Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha akarjuk, ha nem, ez úgyis nekünk fog fájni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Elég egyértelműen kiderült az utóbbi hetekben, hogy a Fudan Egyetemet kizárólag a kormány látná szívesen a fővárosban. Még a saját szavazóik is megosztottak ezen a téren, ami a Fidesznél igen ritka. Mert szinte tegyenek is bármit, azt a nyáj egyöntetűen támogatja. Az egyetem kérdése szempontjából viszont a saját szavazóik 39 százaléka sem ért egyet ebben, hogy az Magyarország hasznát fogja szolgálni. Ez mondjuk érthető is, hiszen elképesztő hitelt vennénk fel azért, hogy az egyetem megépülhessen, aminek előreláthatóan semmilyen haszna nem lenne az egyszerű állampolgár számára. A számlát viszont mi, mindannyian állnánk. Egy ilyen fajsúlyos kérdésben elvárható lenne, hogy népszavazást tartsanak, de Orbán is pontosan tudja, hogy az egy veszett ügy lenne. Az olimpiához hasonlóan ez is megbukna, mivel az emberek ennyire nem hülyék.

Itt még csak nem is arról van szó, hogy saját nemzettársaik lopnák meg őket – Lázár, Rogán vagy Mészáros -, hanem arról, hogy a kínai kormány nyerne az ügyön. Nyilván lenne haszna belőle a magyar kormánynak is, csak még azt nem tudjuk, hogy ez miként nézne ki. De sanszos, hogy még ha meg is valósulna a beruházás, akkor sem lennénk okosabbak, mivel a kormány szinte biztosan titkosítana minden fontos dokumentumot az üggyel kapcsolatban. Megszokhattuk ezt már, hiszen az utóbbi években sorra történtek olyan beruházások, amelyekhez ugyan a mi pénzünket használták fel, mégsem kérdeztek meg róla. Úgy használja fel a közpénzt Orbán, mintha csak a saját zsebpénze lenne. Véleménye szerint erre is felhatalmazást kapott az emberek többségétől, ezért semmiféle probléma nincs ezzel.

A probléma csak az, hogy a főváros már nem Orbán kezében van, ezért nem lehet biztos abban, hogy a beruházást valóban végre lehet hajtani. Tárgyalásokat folytattak ugyanis Karácsony Gergellyel és Ferencváros polgármesterével, Baranyi Krisztinával a beruházások kapcsán Palkovicsék, viszont az nem volt túl eredményes. Olyannyira nem, hogy Karácsony továbbra is tartja magát ahhoz, hogy amennyiben a kormány nem hátrál meg, és a jelenlegi keretek között építené meg a Fudan Egyetemet – a Diákváros kárára – úgy ők lemondanak az atlétikai vb megrendezéséről. Azt ugyanis a főváros rendezné, jelen állás szerint legalábbis. Persze ha akarja Orbán, ezt is megoldhatja valamilyen törvénymódosítással és úgy vélem, meg is teszi majd, ha erre szükség lesz. Jól látható ugyanis, hogy valamiért borzasztóan ragaszkodnak az egyetem megépítéséhez, még akkor is, ha azt egyébként nem támogatja a magyar társadalom.

Ezzel kapcsolatban egyébként azt is bejelentették Karácsonyék, hogy nemzeti konzultáció indul, ahol a következő három kérdést fogják majd feltenni az embereknek:

  • Akarja-e Budapest népe, hogy a diákváros helyett kínai egyetem épüljön?
  • Akarja-e Budapest népe, hogy 540 milliárdos hitellel adósítsák el az országot egy olyan egyetem miatt, ahol 2,5-3 millió forinttal kezdődne az éves tandíj?
  • Akarja-e egyáltalán Budapest népe a Fudan-beruházást?

A  Publicus Intézet a Népszava megbízásából egyébként már végzett egy felmérést a témával kapcsolatban, ahol is kiderült, hogy a többség nem ért egyet a beruházással. Az eredmény tehát szinte borítékolható. A kérdés csak az, hogy mit fog tenni Orbán, ha a nép elutasítja egy újabb tervét? Tovább megy és akár az atlétikai vb árán is, de nekikezd a beruházásnak? Vagy valamilyen módon megváltoztatva a terveket visszatáncol, mint ahogy az megtörtént az olimpia esetében is? Ebből a csatából Orbán nehezen jöhet ki győztesen. Megpróbálta hülyére venni a magyarokat, azonban ezúttal falba ütközött. Mert ameddig mondjuk Paksot valahogy meg tudta magyarázni, addig a Kínai Kommunista Párt egyetemének budapesti beruházásához az emberek zöme valahogy már nem ragaszkodik. Ennek mondjuk köze lehet ahhoz is, hogy Orbán és társai állandóan kommunistáznak, ennek pedig évek alatt meglett a hatása.

Nyilván Orbán célja az is, hogy ebben a kérdésben is hülyére vegye Karácsony Gergelyt, csak hát ezúttal messze nincs egyedül az ellenzéki főpolgármester. Vélhetően több millió ember véleményét képviseli akkor, amikor nemet mond a Fudan-ra. Megpróbálkozhatnak valamiféle népszerűsítő kampánnyal, de annyi idejük már nincs, hogy elhitessék az emberekkel, hogy jól járnak azzal, ha meglopják őket. A választások közelednek, ezért nagyon nem hiányzik egy olyan ügy most a Fidesznek, amelyen akár el is bukhatják a kétharmadot. Viszont csak úgy kihátrálni Orbán egészen biztosan nem fog, de ismerhetjük már annyira a vezért, hogy pontosan tudjuk, képes úgy keverni a lapokat, hogy végül a kívánságai nagy része teljesüljön.

Akárhogyan is lesz, vélhetően az egyetlen vesztese a dolognak megint mi leszünk, adófizetők. Mert kiindulva az olimpia elkaszálásából, jól láthatjuk, hogy ha Orbán büntetni akar, akkor semmi akadálya nincs a dolognak. Nem lesz ugyan olimpia, viszont minden másra elszórunk milliárdokat. Lehet tehát, hogy végül sikerült majd meghiúsítani a Fudan Egyetem létrehozását, de hogy annak is meglesz az ára, az egészen biztos. Jelenleg csak találgatni lehet, hogy mi lesz ez az ár, de arra érdemes felkészülni, hogy ismételten fájni fog nekünk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.