Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


És a betegek jogai hol maradnak?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kormány jól megfontolt döntéseként a háziorvosoknak kell házról házra járniuk azért, hogy meggyőzzék azokat az idős embereket, akik eddig nemet mondtak a vakcinára. Feladatuk az, hogy elérjék, hogy ezen döntésüket megváltoztassák és felvegyék az oltást. Ez a háziorvosok szerint is egy borzasztóan buta elgondolás, hiszen csak azért, mert orvos győzködi őket az oltás fontosságáról, még nem fogják meggondolni magukat. Ameddig az oltás nem válik kötelezővé, addig ezeknek az embereknek megvan a joguk ahhoz, hogy egyszerűen nemet mondjanak. Egy jogállam így működik, noha ilyenről idehaza már nem igazán beszélhetünk.

De a probléma nem csak ott van, hogy ezek az emberek szinte meggyőzhetetlenek, hanem ott is, hogy egy háziorvosnak a legritkább esetben van szabadideje arra, hogy házakat járjon sorra a hozzá tartozó praxisban. Arról nem is beszélve, hogy több, mint ezer ilyen praxis áll betöltetlenül a mai napig, tehát elmondható az, hogy kevés háziorvos van országszerte. De hogy tovább fokozódjon a helyzet, nemrégiben az is kiderült, hogy akik nem kérik az oltást, azokkal egy nyilatkozatot is alá kell íratni, vagyis lényegében jelentést kell írniuk a háziorvosoknak. Aki úgy gondolja, hogy ez a szocialista időkre emlékeztető döntés, az jól gondolja, hiszen akkor volt utoljára ehhez hasonló eset.

Aki viszont azt gondolná, hogy majd emiatt az idősek elfordulnak a kormánytól, azok tévednének. Az sem változtat a helyzeten, hogy többségében idősek voltak azok, akik tavaly és idén belehaltak a járványba, amelyet a kormány – véleményem szerint – félrekezelt. Akiket a tények sem győznek meg arról, hogy oltassa be magát, azokat semmi sem fogja erről meggyőzni. Ez azonban egy szabad döntés, még ha az ember az életével játszik, akkor is. Nem gyermekekről van szó, akikért a szülők vállalnak felelősséget, hanem felnőtt emberekről, akik saját maguk kell, hogy meghozzák a sokszor életüket befolyásoló döntéseket. Ha nem akarnak oltást, akkor nem akarnak oltást, ezt el kell fogadni, még ha az ember esetleg nem is ért vele egyet.

Egy a Telex birtokába jutott körlevél szerint a kormányhivatal tételes elszámolást vár a háziorvosoktól. Minden pénteken déli 12 óráig kötelesek jelentést tenni arról, hogy hány 60 év feletti embert kerestek fel, hányat győztek meg és oltottak be.

Aki pedig nem vállalja az oltást, azzal elvileg egy nyilatkozatot kellene aláíratniuk. Ez is számos kérdést fel a háziorvosok körében: miért is kellene aláíratni bárkivel egy nyilatkozatot arról, hogy lemond egy amúgy önkéntes oltásról?

Tudom persze, a kormány majd szépen letagadja, hogy valaha is létezett volna ilyen körlevél, de mint tudjuk, amit csípőből letagadnak, az igaz. Tehát azt kellene megmagyarázni, ami a cikkben is felmerül kérdésként, vagyis miért is kellene aláíratni bárkivel egy nyilatkozatot arról, hogy lemond egy amúgy önkéntes oltásról? Egy normális országban ez törvényellenes lenne, de mivel idehaza egy éjszaka alatt át lehet írni a törvényeket, ezért ezen már senki nem lepődik meg. Ha akadékoskodnak az emberek, akkor majd szépen átírják a törvényt és minden rendben lesz. Elvégre ha a Pegasus nevű, izraeli fejlesztésű programmal azt figyelhettek meg, akit csak akartak következmények nélkül, akkor miért pont egy ilyen jelentésből lenne probléma? Majd hozzászoknak az emberek, hiszen hozzászoktak már minden más, ehhez hasonló visszaéléshez is.

Panaszkodhatnak a háziorvosok is, de mivel nem rendelkeznek valódi szakmai képviselettel, pláne szakszervezettel, ezért panaszaik maximum egy újságcikk hasábjain jelenhetnek meg. Ez arra jó, hogy egyesek felháborodnak majd rajta, de valódi eredményeket nem tudnak elérni, hiszen a kormány úgyis azt tesz, amit csak akar. A magyarok alkalmazkodnak mindenhez, pont ez az oka annak is, hogy 10 éven keresztül uralkodhat egy maffiózó az ország lakossága felett. Bár ne lenne így, bár megértenék végre az emberek azt, hogy a hatalom az ő, és nem Orbán kezében van. Ehhez viszont az kellene, hogy megértsük és megtanuljuk, mi is az a demokrácia, amire a rendszerváltás óra várunk, azonban soha nem következett be.

Igen, 2010 előtt közelebb álltunk ahhoz, hogy elérjük ezt az állapotot, de az elmúlt 10 évben annyira elbutították a társadalmat, hogy szerintem ma már kevésbé vágynak az emberek a demokráciára, mint tették ezt annak idején. A háziorvosoknak – véleményem szerint – meg kellene tagadniuk a jelentéstételt és fel kellene keresniük Kásler Miklóst, hogy ugyan, magyarázza már el nekik, hogy miért is kellene házaló ügynökségük mellett még besúgóként is funkcionálniuk? Pontosan tudom, hogy sok háziorvos ugyanúgy a határozat ellen van, mint én magam is, de ha nem merik kinyitni a szájukat, akkor ugyan mi fog változni? Persze nem azt várom, hogy majd a háziorvosok kirobbantanak itt egy forradalmat, mégis úgy hiszem, hogy ha kiállnának a saját betegeik jogaiért, akkor a társadalom – talán – csatlakozna a harcukhoz és kiállna értük. Hiszen ha a háziorvosok kiállnak a betegekért, akkor megérdemlik azt, hogy mi is kiálljunk értük.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.