Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az üzlet az üzlet?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Azt teljesen értem, hogy a Fidesznek miért jelent olyan őrületesen nagy problémát az ellenzéki pártok összefogása. Akár nagyobb tétben is le merném fogadni, hogy biztosak voltak abban, az életben nem fordulhat elő, a kisebb pártok az idők végezetéig egymás ellen fognak harcolni Akkor pedig örök időkre nyert ügye van a Fidesznek, elég egyben tartani a kétmillió körüli szavazótábort, és soha nem kell a bukástól tartani. Aztán megtörtént az elképzelhetetlen, a pártokat összefogásra kényszerítették a szavazók. A kormány és az ő propagandája minden létező és nem létező eszközzel küzd ellene, ebben egyáltalán semmi meglepő nincsen. Annál inkább van ok a csodálkozásra akkor, amikor olyan közszereplők és médiumok támadják ezt az összefogást, akiknek látszólag nem áll érdekében az újabb fideszes győzelem. Sőt, elméletileg ők teljesen függetlenek, tényleg nem számít, hogy kormánypárt vagy ellenzék, ahol hibát látnak, oda világítanak.

Mégis az történik, hogy valamiért egyre gyakrabban az összefogás ténye tűnik a legsúlyosabb és legfontosabb megbeszélnivalónak. Pontosabban mintha meg kellene győzni arról az embereket, hogy nem fog ez működni. Kizárt. Hiszen jobboldali és baloldali nem működhet együtt. Olyan súlyos ellentétek vannak az összefogás résztvevői között, hogy nem is értik függetlenék, egyáltalán hogy jutott eszükbe. És mekkora gáz már, hogy a jobbikos beáll a momentumos mögé, a dékás az emeszpés mögé, hogy képesek támogatni egymást. Nem fog ez menni, veszélyes ez, káros ez.

Az biztos, hogy káros. Na persze nem mindenkinek, sőt, az ország túlnyomó részének nem káros, nem érthetetlen és nem elfogadhatatlan. Sőt. Ha megnézünk egy működő demokráciát, azt fogjuk látni, hogy különféle politikai nézeteket valló pártok képesek koalícióban kormányozni. Annak ellenére, hogy kicsit vagy nagyon mást gondolnak a világról, amikor valami katasztrófa, csapás éri az országot, akkor bizony összezárnak és a megoldás érdekében mindenki félreteszi az egóját. Szünetelnek a harcok, mert van, amiben egyetértenek. Az ország érdeke az első. Ha sikerült elhárítani a vészt, majd civakodnak tovább. De ez a civakodás sem korlátlan, mert végül törvényeket kell hozni vagy módosítani, az országnak működnie kell. A végén megtalálják a megoldást, és az ország működik.

Egyszerűen fel nem tudom fogni, hogy a médiában a többpárti összefogás ellen viccesnek szánt, de egyáltalán nem humoros, ellenben nagyon átlátszó és időnként maróan gúnyos nyilatkozatok, cikkek, vélemények miféle hasznot hajtanak, és kinek. A választók többsége általánosságban véve nem hülye. Mindenki pontosan tudja, kik az ellenzéki szereplők, mit tettek, mit mondtak, milyenek. A legtöbbnek van előélete. De ez van, ők vannak, ezek a pártok vannak. Ha a sebek nyalogatása és az egymás elleni küzdelem fellángolása jó valakinek, az egyedül csak Orbán Viktornak és köreinek jó. Senki másnak.

Egyáltalán nem arról beszélek, hogy szemet kellene hunyni bármelyik párt bármelyik politikusának elvtelensége, korrupt disznóságai, hazugságai felett. De arról igenis beszélek, hogy nem tud nem szemet szúrni, hogy egyre tisztábban látszik, kinek áll érdekében a jelenlegi rendszer fenntartása. Nem a NER közismert figuráiról beszélek, hanem azokról, akikről ez egyáltalán nem volt nyilvánvaló. Most mégis azon dolgoznak, hogy a szavazó érezze szarul magát akkor, ha támogat olyan pártokat vagy politikusokat, akiket egyébként nem támogatna, soha nem tette és talán nem is gondolta, hogy valaha megteszi. Sokunknak igen nagy levegőt kell venni, de nincs semmi egyéb megoldás, csak az ellenzéki összefogás segítése. A másik verzió az Orbán-rezsim végleges bebetonozása, amit egyetlen demokratikus gondolkodású ember sem akarhat komolyan. Egyszerűen nem értem azokat a közszereplőket, akik függetlenként adták el magukat az elmúlt években, most mégis az Orbán-rendszerért küzdenek, mégpedig úgy, hogy közben mást akarnak elhitetni a nézőkkel, hallgatókkal, olvasókkal. Azokat a portálokat sem értem, melyeket éppen a rezsim próbált meg kivégezni, melyek közösségi finanszírozásból próbálnak túlélni. Már megköttettek a háttéralkuk? Még ezzel sincs gondom, legyen az üzleti vállalkozás. De az ország sorsa, mindannyiunk jövője csak nem lehet lényegtelen szempont. Vagy de? Nyugodtan? Az üzlet az üzlet? Éljen túl mindenki, ahogy tud?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.