Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


És esetleg elfelejtenék, kinek kell hálásnak lenniük

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt! Most, hogy ráfordultunk május második felére, nem először veri a fejembe a szöget a gondolat: talán elkapkodott döntés volt a múlt héten kikapcsolni a fűtést. Szerencsére pulóver, vastagzokni, sál, sapka, kesztyű még kéznél van, mehetek cseresznyét szedni. De azért a franc, aki megeszi ezt az időt. Detényleg.

A Fidesz változatlan lelkesedéssel vesz részt az ellenzéki pártok előválasztási kampányában. Az még nem derült ki, a kormánypárt kit szándékozik indítani Orbán Viktor ellen, de az már biztos, hogy Karácsony Gergelyt és Dobrev Klárát semmiképpen nem akarják ők. Szerintem Rákay Philip ideális jelölt lehetne, hihetetlen szorgalommal gyártja a propagandaanyagokat, szép is, okos is, tehetséges is. Bár a személyes kedvencem a tegnapi nap terméséből a PestiSrácokon jelent meg, ahol Kálmán Olgát reklámozták valamilyen ismeretlen oknál fogva. Az történt, hogy Varga Judit fontosnak érezte megosztani a követőivel azt a közérdekű konyhai akcióját, melynek keretében spárgát hámoz, mert a magyar spárga finom és egészséges. Ez mondjuk igaz is, aki szereti a spárgát, annak finom. Kálmán Olga annyival egészítette ki a miniszterasszony felvilágosító kampányát, hogy a kilónként 3-4 ezer forintért beszerezhető zöldség sok család számára kissé drága. Itt vitába szállnék Kálmán Olgával, nem a spárga drága, a többség jövedelme brutálisan alacsony.

A tévésből lett gyurcsányista politikus a poszt végén alaposan meg akarta mondani Varga Juditnak, hogyan kell spárgát pucolni:

Ja, és egy apró jótanács: a zöldet nem szoktuk hámozni, csak le kell törni a fás végét!

– zárta velősnek nem mondható gondolatait Kálmán.

Nem állítom, hogy pontosan értem, mit szeretett volna mondani a PestiSrácok, de ha már a senkire nem tartozó miniszteri konyhai műveletekről tényleg beszélni kell, akkor valóban nem árt tudni, a zöld spárgát tényleg nem kell hámozni.

Legalább ennyire fontos, az ország, a nemzet fennmaradása szempontjából kulcspontosságú a másik miniszter – akit Szijjártó Péternek hívnak – ténykedése. Ameddig Varga Judit spárgát hámoz bugylival, Szijjártó edzi azt a gyönyörű testét, a közösségi oldalán megtekinthető a büdös cipőjéről és az izzadt pólójáról készült fotó. Ugyanitt egy videó is fellelhető, amiből megtudhatjuk: Mipetink elintézte (ezt is), mostantól Mongóliába és Grúziába is utazhatunk az oltási igazolványunkkal. Ha igaz, nem fog kelleni negatív teszt (kettő) és karanténba sem kényszerülünk. Dejó nekünk.

Azt hiszem, a heti kedvencem ez a címadás a Magyaridők Nemzetről:

A republikánusok szerint egy vuhani laborból szabadult el a vírus

Én hülye, azt gondoltam eddig – mert azt olvastam és mert a logikámmal az fért össze -, hogy titkosszolgálati szakemberek és hozzáértő tudósok jutottak erre a feltételezésre. Erre kiderül, hogy A republikánusok. Jól van akkor, így biztosan nem fog megharagudni a kormányra a kínai kommunista párt, és jön a Fudan egyetem. Akár akarjuk, akár nem.

Az Európai Unió végre megállapodott az uniós oltási igazolványban, mely lehetővé teszi az Unión belüli szabad mozgást kötelező tesztek és karantén nélkül. Az igazolvány az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákra adható ki, a kínai és orosz oltásokkal államközi megállapodások alapján lehet majd szabadon mozogni. Mongóliába már mehetnek, akiknek ilyen oltásuk van. Akinél Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináival végezték az oltást, uniós tagállamokat is látogathatnak korlátozás nélkül. Akiknek nem ilyen oltásuk van, vagy nincs oltásuk, azok a hatályos szabályok szerint negatív teszteredményekkel és karanténnal tudják látogatni a tagországokat.

Karikó Katalin beszélt a Pfizer vakcina hatásmechanizmusáról és abban reménykedik, neki majd hisznek az emberek. Szerintem eddig is hittek, nem véletlen, hogy olyan sokan ragaszkodtak a Pfizerhez akkor is, amikor derékig jártunk a kínai oltásokban, és azt propagálta a komplett kormány, nehezítették a más oltóanyaghoz való hozzáférést akkor is, amikor ennek semmiféle elfogadható indoka nem volt. A gond továbbra is azzal van, hogy nincs bizonyíték a Sinopharm vakcinák esetében arra, hogy kialakult a szervezetben a védelem minden – vagy az elvárható legtöbb – esetben. Azoknak, akik ilyen oltást kaptak, és nem mutatnak ki ellenanyagot a vérükben a tesztek, marad a reménykedés abban a bizonyos sejtes immunitásban, ami mostanában varázsszó lett. Kimutatni, bizonyítani azonban nem lehet, annak létét a vakcina fejlesztése során szokás vizsgálni és igazolni. Miután a kínai gyártó erre vonatkozó dokumentációt nem biztosít az oltás mellé, némileg vakrepülés van. Nem tudható biztosan és nem is bizonyítható, hogy a kínaival oltottak védettek lennének, de az sem bizonyítható, hogy nem védettek. Az első perctől kezdve ez volt a kifogás ezzel az oltóanyaggal szemben, ezt konvertálta át a Fidesz oltásellenes baloldalra. Talán végeznek most valamiféle vizsgálatot a sejtes immunitás meglétéről, ennek a hónap végére ígérnek eredményt, de az sem személyekre lebontva fogja tudni kimutatni az immunválaszt, hanem általánosságban. Arra jó lehet, hogy kiderüljön, szükséges-e harmadik oltás ezekben az esetekben. Addig remélhetőleg mindenki óvatosan örül a szabadabb életnek, a kínai vakcinával oltottak fokozott óvatossággal. Inkább derüljön ki, hogy felesleges volt az aggodalom, mintsem az, hogy aggódni kellett volna, de nem tették.

Végül egy új irányzat kialakulásának lehetünk tanúi, megszületett a nyugati vakcina-ellenes baloldal:

A baloldal megpróbálja azt a látszatot kelteni, hogy sokkal többen akarják Pfizerrel beoltatni magukat, mint ahány adag van belőle. Ezzel szemben a valóság az, hogy amikor legutoljára lehetett rá jelentkezni, 40 ezer megmaradt belőle. (Origo)

Hogy mindeközben hány keleti vakcina maradt meg, azt elfelejtették közölni. Az oltások megszervezése még most sem az igaz. És nem csak azért, mert nem állítanak fel oltópontokat a településeken – akár autóval áthajtós, akár egyéb módon, egy sátor, egy busz is megoldás lenne -, hanem azért is, mert nem igazán követhető, főként előrelátható módon osztják szét a vakcinát. Tudom, mert most foglaltam időpontot. A legközelebbi oltópont is legalább egy óra autóútra található, ahol szerdán még egy darab Pfizer nem volt, a listán sem szerepelt a település, ott másnap reggelre egy csomó vakcina bukkant fel. Miután ez ugyanabból a szállítmányból van, egyszerűen felfoghatatlan, miért ilyen zsákbamacska-jelleggel kell időpontot keresni, miért nem látható egy hétre előre, hol lehet hozzájutni az oltáshoz. Ha megmaradt 40 ezer vakcina, az az idióta szervezés hibája. Az emberek általában dolgoznak, nem feltétlenül van idejük, lehetőségük 100-150 kilométert utazni – és persze hazajutni – úgy, hogy ez egy nappal előbb, vagy éppen aznap derül ki. Érthetőbben: hiába van mondjuk Kiskunhalason elég oltóanyag, ha már a környéken élők be vannak oltva, nem fogják kérni. És hiába szeretnének oltáshoz jutni Miskolcon és Győrben, nem fognak Kiskunhalasra rohanni érte. Ideje lenne annak, amit a magyar kormányon kívül mások már régóta csinálnak: nem az embereket kellene rángatni, a vakcinát kellene hozzájuk vinni. Még azon az áron is, hogy akkor túl egyszerű, túl magától értetődő lenne az oltás, a végén azt hihetnék a népek, ez egy szolgáltatás, ami nekik jár. És esetleg elfelejtenék, kinek kell hálásnak lenniük, amiért keserves várakozás, utánajárás, sms-en kapott kódokban reménykedés, hosszas sorbanállás helyett csak úgy odamennek egy közeli oltóponthoz és megkapják az oltást.

Kellemes ébredezést mindenkinek! A végére hagytam a jó hírt: holnap szombat. Addig már fél lábon is ki lehet bírni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.