Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kolostor teraszáról lenézve egyidejűleg szemmel lehet tartani a teljes személyzet mozgását, és szakszerűbbé tehető a bennszülött alattvalók gyérítése

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

[email protected]

Tárgy: Selejtezés

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Ugye mondanom sem kell, hogy kendnek nem érdemes hazajönni? Már csak azért sem, mert kend egy kiváló jellem. Itt most jellemes alig, viszont az érdemesekkel Dunát lehetne rekeszteni. Ez biztos. A Pali bácsi szerint. Ő is a levegőbe beszél, mint mindenki más, de fürge az esze, meg a keze. Többnyire – ahogy ő mondja – „Cselekvős fajta. Papságot meg párttitkárságot nem vállalt, mert azok nem az önálló gondolkodásért, meg az emberséges tetteikért, hanem jobb esetben a szájtépésért kapják a fizetést”.

A dédi tata is ismer „érdemes” embereket. Az egyikük az előző diktatúrában érdemei elismerése gyanánt a focipályán volt mindenes, mert Rákosi idejében a testével védte meg a Corvin mozit, amikor a „Kátya nem hátrál” című szovjet film levetítését akarták megakadályozni a szocializmus ellenségei. Állítólag.

Mostanra ez a hősiesség rendszert váltva tovább fejlődött ennél a bácsinál. ’56-os memoárjában (ahogy ő írja a Korvin) közben az oroszok dobtáras géppisztollyal háromszor ölték meg. De lőtték aknavetővel is. Meg átment rajta az orosz tank. De a ráöntött, Erdélyből hozott magyar oltott mész fertőtlenítette a sebeit, és aki a meghalásait hitelesen tanúsította és kivette a tömegsírból, hazavitte, bújtatta, az is érdemessé avanzsált, mert a Kádár, meg a Horn Gyula pufajkában személyesen kétszer is tartott nála házkutatást (mert akkor már ÁVH nem, TEK meg még nem volt), de az általa hangosan felmondott Tízparancsolattól beijedve elszaladtak. Mivel forradalmárt mentett, így ő is érdemes. Kaptak kereszteket is. Először plurálist, majd liberálist, aztán keresztényt, de már megvették a piros festéket és jobb agyféltekés rajztanfolyamon edzenek a kínai vörös csillag pingálására, mert a kereszt kommunista mutációja most a projektcél. Az ilyesféle érdemes vitézeket, a költségeikkel egyetemben a Pali ’bá szerint mi cipeljük, de még az ükunokáink is, holtomiglan. Már a külhoni keresztény óvodáinkban skandálják is a kisdedek: sundán/bundán/fundan!

De a tata környezetvédelmi okokból, jogos sérelmeink ellenére sem javasolta a fajtájukkal való Duna-rekesztést. Nélkülük is elég koszos a víz. Amúgy se érdemes rágódni a „mi volt, hogy volt, ki mondta, hogyan mondta, ha mondta egyáltalán” a tata szerint. Ez csak figyelem elterelés. Manipuláció. A „mi van?” itt a kérdés, és még inkább a „hogyan lesz, ha lesz valahogy?”, „na meg főként micsináljuk, és főleg én?”

Jelen s jövő? Ebben a kérdéskörben a Juliska néni víziója érdemel említést. Zseni. Fenomén! Mondjuk az infláció mértékét nem találta el, de ilyen piti dolgokkal ő nem is foglalkozik. Ő lényeglátó. Alig egy éve azt is kiszaszerolta, hogy 18 milliárd kokainpénzt mostak itt tisztára a kolumbiaiak. Szerinte nem véletlen, hogy a kolumbiai drogmaffia a tanúeltüntető tréningjeit is nálunk szeretné tartani, miután meggyőződtek a magyar kórházkiürítések hatékonyságáról, valamint a budai várban tervezett cselédlakások célszerű kialakításáról. Mert az tény, hogy a kolostor teraszról lenézve egyidejűleg szemmel lehet tartani a teljes személyzet mozgását, és szakszerűbbé tehető a bennszülött alattvalók gyérítése. Hanem. A Tamás bácsi még különbeket mond. Ismétlem: „ A politikaielnyomórendszerváltástól az elnyomott bennszülött alattvalók automatikusan nem hülyülnek el, viszont az elnyomók azonnal részleges amnéziába esnek; az újak csak a rútra, a régiek csak a szépre emlékeznek”.

De ez a szövege meg még ütősebb: „Szent királyunk azt mondta: Ha Isten velem, ki ellenem? Puha diktátorunk finomított; Aki nincs ellenünk, az velünk van! A mai uralkodónk szerint; Aki nincs velem, az nincs!”

És tényleg olybá tűnik a kacsaúsztató-melléki konzultáció szerint. Merthogy tanulmányozták (ahogy ők mondták a „tanúeltüntetési”) hivatalosan a halálozási statisztika korösszetételét. És a kend levele, mint a maholnap felállítandó fénykereszt már rég rávilágított a tutira, amint azt a kolozsvári illetőségű Szigeti Józsi bácsi felplankolta „a gyakorlatban nem érvényesül egyformán az isteni gondviselés”. Na.

Hát ahogy kend panaszolja „mindennap újítják ellenem való beszédeket” nos, ellenünk szintúgy, csak tettekkel is. Ez „az új morál”. A kisemmizettségébe belenyugvó szegény – főleg ha még ezért hálaimát is mormol – érdemes, a templomkerülő lázadó érdemtelen.

A gyűlöletszórásra importált földije, tudja, az a kocazenész, aki a mi pénzünket ragasztja a kedvére bazseválók homlokára és köti a „szellemi hálót”, meg a cimboráival bütykölik a „felemelkedés krónikáját” a Mariska néni terror-támaszpontján, nem cicóznak. Ha hírét veszik, hogy kend nem beszéli a kocsmaizsargon-angolt, akkor kendnek annyi.

Írta kend: „szomorú levélnek rövidnek kell lenni” így aztán végeztem is. Kezit csókolom nagy tisztelettel, és köszöni a család a kend iránymutatásait.

Bütyökfalva, 2021. május 22.

Mirtill

P.S.: A vízállásjelentéssel kapcsolatos észrevételéről kérdeztem a tatát. Ő azt tudja, amit a régi öregektől hallott. A tata üzeni és a lelkemre kötötte, hogy a Robi bácsinak is mondjam meg, hogy nagyon praktikus valami volt ám az a távíró és az – elvétve létező és kurblis – telefon idején. Nem csak a vizes emberek, hanem sok más szakma is nagy hasznát vette. Példának okáért a kesznyéteni gátőr jelentette távírón a Sajó vízállását a hivatalnak, az beolvasta a rádióba, és a szegedi halász másnap tudta, hová- és hogyan rakja a varsát, méghozzá attól függően, hogy milyen halat akart fogni. A hal igazodott a folyóhoz, az ember a természethez. Összhang volt operatív törzs nélkül. Most például tonnaszám döglik a természetes vizeinkben a hal, mert halgazdálkodás nincs, aminek a vízgazdálkodás hiánya az oka, mondják a kenyerüktől megfosztott egykori halászok.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.