Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Korlátlan lehetőségek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ha van egy jó ötleted, vannak elképzeléseid, akár vállalkozást is érdemes alapítanod és máris a saját urad lehetsz – ez a biztos recept, és ha elég szorgalmas vagy, jobbra fordíthatod a sorsodat. Aztán van, akinek sikerül és van, akinek nem. Egyeseknek beválik, másoknak hamar be kell látniuk, hogy jobban jártak volna, ha bele se kezdenek, ezért érdemes alaposan átgondolni, képesek leszünk-e majd működtetni, amit elindítottunk. Az, hogy merre fordul a szerencsénk, nagyban függ attól, mennyire keresett az, amit kínálunk.

A Greenlight Kft. például ügyesen navigál az üzleti élet tengerén. 2014-ben alapították, fő tevékenysége világháló portál szolgáltatás, ennek jegyében pályázatokat hirdet lakossági ügyfeleknek és cégeknek, a nyertesek vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak, amelyeket honlapkészítéshez, számítógép illetve tablet vásárlásához, napelemes rendszer kialakításához, illetve mosógép- vagy hűtőszekrénycseréhez használhatnak fel. A részvételhez ki kell tölteni egy adatlapot, amelyen meg kell indokolni, hogyan kívánja igénybe venni a segítséget, majd be kell fizetni a pályázatfeldolgozási díjat, majd várni az eredményhirdetést.

A pályázati felhívás szerint negyedévenként 1000 pályázat részesül támogatásban, szó se róla, csábító az ajánlat, sejtelmem sincs, hányan kapnak a lehetőségen, de gondolom, vannak szép számmal. Azután – ha elnyered a támogatást, kapsz egy lehetőséget, egy megadott üzletet, ahol beválthatod a kedvezményedet. A jelentkezők többsége nem olvassa el a teljes szöveget, elvarázsolja, hogy 50-150 ezer forintos segítséget kap a vásárláshoz. Ha végül megkapja az értesítést, hogy nyert, kap egy elérhetőséget, hol használhatja fel a támogatást.

Nagy kár, hogy semmiféle adat a cég tevékenységéről nem elérhető, tehát hogy egy-egy időszakban hány igény érkezett, mennyi támogatást osztottak ki és kiknek, ezt adatvédelmi okokra hivatkozva nem teszik nyilvánossá, ami érthetetlen, ki és miért akarná titkolni, ha nyert egy pályázaton? Annyit közölnek, hogy 2016. január óta 16 és félezer pályázat érkezett be hozzájuk, és összesen eddig öt és félezren jutottak támogatáshoz. Eddig 6350 forint volt a feldolgozási díj, idén már felemelték 10 ezer forintra, hiába, infláció van. Csak ez az adminisztrációs költség eddig meghaladta a 100 millió forintot, emellett nem tudni, a cég mekkora összegekhez jutott különféle pályázatokon, mindenesetre az utolsó, 2019-es pénzügyi beszámolója alapján a nettó árbevétele több mint 22 millió forint volt, ezt összesen két fős létszámmal érték el, hát dicséretes.

A magukról megfogalmazottak szerint ez egy nagyon megbízható vállalkozás, tevékenységét a NAV és a fogyasztóvédelem is rendben találta, semmilyen online vagy bankkártyás fizetési eszközt nem terhelnek meg, hiszen az bűncselekmény lenne, szóval minden gyanú felett állnak, úgy látszik, az üzleti tisztesség feltételeinek megfelelnek, holott az átláthatóságuk alapjaiban sérül. Kezdve ott, hogy az állítólagos támogatások kizárólag a megadott cégnél érvényesíthetők, ez mondjuk olyan, mint amikor egy pizzéria a vásárlóknak felajánl egy olyan kedvezményt, amelyet csak náluk használhatunk fel egy következő vásárláshoz. Ez egy ismert, általánosan elfogadott marketingfogás a kereskedelemben, de egy pályázati rendszerbe beépíteni mégse kellene. Az sincs rendben, hogy se az adott időszakban beérkezett pályázatok számáról, se a nyertesekről nem lelhető fel semmiféle adat, tehát vagy vannak, vagy nincsenek, mint ahogy az se derül ki, felhasználták-e, amit elnyertek, ugyanis gyanítható, hogy sokan nem éltek vele. Ha megnézzük annak az üzletnek a weblapját, ahol érvényesíthetik a kedvezményt, ott azt látjuk, hogy maga a cég is ajánl jelentős árkedvezményeket nagyon sok árucikkre, innentől végképp lehetetlen átlátni, ki is részesíti az engedményben a szerencsés nyertest.

Nem mondhatjuk, hogy ez nyilvánvaló szélhámosság, de gyanítható, hogy az, mindenesetre érdemes lenne alaposabb vizsgálat alá vonni. Ráadásul úgy hirdetik az ajánlatukat, mint valami nagy lehetőséget, amelyet azok vehetnek igénybe, akik más pályázati lehetőségektől elesnek, tehát főleg a nyugdíjasoknak, ugyanakkor azt is kihangsúlyozzák, hogy felesleges bárkinek a szociális helyzetét ecsetelnie, ugyanis a döntésnél ennek nincs szerepe, mindenki esélyes. Nem utasítanak el egyetlen pályázatot sem – ennek magyarázata az lehet, hogy az elutasítást meg kellene indokolni, az már bizonyára fárasztó lenne, egyszerűbb ez úgy, hogy aki szerencsés, az értesítést kap, aki viszont nem nyert, annak még annyit se írnak, hogy sajnálják.

Széles körben hirdetik magukat, határon belül és határon túl is, beleértve az olyan portálokat is, mint a palyazatfigyelo.hu, elvileg tehát egy-egy negyedévben akár több ezer jelentkező is lehet. Tény, hogy az ajánlatuk alaposan kidolgozott, ránézésre minden szabályos és törvényes, váleményem szerint azonban valójában ez nem más, mint egy szerencsejáték, amelyre biztosan nem szól az engedélyük.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.