Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lesz magyar jelentkező, netán a kínai elvtársak besegítenek?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Visszafogottan napsugaras szép reggelt! Már kora reggel hőguta közelében járunk, pedig hétfő van, ilyenkor a legtöbb embernek irány a dolgozó. Remélem, sikerül mindenkinek átvészelnie ezt a hetet, bár ha nem sivatagi róka az ember, nem lesz egyszerű a dolog.

Jelen állás szerint mindenki, aki nem tagja Orbán szektájának, az a magyar focicsapat ellen drukkol. Ezt onnan tudom, hogy megírták a propagandalapok. Naponta többször. Az összes. Igazából másról sem írnak. Én meg itt állok hülyén, mert még most sem érdekel a foci, annyira nem drukkolok senkinek, hogy az hihetetlen. Akkor én mi vagyok? Hazafi? Hazaáruló? Mimagyarok? Nemismagyar? Szar ez a bizonytalanság. Ideje lenne talán belevésni a nemzeti tákolmányba, hogy a foci iránti rajongás kötelező, aki ebből kimarad, attól elveszik az állampolgárságot. Szélsőséges esetben ki is toloncolják az országból. Akkor legalább mindenki tudná, mihez tartsa magát.

A focinál sokkal jobban érdekel, hogy a kánikula kellős közepén nincs ivóvíz. Most éppen Pécelen, de a múlt héten nálunk is ez volt, reggeltől estig nem volt víz. Itt annyival volt cifrább a helyzet, hogy senki nem szólt egy szót sem, de legalább sem lajtoskocsi, sem egyéb vízvételi lehetőség nem volt. El is töprengtem rajta, hogy mi még megoldjuk valahogy, legfeljebb elmegyek a boltba és hozok vizet. De mi van ott, ahol idős ember van, esetleg kisbaba? Mi van, ha nincs autó a családban, a bolt pedig messze van? Ha nincs ilyesmire felkészülve az ember – és miért lenne? -, mi a bánatos túróhoz kezd hirtelen? Ez a probléma sokkal messzebbre vezet, mint ahogy elsőre gondolná az ember. A győztes rezsiharc óta alig van pénz a közművek karbantartására, nemhogy azok fejlesztésére, cseréjére, modernizálására. Ezt már akkor jelezték szakemberek, amikor Németh Szilárd lakótelepen élő családokat látogatott komplett tévéstábokkal, hogy onnan értesítse a közvéleményt: győzelem van. Mostanra tényleg alaposan lerohadt a vízhálózat (is), és ebben a lélektani pillanatban jutott eszébe a kormánynak segítő kezet nyújtani. Vagyis nem, inkább enyves kezet nyújtani. Mostantól fel lehet ajánlani a kormánynak – természetesen ingyenesen – a vízhálózatot, és ők majd jól megmentenek minket. Már megint. Érdeklődve várom, a végén hol, kinél fog landolni az ország vízellátása. Lesz magyar jelentkező, netán a kínai elvtársak besegítenek?

Panaszkodnak a moziszolgáltatók, hogy nem csődülnek az emberek, még a nulla is csak távoli álom, amikor a bevétel fedezi a kiadást. Találgatnak, hogy biztosan a szabadba vágynak az emberek a hosszú bezártság után, és közben rászoktak az otthoni mozizásra a gépen. Nekem azért van egy más ötletem is. Angliában például abban a pillanatban indult meg az élet, amikor feloldották a korlátozásokat. Azon nyomban csődülni kezdtek az emberek a vendéglátóhelyekre, képtelenség kiszolgálni a megnövekedett igényeket. Ez nem azért van, mert a britek mászkálósabbak alapból, hanem azért, mert amikor kénytelenek voltak otthon gubbasztani, akkor is kapták a fizetésüket vagy kaptak egyéb jövedelmet az államtól. Most ezt a pénzt el tudják költeni, tehát újraindítják a szolgáltatószektort villámsebesen. Az Orbán-kormány remek taktikája az volt, hogy aki nem dolgozik, az ne is egyék. Akinek megmaradt a munkahelye, az még csak-csak kapott annyi pénzt, amiből valahogy meg tudott élni, de aki kiesett a munkaerőpiacról, az egy büdös vasat nem kapott. Most, hogy már mehetnének ide-oda, nincs miből menni. Nincs miből költeni. Mészáros és az összes családtagja nagyot gazdagodott, kaptak bőven közpénzt. De Kovácsék, Vargáék, Szabóék nem kaptak, nekik csak adósságuk van, tartalékuk, elkölthető pénzük nincsen. Pénz nélkül pedig legfeljebb vágyhatnak moziba, étterembe, menni nem tudnak, és költeni sem tudnak.

Miközben a kormány még most is azzal döngeti a mellét, hogy mindenkinél előbb, gyorsabban és ügyesebben sikerült beoltani a lakosságot, egy csomó embernek, akit kínai vakcinával oltottak, nincs a szervezetében kimutatható ellenanyag. Bár az országban ehhez legjobban értő kardiológus azzal haknizik a közpénzmédiában, hogy az nem baj, hozzáértők szerint igenis baj. Orbánék nem nagyon foglalkoznak ezzel, a foci sokkal fontosabb. Úgyhogy most az a különös helyzet alakult ki, hogy miközben a magyar kormány százezrével adja ajándékba vagy kölcsönbe a nyugati vakcinákat – valamiért a kínaiból egyetlen ország sem kér -, és nagy harangzúgás közepette kihirdették, hogy innentől kezdve mindenkit beoltanak, aki a környező országokból idejön és kéri azt, a magyarok, aki Sinopharmot kaptak, de semmiféle védettséget nem mutatnak, a környező országokba mennek nyugati oltóanyagért. A kormány viselkedése ebben a kérdésben (is) tűrhetetlenül felelőtlen. Úgy fest, mintha letudták volna a feladatot azzal, hogy egy csomó idős embert rábeszéltek vagy egyenesen belekényszerítettek a kínai vakcina elfogadásába – hiszen nem olyan régóta lehet vakcinát választani, előtte kínai volt és nyugati a krónikus betegeknek -, demonstrálták az ország lakóival, hogy igenis milyen jó az a vakcina, amit más országok nem engedtek be, most szépen egyedül hagyták a saját polgáraikat a problémájukkal.

Dömötör Csaba államtitkár valami erősen fickósító szert kaphatott, mert most ő az, aki nagyon keményen beszólogat mindenkinek, aki nem Orbán Viktor füttyszavára óhajt táncolni. Alig győz megnyilatkozni a drága ember, valóságos egyszemélyes hadseregként trappol végig a médián.

Így állunk hétfő reggel. A kánikula gyűjti az erejét, a kormánypárt ontja a választási propagandát, állítólag soha nem látott gazdasági válság közeleg, a járvány negyedik hulláma indulásra kész. Úgyhogy szorgosan borogassuk az agyunkat és aki teheti, ne menjen a napra, ellenben egyen jó sok fagyit. Citromot, epret, málnát. Mert az finom.

Kellemes ébredezést! Mi hamarosan jövünk az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.