az állam lényegében akkor sért törvényt, amikor csak akar, hiszen ki vonhatná felelősségre? Jól ki van ez találva.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.