Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán magyarázkodhat Kínának ezek után

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina ügyesen megtrollkodta Orbánékat, amikor is a kormány által tervezett Fudan egyetemhez vezető, azt határoló utakat, közterületeket átnevezték. Ezen utcák pedig olyan neveket kaptak, amelyek mindegyike kényes helyzetbe hozza a kormányt, hiszen pontosan tudja mindenki, hogy a kínai kormány mennyire érzékeny arra, ha valaki olyan emberek mellé áll, akit ők ellenségnek tekintenek. Lett Dalai Láma út, Ujgur Mártírok útja, Szabad Hongkong út és Hszie Si-kuang püspök út is, amelyek mindegyike tökéletes fricska. Nem hiszem, hogy bárkinek is el kell magyarázni ezeket a megnevezéseket, pont ezért találó az egész. Nem izzadtságszagú és gyermeteg. Olyannira nem, hogy jól láthatóan felzaklatta a 133 bátor embert is, akiknek egy részét a Telex riportere kapott mikrofonvégre. Többen is nyilatkoztak a témával kapcsolatban, de talán Kovács Zoltán kommentárja mutatja meg a legjobban a trollkodás sikerességét, aki azt mondta, hogy elvesztették a józan eszüket.

Pedig hát erről szó sincs, mindössze arról, hogy az ellenzék nem az emberi jogok ellen, hanem azok mellett áll ki. Nyilván ellenzékből ezt könyebb megtenni, de nem hiszem, hogy ha hatalomra kerülnének, akkor végrehajtanák azt a pálfordulást, amit a Fidesz véghezvitt. Ki emlékszik még arra, amikor az időközben püspökké lett Balog Zoltán tibeti zászlót lengetve állt ki az elnyomott tibetiekért? Hogy aztán évekkel később Orbán kormánya a rendőrséggel takaríttassa el mindazokat, akik ugyanezt próbálták megtenni, amikor a kínai delegáció Magyarországra érkezett. A Fidesz már akkor is egy álszent bagázs volt, a helyzet időközben csak tovább romlott. Most pedig már ott tartunk, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a következőket nyilatkozta az utcanév változtatások kapcsán:

Az emberi jogok érvényesítése szempontjából is az a járható út, amit mi csinálunk, hogy a legjobb kapcsolatokra törekszünk Kínával. Mert részint ez a nemzeti érdek.

Nem tudom, hogy ez a jóember észrevette-e, hogy a két mondat teljesen ellentmond egymásnak. Van a nemzeti érdek, meg van az emberi jogok érvényesítése. Persze a kettő igaz is lehet egyes esetekben, de Kína esetében ez nem lehetséges. Mert elhiszem én, hogy a nemzet – ez alatt a NER-t kell érteni – érdeke, hogy jó kapcsolatot ápoljunk Kínával, mégiscsak a világ egyik legjelentősebb gazdasága, meg hát a hitelek is onnan érkeznek, csak ez az ország az, amely az emberi jogok egyik legkegyetlenebb lábbal tiprója. Elég csak az ujgurokat megemlíteni, akiket átnevelő táborokba kényszerítettek. Ezeket a táborokat lehet akár koncentrációs táboroknak is nevezni, hiszen ott kínzások történnek. Ha tehát a Fidesz valóban aggódna az emberi jogokért, akkor felszólalna a hátrányosan megkülönböztetett kisebbségekért.

Ilyet azonban pont azért nem tesznek, mert nem ez a NER érdeke. Semjén tehát ismételten csak baromságokat beszél, és nem tesz mást, mint nyalja a Kínai Kommunista Párt seggét. Nevetségessé tették a magyar diplomáciát, pontosabban az egész országot, mivel a nyugati partnerektől elfordulva a keleti diktátorok kegyeit keresik. Értem persze, hogy Orbánnak előnyös, hogy jó kapcsolatot ápol Erdogannal, Putyinnal és Hszi Csin-pinggel, csak hát a magyar embereknek, ha úgy tetszik, a nemzetnek már nem az. A magyar kormány állandó jelleggel megvétózza azokat a kiállásokat az unió részéről, amelyek elítélnék a kommunista párt viselkedését. Orbán ezzel a kommunista párt fizetett ügynökévé vált, ami már a külföld számára is szembetűnő.

Még a Reuters is beszámolt az utcanevek megváltoztatásáról, ami azt jelenti, hogy egészen biztosan eljutott már a pártközpontba is a trollkodás híre. Ezt Orbán kénytelen lesz majd valahogy megmagyarázni, hiszen mivel Budapest nem az ő kezében van, ezért olyan sok mindent nem fog tudni tenni a táblák ellen. Odaküldhet persze fizetett kopaszokat, akik az éj leple alatt ellopják, vagy telifirkálják a táblákat, de ez már nem fog változtatni a helyzeten. Elég egyértelműen kiderült, hogy Orbánon kívül senki sem akarja a Fudan egyetemet Budapesten látni, bármit is ígért a miniszterek elnöke Kínának. Sem a budapestiek, sem pedig a vidékiek. Még a fideszes szavazók egy igen nagy százaléka is elutasítja a beruházást, ami jól mutatja, hogy Orbán hibát követett el. Olyat ígért meg Kínának, amit könnyen lehet, hogy nem fog tudni teljesíteni. Hiszen mi lesz, ha Karácsony lemondja az atlétikai vb-t? Az talán még nagyobb vereség lenne Orbánnak, mint az, hogy ki kell hátrálnia egy olyan beruházásból, amihez nem kért felhatalmazást senkitől.

Ebben az ügyben Orbán már sehogy sem nyerhet. Akár valamilyen formában rákényszeríti a fővárosra a beruházást, akár visszavonulót fúj, az emberek nem fogják elfeljteni ezt az egészet. Az ellenzék pedig ügyesen kihasználja ezt a témát, hiszen ezzel bőven lehet csökkenteni a Fidesz népszerűségét. Ráadásul egy olyan témával, amiben nem csak az ellenzék, de a kormánypártot támogatók egy része is egyetért. Óriási pofon ez Orbánnak. Hiszen amikor már Kovács Zoltán is csak annyit tud mondani, hogy Karácsony és Baranyi elvesztették a józan eszüket, akkor ott komoly gondok vannak. Nyilván megpróbálják majd valamivel elterelni a figyelmet erről az ügyről, de ha csak nem találnak még egy ereszen menekülő Szájer Józsefet, akkor veszett ügyről beszélhetünk. A választások már nincsenek olyan messze, hogy a Fudan egyetem körüli botrány ne befolyásolhatná azt.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.