Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Társadalmi célok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A hirdetések világa egy külön világ, általában nem foglalkozunk velük különösebben, elviseljük, mint mindent, amit kéretlenül ránk öntenek, de nem hiszem, hogy van olyan ember, akinek az lenne a passziója, hogy reklámokat tanulmányoz. Tudomásul vesszük, hogy ezek megjelentetéséből jut bevételhez a média, de aligha okozna közfelháborodást, ha egyszer csak nem úgy kellene végignéznünk egy filmet, hogy 10-15 percenként megszakítják egy reklámblokkal. Az online média is hemzseg a hirdetésektől, vannak oldalak, amelyek már használhatatlanok a rajtuk megjelenő mérhetetlen mennyiségű lábgombaellenes készítményeket kínáló, tekerődző férgektől nyüzsgő vagy rengő hájakkal operáló reklámok miatt – ezek esztétikai hatását nem is említjük.

Maradjunk a televíziós csatornáknál. Újabban egy-egy blokk vetítését megelőzően bejátsszák, hogy a most következő műsor 12, 16 vagy éppen 18 éven felülieknek ajánlott, nyilván nem véletlenül, komoly hatóság őrködik afelett, hogy a nem megfelelő tartalmakat ne láthassák a megadott korhatár alattiak, mert az károsan hatna a személyiségükre. Nem tudom, hogyan gondolják, néz a család egy filmet, és időközönként kikapcsolják a készüléket, vagy kiküldik a zsenge korúakat a szobából, aztán ha folytatódik a műsor, visszajöhetnek? Komoly feladat lehet eldönteni, melyik blokkot melyik sávba lehet besorolni, ma például figyelmesen végignéztem egy 18 éven aluliaknak nem ajánlottat. Volt benne falfesték, hajfesték, sárga dobozos, derékfájásra való csodakenőcs, ránctalanító krém, továbbá egy fürdőruha-reklám. Hát én egyiket se találtam olyannak, amely meg tudna rontani egy tizenévest, persze lehet, hogy bennem van a hiba, de sokkal inkább arról lehet szó, hogy találomra jelölgetik ezeket a műsorokat. Végül is, ha eléje teszik, hogy 18 éven aluliaknak nem ajánlott, abból baj nem lehet, bizonyára senki sem fog reklamálni, hogy fölöslegesen zavarta el a gyereket a készülék elől.

Érthető az óvatosság, kemény bírságokat szabnak ki azzal az indokkal, hogy valamelyik műsorban volt olyan tartalom, amely miatt azt nem lett volna szabad vetíteni olyan időpontban, amikor gyerekek is lehetnek a nézők között. Most a pedofiltörvénynek köszönhetően még szigorodhattak az előírások, persze ez igazából betarthatatlan, szinte bármire rá lehet fogni, hogy valamiért ártalmas a gyermeki lélekre – általában a reklámok nem szolgálják senki épülését szerintem, nem is az a céljuk. Olyan megoldást nem ismerek, nem is ez a feladatom, hogy a kecske is jóllakjon, meg a káposzta is megmaradjon, azaz legyenek is hirdetések, meg ne is legyünk kénytelenek elviselni azokat, szívem szerint azt javasolnám, jelöljön meg minden csatorna egy időszakot, lehetőleg minél későbbi időpontban, amikor csak reklámokat vetítenek, aztán aki akarja, nézze, de a cégek ezt nyilván nem találnák vonzónak. Nekik az a kedvező, ha olyankor jelennek meg az ajánlataik, amikor a lehető legtöbb ember nézi a műsorokat. El tudnék képzelni egy ilyen világot, sajnos, esély sincs arra, hogy megvalósuljon, éppen ellenkezőleg, egyre nagyobb helyet, több időt foglalnak le a fizetett tartalmak.

Vannak ezen felül a társadalmi célú hirdetések. Van olyan, amelyik arról szól, hogy több az, ami közös bennünk, mint ami elválaszt, arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy türelmesebbeknek kellene lennünk egymáshoz, hiszen attól mindannyiunk élete könnyebb és szebb lenne. Ennek valóban van társadalmi célja, haszna, annak például örülök, hogy ilyen is létezik. De vannak másfélék is. Mostanában társadalmi célú hirdetésként jelennek meg azok, amelyek a nemzeti konzultációra invitálnak válogatott ostoba megfogalmazásokkal. Az egyik különösen felháborító, arról szól, hogy Gyurcsányék vissza akarják szerezni a hatalmat, és akkor aztán jön az antivilág, megszűnik a 13. havi nyugdíj (amit mellesleg még vissza sem adtak, csak részben), megemelik a rezsiköltségeket, eladósítják az országot és így tovább. Eközben szomorú nyugdíjasokat láthatunk a képeken. Vajon merrefelé néz ilyenkor a médiahatóság? Ez mitől társadalmi célú hirdetés? Attól, hogy Magyarország kormánya jelentette meg szégyenszemre? Ez színtiszta politikai hirdetés minden részletében, akárhonnan vizsgáljuk, nem lehet másnak minősíteni.

Ráadásul nem is korhatáros, pedig nagyon meg kellene jelölni, bár megfelelő jelölés nem létezik. Igazából egyik korosztálynak sem ajánlott.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.