Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lehet, hogy az egészségügy soha nem fog összeomlani, de már a mostani helyzetet sem lehet működésnek tekinteni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Elég gyorsan igazolta az élet, hogy azonnal végre kell hajtani azokat a változtatásokat az egészségügyben, amelyeket tegnap és ma írtam meg, valamint az egészségügyi jogállási törvényt azonnal vissza kell vonni.

Tegnap estétől leállt az Uzsoki Kórház sürgősségi osztálya.

Egy belső körlevélben ezzel indokolja a leállást az orvosigazgató.

„Az ESZJTV (Egészségügyi Jogállásról szóló Törvény sic!) bevezetését követően sürgősségi betegellátó osztályunkon a vállalkozó orvosok felmondásával jelentős orvoshiány alakult ki, így az SBO működését augusztus 4-én 18 órától intézményünk lemondani kényszerült.”

Tökéletes példája az agresszív, át nem gondolt, úthenger mentalitásnak ez a helyzet. Ugyanis az új jogállási törvény rendkívül nehézzé tette a vállalkozó orvosok működését, akik ezelőtt több intézményben is dolgozhattak párhuzamosan.

Ennek vége, és bizony ezen az sem segített, hogy maga a törvény gyakorlatilag félig kész formában jelent meg. Sok módosítás még mindig nem készült el.

Holnap, majd amikor a sebészeten lesz ugyanez a helyzet, vagy a kardiológián, akkor azt is bezárják?

Végül a kórházat is?

Ezek Kunetz Zsombor szavai, aki kórházi témákkal kapcsolatban sokszor megszólalt már. Ő az, aki közöl belső leveleket és lerántja a leplet arról, ha valahol összeomlott az orvosi ellátás. Cikkeit és bejegyzéseit mindig megpróbálják ellehetetleníteni a kormány oldaláról, azonban megcáfolni képtelenek, hiszen ők is pontosan tudják, hogy Kunetznek igaza van. Lehet, hogy majd az ország más helyeiről odaszerveznek orvosokat és meg lesz oldva a helyzet, de ez valódi megoldást nem nyújt, hiszen a probléma rendszerszintű, amelyet úgy lehetne orvosolni, ha normális állapotokat hoznának létre az egészségügy területén. Ehhez pénzre és megfelelő szakemberekre lenne szükség, és bár az előbbi rendelkezésre is állhatna, utóbbival igencsak hadilábon áll a magyar kormány.

Pedig mennyiszer hallottuk már, hogy nem hogy elmennek az orvosok, hanem inkább hazajönnek és egyre nagyobb számban jelentkeznek „szolgálatra” az ország különböző kórházaiban. Nincs hiány orvosokból és szakápolókból sem, sőt, még többen is vannak, mint sokan gondolnák. Érdekes módon azonban a legtöbb híradás arról szól mostanság, hogy melyik kórház melyik szakrendelését kell leállítani azért, mert nincs elegendő orvos, vagy szakápoló. Véletlen lenne ez az egész? Soros, vagy Gyurcsány hibája, esetleg libsi ármány? Vagy inkább arról van szó, hogy az egészségügyi dolgozóknak egyszerűen elege van a kialakult helyzetből, és már nem csak fenyegetőznek azzal, hogy elhagyják a pályát, hanem konkrétan meg is lépik?

És ki ne értené meg őket? Egy borzasztó időszakon mentek át, amikor is olyan tragédiák szemtanúivá váltak, amilyeneket senkinek sem kívánnánk. Emberek százait veszítették el úgy, hogy tényleg mindent megtettek értük. Tragédiák sora játszódott le napi szinten, amihez egyszerűen nincs hozzászokva egyetlen orvos, vagy szakápoló sem, aki nem a harctéren szerzett gyakorlatot magának. Ezeknek az emberekre pihenésre és elfogadható fizetésre lenne szükségük, ehelyett jogaiktól fosztották meg őket, fizetésüket pedig nem emelték meg, csak ismét ígéretet tettek arra, hogy egyszer majd meg fog emelkedni. És igen, többen is kaptak egyszeri juttatást, de azzal a pár százezer forinttal még nincsenek sokkal beljebb, hiszen az egyszeri juttatás volt, nem számíthatnak rá havi szinten. Az is tény, hogy az orvosok fizetését valóban megemelték, de ez még további összetűzéseket okozott az egészségügyben dolgozók között, hiszen az ápolóknak már évtizedek óta ígérgetik az emelést, eddig mégsem nagyon sikerült a fizetésükhöz hozzányúlni.

A magyar kormány – nem csak a jelenlegi – nem becsüli meg az egészségügyben dolgozókat, ami számomra érhetetlen. Ők azok ugyanis, akik nem csak covid idején, de az év minden egyes napján azért dolgoznak, hogy családtagjaink, barátaink fel tudjanak épülni egy balesetből, vagy betegségből. Számukra ez több, mint munka, ez egy hivatás, amelyet azért végeznek, mert segíteni szeretnének embertársaikon. Ha munkaként fognák fel, a legtöbben már nagyon régen elhagyták volna a pályát, hiszen olyan nevetséges bért kapnak, amelynél többet még egy Tescóban is elérhetnének. Ők tényleg a szívüket, lelküket kiteszik a betegekért, erre ez a hála a munkájukért.

Most „csak” egy sürgősségi osztály zárt be, de korábban hasonlóképpen járt az ország másik pontján a zalaegerszegi traumatológia is, ahol túl sokan mondtak fel ahhoz, hogy folytatni tudják tevékenységüket. Két figyelmeztetés ez, azonban akinek fel kellene ébrednie, az az EMMI, ők viszont képtelenek beismerni azt, hogy valódi probléma alakult ki az egészségügyben. Szerintük nincs it semmi látnivaló, van elég orvos és szakápoló, ágy is van elég, nem is beszélve az eszközökről. A gond csak az, hogy ha ez fedné a valóságot, akkor nem zárnának be osztályokat és nem kellene elhalasztani műtéteket akár hónapokkal is, ami idővel a beteg halálát jelentheti. Ha lenne elegendő orvos, eszköz és ágy, akkor nem növekednének a várólisták, hanem csökkennének.

Az EMMI egyszerűen hazudik, a valóság pedig pofánveri az embert. Elég, ha megpróbál valaki egy rutinvizsgálatra bejutni valamelyik nagyobb kórházban idehaza és rájön, hogy a kormány hazugsága azzal kapcsolatban, hogy nincs orvoshiány, igen csak szembetűnő. Kikötnek ahhoz elég sokan kórházban Magyarországon, hogy pontosan lássák azt, hogy az EMMI nem tesz mást, mint propagandát hirdet, a valóságot pedig egy az egyben letagadja. De az egészségügy még nem omlott össze, noha nem is hiszem, hogy képes teljes egészében összeomlani. Az orvoshiányt a tanárhiányhoz hasonlóan megoldják, na nem úgy, hogy elegendő embernek adnak munkát, hanem úgy, hogy a statisztikák szerint az a megállapítás legyen igaz, hogy nincs orvoshiány. A látszat fontos ugyanis, semmi más.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.