Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mindenki úgy él, ahogy akar

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy tegnap elsikkadt jelentéktelennek tűnő, rendkívül egyszerű összetett mondatról kellene pár szót szólnunk, függetlenül attól, hogy a törzsfőnöknek már számtalan olyan többé és kevésbé összetett mondat hagyta el ma reggeli rendes igehirdetésében a száját, ami bármikor übereli ezt a nyomorult mondatot.

Az előzmény: nemrég a 24.hu mutatta be azt a felújított, 9 személy szállítására alkalmas Bombardier gyártmányú magánrepülőt, amelyik idén tavasszal tűnt fel a Liszt Ferenc repülőtéren, és amelyet ugyanaz az osztrák cég üzemeltet, mint ama másik Bombardiert, amelyet Mészáros Lőrinc és pereputtya, illetve Orbán Viktor udvartartásának mindenféle tagjai szoktak használni. A cégről azt érdemes tudni, hogy az általuk üzemeltetett repülőket nem lehet a valós tulajdonosuk nevéhez kötni. A lap szerint ezt a magyar nyilvánosságban újnak számító gépet megjelenése óta többször is Matolcsy Ádám, az azonos családnevű jegybankelnök pár év alatt megmilliárdosodott fia és haveri köre használja. A tényfeltáró cikk megjelenésének idején Matolcsy Ádám a 24.hu kérdésére nem tagadta, hogy rendszeresen használja a gépet, de azt állította, hogy az semmilyen konstrukcióban nem az ő tulajdona. A Matolcsy-dinasztia által rendszeresen használt luxusgépről egyébként azt lehet tudni, hogy április óta többször járt Olaszország és Franciaország mellett a görög Mikonosz szigetén, a 24.hu egy ottani útjáról hazatérve fotózta le júniusban Matolcsy Ádámot és barátnőjét. A gép tulajdonosa a Matolcsy família lebukásnak láthatóan alig nevezhető lebukás után nemes egyszerűséggel letiltatta a Bombardier nyomon követhetőségét az erre szakosodott weboldalakon.

Hogy ez miért téma azok után, hogy a miniszterelnök az elmúlt években számtalanszor nem bukott le azzal, hogy olyan luxusgépek fedélzetén repdesett innen oda, amelyeken keresnivalója nem lehetett volna? Hát Orbán után tizenkettővel valóban nem sok érvet tudok felhozni emellett anélkül, hogy ne kockáztatnám a nevetségessé válást, de két dolog miatt mégse vagyok hajlandó hagyni elsikkadni ezt a dolgot. Az egyik az, hogy az unortodox MNB elnökének leszármazottja egyáltalán nem mellesleg akkor lett nagyvállalkozó – és ennélfogva rázza bele a rongyot ma egy 360 milliós gép fedélzetéről az ország pofájába -, amikor az apja által vezetett jegybank növekedési hitelprogramjának kölcsönéből megvette a veszprémi bútorgyárat. Ezt úgy kell érteni, hogy ha Matolcsy Ádám apja nem arra használta volna a pozícióját, hogy a drága fiacskáját helyzetbe hozza, ha Matolcsy Ádám attól függetlenül lépett volna a megtehetségesedés és a milliárdok útjára, hogy ki az apja, ha önerőből, bérből, fizetésből, netán sikeres vállalkozói pályafutása megkoronázásaként vette volna meg a veszprémi bútorgyárat, akkor most nem lenne hír, és nem lenne miről pofázni.

A másik ok, ami kicsapta a biztosítékomat, hogy miután a 24.hu a jegybankelnök fiának görögországi magánrepülőzéséről kérdezte a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminisztert, az illető NEM KÍVÁNTA KOMMENTÁLNI a kérdést. Zárójel: a 24.hu-val ellentétben a Magyar Hangot például nem engedik be Gulyás szánalmas produkcióira, így a lap a sajtótájékoztatónak otthont adó Kormányzati Tájékoztatási Központ épülete előtt szokta megpróbálni szóra bírni a kancelláriaminisztert. Tegnap is így történt, ám a főnöke bátorságát jobbról előző Gulyás a kíséretével együtt bepattant a szolgálati mikrobuszába, amelynek sofőrje indulással azt sem várta meg, hogy az ajtó biztonságosan becsukódjon, ezzel szemben nyitott ajtókkal menekítette a helyszínről a lap közérdeklődésre számot tartó kérdései elől. Zárójel bezárva.

Tehát Gulyás nem futott el, hanem simán NEM KÍVÁNTA kommentálni, hogy a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám magánrepülőgéppel jár Görögországba, de annyit azért hozzáfűzött a kérdés gyáva elhárításához:

Mindenki úgy él, ahogy akar.

Tudom, hogy a bitang cinizmusnak nincs felső határa, tudom, hogy már annyiszor beleröhögtek az ország pofájába, hogy tényleg nehezen megmagyarázható, ez a rövid arrogáns röfögés, mitől más, mint a többi. De hát pont ez az: hogy egyáltalán nem más. A magyarok nyomorúságán nyerészkedő unortodox jegybankelnök fia rohadtul nem lóg ki abból a sorból, amelyben semmirekellő, de a rendszer fennállásából maximálisan profitáló, hirtelen meggazdagodott seggfejek tobzódnak közpénzekből összeharácsolt egzisztenciájuk tetején, és üzembiztosan számíthatnak arra, hogy a Gulyás Gergelyekből álló kormány bevédi őket. Bevédi őket, és nem kívánja kommentálni a mesébe illő gazdagodásukat és luxusba fulladt életformájukat, mert ebben a csodával határos országban mindenki úgy él, ahogy akar.

Nem tudok elképzelni ennél gusztustalanabb, pökhendibb, lenézőbb és hazugabb állítást. Egy olyan kormány részéről, amely most éppen azzal került az európai megvetés középpontjába, hogy üldözi, megbélyegzi az aktuálisan ellenséggé kikiáltott társadalmi csoportot, annak a csoportnak az életformáját, azt tabusítani és kiirtani akarja a nyilvánosságból, ez többszörösen undorító. Egy olyan kormányról beszélünk, amely máskor nem szégyelli a szalonképtelen, hőbörgő, gyűlölettel zabáltatott csőcselék oldalára állva kriminalizálni a tisztességes polgárait, amely a becstelenség és a korrupció oldalán küzd a becsület ellen. Amely a Matolcsy Ádámok luxuséletének biztosítása mellett a társadalom legalját egyre lejjebb rugdossa a kiszolgáltatottságba, és közben arról pofázik, hogy ezek a szerencsétlenek azért nem esznek, mert nem éhesek, és azért nem dolgoznak, mert nem akarnak dolgozni. Amely a lehetőleg minél szélesebb társadalmi csoportok függőségbe taszításából, önérdekérvényesítésre való képtelenségének kihasználásából él tizenkettedik éve, és ezen szemmel  láthatóan a jövőben sem kíván változtatni.

Szóval ezek után benyögni, hogy mindenki úgy él, ahogy akar, hogy nekik nincs ezzel dolguk, ők ezt nem kívánják ennél részletesebben kommentálni, a minden napra jutó gonosz, kormányzati elvetemültség ideáltipikus mintázata. Mert nem, az egy életen át a belét kidolgozó, 28 500 forintos nyugdíj mellett a túlélés érdekében dolgozni kénytelen nyugdíjaskorú, a kiégett, elfáradt, alulfizetett szociális munkás, pedagógus vagy egészségügyi dolgozó marhára nem úgy él, ahogy akar, hanem ahogy engedi neki minden idők trollkormánya. Amely a legszegényebb, legkilátástalanabb helyzetben lévőkkel fizetteti meg a Matolcsy-félék egzotikus utazásait. Köpedelem. Legfeljebb az lehet kérdés, hogy melyik az undorítóbb: hogy egy rakás pióca tizenkét éve szemtelenül szívja az ország vérét, vagy az, hogy a Gulyás-féléknek ráfér a  jóllakott óvodás pofájukra azt hazudni, hogy itt mindenki úgy él, ahogy akar.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.