Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán visszautasíthatatlan ajánlata

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Már jó ideje sokan rebesgetik, hogy a magyar kormány vissza kívánja szerezni a Liszt Ferenc Repülőteret. Eddig azonban a tárgyalások nem voltak sikeresek, hiszen a tulajdonos nem kíván megszabadulni attól. Igen ám, de a választások sebesen közelednek, ezért a folyamatokat fel kell gyorsítani. Mégis csak egy több milliárdos bevételt hozó dologról van szó, ami, ha újra nemzeti kézbe kerülhet, könnyen elérhető lesz majd, hogy szép bevételeket termeljen a NER-nek. A koronavírus-járványnak lassan vége lesz, a repülés pedig újra elérhetővé fog válni. Most azonban ezek a bevételek még nem kerülhetnek Orbán köreihez, ami kezdi egyre jobban felidegesíteni a nagyvezért. A NER célja, hogy minden az ő kezükbe kerüljön, hiszen akkor ők kezelhetik a bevételeket is. Őket az soha sem érdekelte, hogy mi a magyarok többségének érdeke, csak is az, hogy a nemzetieskedés köntösében szétlopják az országot.

Mert hát mitől lett nekünk jobb csak azért, mert Matolcsy vagy Mészáros megszerezte azokat? Az alapvetően érthető lenne, hogy egy nemzetközi reptér az állam kezében legyen, de ehhez egy jól működő, demokratikus kormány kellene, amely biztosíték lenne a reptér jobbá tételére. Mert hát lássuk be, a Liszt Ferenc reptér igen ócska. A forgalmához képest picike, a biztonsági átvilágítás miatt néha emberek százai sorakoznak a főépületben, az pedig, hogy egy bodegában vizsgálják meg külön azok jegyeit, akik fapadossal utaznak, egyszerűen nevetséges. Nem jártam még olyan európai reptéren, ahol ne lettek volna legalább buszok a repülőig. Idehaza viszont sokszor a kifutó környékén, kordonok között kell gyalogolnia annak, aki fapadossal repülne valamerre.

Fejlesztésre tehát lenne igény, az nem vitás, azonban valahogy kétlem, hogy ez lenne a kormány érdeke. Amihez csak hozzányúltak az elmúlt 11 évben, az mind rosszabbá vált. Mert fejlesztések helyett inkább pénzeket vontak ki belőle, vagy ha létre is jöttek fejlesztések, azokkal a legjobb haverjaikat bízták meg, akik – túlárazva a beruházásokat – meglopták a magyar adófizetőket. De ez csak egy dolog lenne, a történet legdurvább része még csak most következik, hiszen mint az kiderült a vasarnap.hu Palkoviccsal készült interjújából, a kormány akkor is meg fogja szerezni, ha a tulajdonosok nem kívánnak azon túladni. Egy demokratikus országban erre nem nagyon lenne lehetőség, de idehaza ennek semmi akadálya sincs.

A legjobb az lenne, ha az állam nemcsak szabályozóként, a fejlesztési források gazdájaként, stratégiaalkotóként, hanem tulajdonosként dolgozhatna a szolgáltatási színvonal emelésén. Ennek érdekében mi tennénk egy méltányos ajánlatot a reptér megvásárlására.

Ha ez ebben a formában nem lehetséges, akkor a Magyar Állam többségi tulajdonát szeretnénk valamilyen módon visszaállítani.

Ez nem más, mint Orbán egyik visszautasíthatatlan ajánlata, amivel már számtalan ingatlant, céget és földterületet tudtak megszerezni. Vállalkozók százait tették tönkre azért, hogy megszerezve a tulajdonukat még nagyobb bevételekre tegyenek szert. Senkinek se legyen kétsége afelől, hogy ha akarja, a magyar állam meg fogja szerezni a repteret. Ha kell, törvényt módosítanak, de akkor is az övék lesz. Az Orbán-rendszer lassan minden elemében hasonlít egy maffiaállamhoz, amely megfélemlíti azokat, akik nem hódolnak be neki. Úgy érzik, hogy ők rendelkeznek élet és halál felett, miközben a társadalom számára csak az elvárt minimumot teljesítik. Ahol csak lehet, ott visszaélnek hatalmukkal, még nagyobb befolyást szerezve.

Persze a reptér külföldi tulajdonosai megpróbálhatják felvenni a harcot a kormánnyal, de egyáltalán nem biztos, hogy van bármi esélyük is. A magyar bíróságok soha nem fognak egy külföldi cégnek kedvezni az állammal szemben, hiszen a legtöbb ügyvéd és bíra nem azért kapja a fizetését. Időt persze nyerhetnek azzal, ha perre viszik az ügyet, hiszen egyszer vége lesz Orbán hatalmának. Akkor pedig jöhetnek a valódi tárgyalások és stratégiai megállapodások, amelynek értelmében valódi fejlesztéseket hajthatnak majd végre az ország legjelentősebb repterén. Budapest egy jelentős, és sokak által szeretett főváros. Ezt onnan is tudom, hogy nem tudom már hány ismerőssel beszélve merült ez fel. Egyszerűen imádják a fővárost, amely sokak számára az elsőszámú célpont, ha nyaralásról van szó. Ez nem a kormány érdeme, hanem a fővárosé, amely valóban egy európai jelentőségű attrakció.

Ahhoz viszont, hogy ezt teljes mértékben ki lehessen használni az kell, hogy egy valóban európai színvonalú reptere legyen az országnak. Továbbá szükséges a budapesti és vidéki turizmus fellendítése is. Azonban ez alatt nem Tiborczék és Mészárosék szállodáinak és kastélyainak promotálását értem, hanem az ökoturizmus, vagy a borvidékek fellendítését. Annyi, de annyi potenciál van az országban, amelyet egyszerűen nem használunk ki. Ehhez viszont elengedhetetlen az, hogy a legjelentősebb repterünk képes legyen elegendő vendéget fogadni, és ne az legyen a turisták első vagy utolsó emléke az országról, hogy milyen borzasztó reptere van. Azt sem értem igazán, hogy mégis hogyan lehetséges, hogy nincs közvetlen vonatközlekedés a főváros és a reptér között.

Számtalan dolgon lehetne javítani tehát a reptér kapcsán, de vélhetően nem ez lenne a terve Orbánnak az ingatlan megvételével. Itt megint csak arról lenne szó, hogy a már egyébként sem túl acélos szolgáltatás tovább romolna, valaki pedig szépen meggazdagodna. Szeretném persze azt gondolni, hogy nem ez a kormány célja, de mondjon nekem valaki olyan példákat az elmúlt 11 évből, amikor valami állami kézbe kerülve színvonalasabbá vált. Mert én ilyenről sajnos nem tudok.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.