Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A gyermekeink jelentik az ország jövőjét

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Pár éve volt téma, hogy Debrecenben elit iskola épül állami, vagyis közpénzből. Ez már csak azért is volt felháborító, mert ilyen iskolákat nem az adófizetőkkel szokás megfizettetni, hanem különböző befektetőkkel, akik lehetőséget látnak egy ilyen iskola létrehozásában. Ugyanis pontosan tudni lehetett már akkor is, hogy ide egyszerű család gyermeke egészen biztosan nem fog járni soha, ezért az kissé felháborító, hogy ettől függetlenül az iskola építését mégis az egyszerű adófizetők állják. Mindenki számára elérhető, színvonalas iskolákat kellene létrehozni, nem pedig elit iskolákat állami pénzen. Félreértés ne essék, semmi gond nincs azzal, hogy létrejönnek fizetős magániskolák, a probléma azzal van, hogy ezt kinek a pénzéből építik.

A debreceni elit iskola éves tandíja 2,3 és 3,2 millió forint között mozog. Előbbi az óvodát jelenti, utóbbi pedig a 6-9. osztályt. Ilyen tandíjakat még politikusok is nehezen tudnának kifizetni, már ha a valódi fizetésüket vennénk alapul. Ilyen díjak mellett csak is gazdag családok gyermekei nyerhettek felvételt az iskolába, noha a kormány azt állította, hogy lesznek ösztöndíjak is, így pedig elérhetővé teszik az iskolát azok számára is, akik ugyan tehetségesek, de a családjuk nem feltétlen tehetős, tehát nem engedhetnék meg a magas tandíjakat. Azonban mint az kiderült a 24 legfrissebb cikkéből, tavaly összesen 4 ilyen ösztöndíjat osztottak ki, ami azt jelenti, hogy az ott tanulók 3 százaléka mentesül a tandíj megfizetése alól.

Ez a szám borzasztóan alacsony, noha nem hiszem, hogy meglepetésként ér bárkit is. Ugyanez történne akkor is, ha a Fudan Egyetem létrejönne, ahova csak is azok járhatnának, akik megengedhetik maguknak, noha ott az is kérdés, hogy ki akarja a gyermekét egy olyan oktatási intézménybe íratni, amely hűséget fogadott a kínai kommunista pártnak. Az sem mellékes, hogy a debreceni elitiskolát 4 milliárd forint közpénzből hozták létre, a Fudan Egyetem viszont vélhetően akár több, mint 500 milliárd forintba is kerülhetne, amit szintén csak az adófizetők állnának. Miféle elit oktatás az, ahol csak és kizárólag a tehetős gyermekek vehetnek részt? Miért nem az a cél, hogy egyenlően színvonalas, elérhető iskolákat hozzanak létre finn mintára?

Mint arról már beszéltem én magam is korábban, a finn oktatás sikere abban rejlik, hogy az iskolák többsége hasonló színvonalat képvisel, ezért nincs különbség a különféle területről érkező fiatalok tudása között. A legjobb iskola az az iskola, amely az ember otthonához a legközelebb van. A politikusok gyermekei – még a finnekről beszélek – sem elit iskolákba járnak – ilyenek nem is nagyon vannak -, hanem az állami intézményekbe, hiszen pontosan tudják, hogy ott is megkapnak mindent, amire csak szükségük lehet. A finnek megmutatták, hogy Európa egyik sereghajtójából is lehet az élvonalba kerülni pár évtized alatt, ha van egy épeszű kormánya az országnak. Egy több rendszeren átívelő tervet vittek véghez, amely jól láthatóan kifizetődött.

A finnek a jövőt jelentik, mi viszont – mint minden másban is – ebben is a múltat képviseljük. A kormány célja, hogy tovább növelje a szakadékot a tehetősebb és a szegényebb gyermekek között. Elvégre az oktatás az alapja mindennek, anélkül egy országnak nincs jövője. De Orbánnak soha nem is volt célja az, hogy egy élhetőbb jövőt építsen mindenki számára, az ő célja az volt, hogy egy élhetőbb jövőt építsen bizonyos emberek számára, a többséget pedig hátrahagyja és nyomorba taszítsa. Ő döntött arról, hogy a kormány kisajátította az egyetemeket, azokat alapítványok mögé helyezte, ezzel ellopva az oda érkező támogatásokat. Már most is folyamatosan romló oktatási eredményekről hallunk nap mint nap, mi lesz ezután? Orbán a gyermekeink jövőjét veszi el, miközben a saját zsebét tömi.

Nem elit iskolákra lenne tehát szükség, hanem arra, hogy egy falusi gyermek is ugyanazt a lehetőséget kapja meg, mint egy fővárosi gyermek. Arra lenne szükség, hogy a vidék felzárkózhasson és nem csak az egyetemi városokban, hanem mindenhol. Templomok építése helyett inkább azzal kellett volna foglalkozni, hogy vonzóvá teszik a tanári hivatást az egyetemeken – emberi fizetésekkel -, ezzel megszüntetve a tanárhiányt. Ha vannak megfelelő tanárok és iskola is rendelkezésre áll elegendő számban, akkor a gyermekek fejlődni fognak, ami végső soron talán a legfontosabb egy ország szempontjából. Ha diplomásokat és jó szakembereket képezünk ki, akkor nem lesz szükség közmunkára – nyilván valamilyen szinten lesz, de csak átmeneti megoldásként – és az összeszerelőüzemek országa megszűnik létezni.

Ha a kutatás-fejlesztés kerül előtérbe, akkor sokat javíthatunk az ország besorolásán. El lehetne érni, hogy a németek ne gyárakat hozzanak ide, mert olyan olcsó a magyar munkaerő, hanem hogy mi mutassunk meg különböző technikákat számukra, amivel exportálnánk a tudást. Jelenleg azonban ilyenről csak álmodni lehet, hiszen akik számára elérhető a valódi tudás, az a felső tízezer. Ők viszont kapcsolataik miatt egyébként is valamilyen fontos pozíciót kaptak volna, ezért kétlem, hogy olyan motiváltak lennének a tanulásban. Van azonban több tízezer tehetséges fiatal országszerte, akik talán még a gimnáziumot sem tudják megfelelő körülmények között elvégezni, mivel az oktatási rendszer silány minőségű. Az ő tudásukat örökre elveszítjük, amivel az ország egésze fog veszíteni. Kár, hogy ebbe bele sem gondol a jelenlegi kormány, mivel semmi más nem fontos számára, csak a megszerezhető javak ellopása.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.