Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csak azért, mert valamivel nem értünk egyet, még nem kellene gyűlölni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Idén egy brutális film nyerte az Arany Pálmát, amely feldühítette a propagandamédiát. Ennek oka lehet, hogy Enyedi Ildikó filmjét nem díjazták, a francia alkotó filmje viszont hazavihette a fődíjat. A különböző filmes megmérettetések azonban már csak ilyenek, vannak győztesek és vesztesek, amit a 888 jól láthatóan képtelen feldolgozni. Szerintük a film gusztustalan, gyomorforgató és egyébként is az LMBT propagandát hivatott bemutatni, ami miatt könnyen lehet, hogy ismerve a mai politikát, a filmet be fogják tiltani Magyarországon. Én magam nem láttam a Titane című alkotást, azonban kétlem, hogy nem érdemelte volna meg a díjat, noha az is igaz, hogy akár Oscart is visznek el néha olyan filmek, amelyek véleményem szerint arra nem érdemesek.

De hát a filmek világa egy szubjektív dolog, hiszen ami egyeseket megfog, másokat unalommal tölt el, pont ezért is nehéz megítélni, hogy egy film valóban díjat érdemlő alkotás-e, vagy sem. De a kritikának nyilván helye van és ezzel nincs is semmi probléma, nem kötelező szeretni egyetlen filmet sem, ahova lealacsonyodott a 888 az viszont már egy egészen más téma. Lássunk pár sort a szerző cikkéből kezdésnek:

Az LMBTQ kiírhatatlanul beszivárgott a hétköznapjainkba.

Az élet minden területén, legyen az házasság, gyermekvállalás, sport, kultúra, politika, kiemelkedő helyet szeretnének elfoglalni. Az elismeréssel nem is érik be, vezetni akarnak, uralkodni mindenen és mindenkin.

A kisujjadat nyújtod, de az egész karod kell nekik!

Valami nagyon elpattanhatott a szerzőnél, ugyanis olyan haragot gerjeszt egy filmmel szemben, ami véleményem szerint elég ritka. Csak azért gyűlölni valamit, mert olyan ideológiát is bemutat, amivel valaki nem ért egyet, az számomra elfogadhatatlan. Megint csak azt mondom, hogy nem kötelező egyetérteni az LMBT ideológiával, de hát mégis csak egy filmről, egy alkotásról van szó, amelynek művészi értékeit érdemes elemezni elsősorban, nem pedig azt, hogy megjelennek-e melegek a filmben, vagy sem. Ezzel az erővel tiltsunk be minden olyan alkotást, ahol ilyen jelenetek is előfordulnak. A gond csak az, hogy akkor komoly művészeti alkotások tűnnének el, hiszen egyáltalán nem ritka, hogy vannak meleg szereplői egy filmnek, akár idehaza is.

Komolyan oda jutottunk, hogy egy ideológiától annyira rettegünk, hogy azonnal megbotránkozunk, ha szembesülünk vele? Tudtommal nem a Vatikán díjazta a filmet, hanem egy szakmai zsűri, melynek megítélése szerint a Titane volt a legjobb film az idei Arany Pálmán. Persze jó lett volna, ha Enyedi Ildikó viszi haza a díjat és a vele járó megtiszteltetést, de előfordul azért olyan, hogy csalódik az ember. Számomra a győztes film egyébként mindenképpen érdekes a bemutatója alapján, ezért a hasonló cikkek csak megerősítenek abban, hogy érdemes lehet azt megtekinteni. Olyan ez, mint az a mesekönyv, amelyet be akartak tiltani idehaza, majd az emiatt gerjesztett kampány következtében vélhetően többen vásárolták meg, mint amennyien alapvetően szerették volna.

A tiltásnak mindig is ellenkező hatása van, mint azt a tiltók szeretnék. Emlékezzünk csak a betiltott zenékre, könyvekre, vagy filmekre a XX. század második feléből,  a cenzúra hatása ellentétes volt. Csak azért is meg szerették volna szerezni az alkotást az emberek, hiszen kíváncsiak voltak arra, hogy miért tiltakoznak ellene. Ez a mostani film esetén is igaz, hiszen minél nagyobb a botrány egy film körül, annál érdekesebbé válik a fogyasztó számára. Ha valaki ezt képes felmérni, az pont egy újságíró kellene, hogy legyen, de mivel a 888-ról beszélünk, ezért megértem, hogy ez nem nagyon ment át a szerzőnek. Ő komolyan hiszi, hogy egy az LMBT ideológiát is bemutató film a kukába való, csak azért, mert ő ezzel nem ért egyet. Sivár, szánalmas világ lenne ez, ha a tiltások újra divatba jönnének és csak azokat az alkotásokat tekinthetnénk meg, amelyeket arra érdemesnek talál egy hatóság.

Nagyon remélem, hogy a 888 szerzőjéhez hasonló felfogás soha nem fog újra elterjedni az országban, hiszen akkor egy kegyetlen világ elé nézünk, egy olyan világ elé, ahol a művészet halott. Nyilván ne azért díjazzanak valamit, mert megbotránkoztatja az embereket, de csak azért, mert sokan ódzkodnak valamitől, még ne is ítéljük azt el. Tanuljuk meg a helyén kezelni a különböző dolgokat és fogjuk fel, hogy létezik a művészi szabadság, amelynek megtestesülését nem fogja mindig mindenki megérteni. Azért én azt kívánom a szerzőnek, hogy egyszer próbáljon meg szemellenző nélkül filmeket nézni, akkor talán meg fogja érteni azt, hogy mely filmek miért is kapnak díjakat. Azt pedig, hogy neki problémája van az LMBT közösséggel, tartsa magában, annak ugyanis semmi szerepe nincs abban, hogy milyen is egy film.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.