Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A magyar egészségügy helyzete hamarosan még tragikusabbá válhat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy oltóponton dolgozó orvos tökéletesen bemutatta azt, hogy miért nincs valódi oltási terv, és miért is okozott nagyobb kárt a kormány kommunikációs szerencsétlenkedése, mint amennyi hasznot. Az orvos elsőként arról beszélt, hogy miért van probléma a Sinopharm vakcinákkal. Ez alatt nem azt kell érteni, hogy bármilyen komoly mellékhatásuk lenne, vagy haszontalanok lennének, hanem azt, hogy egyszerűen nem tudni róluk semmit, azon kívül, hogy már több millió embert beoltottak velük, és szerencsére arról nincs értesülés, hogy bárkinek bármi baja lett volna tőle.

Bejött a Sinopharm a kórházba, és kérdeztük, hogy jó, itt akkor mit kell tudni, és mindenki széttárta a kezét, hogy nem tudjuk. Valószínűleg nincs gond vele, de nem tudunk semmit. Csak azt tudom én is a kínai vakcináról, ami a sajtóban megjelenik, mert nekünk semmit sem mondanak.

Ezt egy orvos mondja, akinek nyilvánvalóan tudnia kellene, hogy mit is ad be. Mert fontos az immunitás kialakítása, de az is fontos lenne, hogy tudja, mi a teendő, mit válaszoljon, ha a páciensnek kérdése van az oltással kapcsolatban. Minden más oltás esetében tudnak szolgálni plusz információval, azonban az egyik leginkább használt oltással kapcsolatban egyszerűen nem nagyon tudnak semmit. De ez csak egy dolog lenne. Mint tudjuk, csak azért, hogy felpörgesse a Sinopharm iránti keresletet, a kormány kiadott egy mélyen szégyenletes, szakmaiatlan táblázatot, amely szerint a Sinopharm konkrétan jobb, mint a Pfizer vakcinája, amelyet egyenesen életveszélyesnek állítottak be. Ennek pedig a következő lett az eredménye:

Péternek egy ismerőse aggódva mesélte, hogy a feleségével már megkapták az első Pfizert, de szerinte nem mennek el a másodikra, mert hát volt az a táblázat, ami szerint az a legrosszabb, és rosszul is voltak utána. Péternek végül sikerült meggyőznie, hogy a Pfizer egy nagyon jó vakcina, az oltás utáni kisebb rosszullét pedig teljesen normális, és a többi vakcinával is hasonlót tapasztaltak volna.

“Kissé döbbenten kérdezte, hogy akkor őket átverték? Mondtam neki, hogy át. Szerencsére úgy néz ki, eljönnek a második oltásért.”

Itt az orvosnak sikerült meggyőznie az oltakozókat, de vajon hány olyan eset volt, amikor ez nem sikerült? Hányan nem mentek el a második oltásra amiatt, mert a kormány egy hazug táblázatban próbálta fényezni Orbán méregdrága, a korrupció gyanúját felvető módon beszerzett kínai vakcináját? Hihetetlen károkat okoztak több intézkedéssel és kijelentéssel is, amelyeket a háziorvosok próbáltak és próbálnak sok esetben mai napig rendbehozni úgy, hogy megfelelően tájékoztatják a pácienseiket. Vannak viszont, akiket nem lehet meggyőzni, mert ha Orbán mondja, akkor biztosan úgy is van, mit tudja azt egy háziorvos. De a cikkben felmerül az is, hogy Müller Cecília úgy jelent be fontos változtatásokat, hogy előbb a közvéleménnyel közli ezt, majd csak ezután kommunikál a szakmával. Pont ezért fordult már elő olyan is a cikkben megszólaló orvos szerint, hogy egyszerűen nem tudtak felkészülni a váltásra, hiszen nem őket tájékoztatták elsőként.

Veregetheti Orbán a saját vállát az átoltottsági számok miatt, de hogy nehéz sikeres oltási programról beszélni, az egyszer biztos. Mert az egy dolog, hogy ők beszereztek X millió vakcinát, de az sem lett volna baj, ha megfelelően megszervezik azok kiosztását, és nem ad hoc jelleggel történik meg ez. Minden felelősség a szakmában dolgozókra hárult, akik szinte halálra dolgozták magukat eddig is a koronavírus-járvány miatt. Azzal tudott volna segíteni nekik a kormány, ha megfelelően megszervezte volna a védekezést, de jól láthatóan ez egyáltalán nem sikerült nekik. Hibát hibára halmoztak, viszont ezzel egyidőben azt állították, hogy minden tökéletesen halad. A fenti beszélgetésből is kiderül, hogy ez egyáltalán nem igaz, még ha majd valamelyik propagandista ezt le is tagadja, és hazugságnak nevezi a cikkben elhangzottakat.

A gond csak az, hogy érthető módon ezeknek az embereknek jogosan van elegük, hiszen szinte mindenhol a fejetlenség a jellemző, miközben lett volna idő megszervezni ezt az egészet. Az orvosok és ápolók tekintélyes része egyszerűen kiégett, és azt mondja, hogy ha vége a járványnak (Orbán tegnap úgy döntött, hogy vége van), akkor ők más munkát keresnek maguknak. Nyilván ezeknek az embereknek csak a töredéke fog valóban felmondani, de már az is több lehet, mint amennyit elbír még a rendszer. Az egészségügyi dolgozók túlnyomó többsége aláírta az új munkaszerződést – amely óriási felháborodást váltott ki, teszem hozzá: joggal –, de még így is búcsút kellett mondanunk 5500 szakembernek. Mi lesz, ha újabb pár ezer ember hagyja el az egészségügyet? Már így sincs elég orvos és ápoló egyes műtétekre, akkor mi lesz ezután?

Szakemberek nem teremnek a fán, sőt, vásárolni sem lehet őket. Hosszú, kitartó munka eredményeként lehet a számukat növelni, azonban jól láthatóan ez valamiért nem érdeke a kormánynak. Nem akarnak erre elegendő időt és pénzt „pazarolni”, hiszen fontosabb egy vadászkiállítás vagy egy Eucharisztikus Világkongresszus megszervezése, mint az, hogy ha valakinek mondjuk csípőműtétre van szüksége, akkor lehetőleg ne éveket kelljen várnia erre, mivel nincs elegendő szakember a műtét elvégzéséhez. Az egészségügy már eddig is romokban hevert, és ezen a járványhelyzet csak tovább rontott. Viszont még talán nem lenne késő nekiállni a tűz oltásának, és el lehetne érni, hogy csak kevesen hagyják el az egészségügyet. A gond csak az, hogy ehhez az kellene, hogy végre elkezdjék megbecsülni őket, és megadjanak nekik mindent, amit csak kérnek. Sajnos ez szinte teljesen kizárt Orbán uralkodásának tizenkettedik évében.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.