Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A Sörgyári capriccio a fasorban nincs a mai magyar valósághoz képest

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt! Kissé kínos, hogy mindig a hét első munkanapján vagyok kénytelen kukorékolni, de mit tegyünk, nem lehet mindenki a szombat hírnöke. Még csak azt sem mondhatom, hogy de legalább jó lesz az idő, mert nem. Az idén kihagytuk a tavaszt, pedig az a kedvenc évszakom.

Orbán Viktor azt üzente az ő népének, hogy Patagóniából is bátran regisztráljanak a magyarok, és jöjjenek haza oltásért. Nem sajnálom én a patagón nemzettestvéreimtől a vakcinát (már ha van ilyen), de szerintem elég sok országban jól halad az oltás, többnyire tudják az emberek, hogy mikor kerülnek sorra. Elég drága mutatvány lenne megcsináltatni két tesztet, aztán hazaröppenni, majd visszafelé ugyanezt, esetleg még két hét karantént is végigélvezni. Értelme sem sok lenne. Bár Patagóniában egyetlen ismerősöm sem él, más országokban igen. Nagy-Britanniában több is. Ott a 30-39 éves korosztály van soron, sorra kapják az értesítést és foglalhatják az időpontot, kapják az oltást. Romániában nincsen életkorhoz kötve, mindenki a számára szimpatikus oltóponton foglalhat időpontot, nagyjából egy hét alatt hozzájut a választott vakcinához. Spanyolországban várhatóan a héten jutnak el a 30-39 évesekhez. Mindenhol gördülékenyen megy a vakcinázás, pedig egyik országban sem használnak hatféle oltóanyagot, csak az Unióban engedélyezetteket. És mindenhol sokkal többen vannak, mint Magyarországon. Csak azt akarom mondani, hogy a más országokban – mármint amiről én tudok – élő honfitársainknak nem érdemes hazarohanni Orbán hívására, mert ahol vannak, ott előbb hozzájutnak az oltáshoz. Patagóniáról speciel nincsenek információim, az igaz.

Most tessék elképzelni azt a gyönyörű pillanatot, amikor a magyar űrkutatásért felelős biztos, aki egy erősen konzervatív és keresztény gyökerű néni, és leginkább annyit tudni a tudományos munkásságáról, hogy erősen megveti a liberálisokat,  az összes magyar űrhajósunk, aki egyszer egy hetet töltött a világűrben negyven évvel ezelőtt, és Németh Szilárd, rezsibiztosból lett honvédelmi államtitkár összeülnek megbeszélni a magyar űrtevékenység nemzetvédelmi dimenzióját! Nekem a Sörgyári capriccio az egyik kedvenc filmem, de a fasorban nincs a mai magyar valósághoz képest. Árnyalja a képet, hogy mindeközben Novák Katalin, aki tárca nélkül van, a magánéleti lírájával szórakoztatja a népet, egyetlen lépésre a Vévézsanett akkora pucsítást villantott, hogy nem hiszed el! – típusú mélykultúrától.

Tegnap ismét érkezett némi kínai vakcina az országba, konkrétan 1,2 millió adag. Ezzel Szijjártó Péter hencegett el, valamint háláját fejezte ki a keleti vakcinákért, melyek nélkül kénytelenek lettek volna nyugati vakcinát használni, ahogy az uniós országok többsége teszi. A 29 ezer halottról nem beszélünk, nem emlékezünk, nem gyászoljuk őket még csak egy pillanat erejéig sem, sokkal érdekesebb és főként fontosabb mindenféle hülyeséget összehordani Karácsonyról, Gyurcsányról, Dobrevről, bárkiről. Utoljára már arról nyüszített valamelyik agyhalott, hogy Fekete-Győr nagyapja cementet lopott. Ennek a pöcegödörnek a büdös életben nem lesz meg az alja, az biztos.

Lánczi András most éppen azzal haknizik, hogy ő rúgta ki Karácsony Gergelyt az egyetemről, mert nem tudta teljesíteni az elvárásokat. Az oviban elcsent homokozólapát ügye még nem bukkant elő, de eljön annak is az ideje. Hadházy Ákosnak legalább nem nagyon kell azon gondolkodnia, hogy ki akarja őt lejáratni. Most éppen Zuglóban hintenek szórólapokat, melyek szerint Hadházy áruló, de volt és lesz is egyéb támadásban része. És azért nem kell töprengenie azon, hogy ki akarja őt kinyírni, mert mindenki. Ebben az ügyben sokkal korábban megvolt az ellenzéki összefogás, mint az Orbán-kormány leváltása érdekében. Hadházy közös ellenség, mert rohadtul nem érdekli, milyen pártállású a korropciógyanús eset szereplője, megy utána és nyilvánosságra hozza. Kell még egy kevés idő – olyan 300 év -, ameddig mindenki megérti, hogy mindig a lopás, a hazugság, a korrupció a baj. Soha nem az, ha kiderül. A bűnös az, aki elköveti a bűncselekményeket, nem pedig az, aki leleplezi. A pártérdek soha a büdös életben nem írhatja felül az ország, a társadalom érdekét.

A hét (első) leleplezése is megvolt, pedig még csak hétfő van, annak is erősen a reggele. A PestiSrácok alkalmazottja volt nagyon éber, és lerántotta a leplet! De durván ám.

Egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmemet, hogy együtt látta Dull Szabolcsot és Dorosz Dávidot egy budapesti szórakozóhelyen. A szemtanú arról tájékoztatott, hogy a Telex főszerkesztője és a Párbeszéd kampányfőnöke hosszasan egyeztetett. A találkozóról megkérdeztem az érintetteket. Dorosz Dávid sajtós munkatársa annyit árult el, hogy ő nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy Dorosz találkozott Dullal. A Telex főszerkesztője e-mailben erősítette meg a találkozó tényét, de szerinte ez nem veszélyezteti munkája független/objektivitását.

Nyeheheheheeeeee. Na, ez van, amikor valaki, aki újságírónak hiszi magát, rácsodálkozik a saját szakmájára. Igen, az a szokás, hogy egy újságíró megkeresi azt, akitől információt szeretne kapni. Leülnek – általában székre, asztal mellé – és beszélgetnek. Az újságíró kérdez, a kérdezett válaszol. Közkeletű tévedés, hogy az az újságírás, amikor reggel beszédeleg a proletár a szerkesztőségbe, megnyitja az emailjeit, elolvassa, hogy kiről mit kell írnia, nekilát és bepötyögi a gépbe. Én ugyan nem vagyok újságíró, de magam is úgy vélem, nem veszélyezteti egy újságíró függetlenségét, ha szakszerűen végzi a munkáját. Ha ez döbbenetet okoz a PS szerkesztőségében, az máris bizonyítja, mennyire egészségtelen dolog, ha harangöntők, könyvtárosok, sírkőfaragók és táncművészek újságírónak hiszik magukat. Az egy szakma, nem árt érteni hozzá. Kevés eltalálni a megfelelő billentyűket a laptopon.

Végül – hogy jól induljon a hét – egy kis színes: a Volner Pártból Volner János az ellenzéktől félti a virágzó magyar jogállamot, mert az ellenzék fenyegeti a jogállamot, fenyegeti a jobboldali érzelmű újságírókat és politikusokat. És a törvényeket mindenki köteles betartania, akár tetszik neki az adott jogszabály, akár nem. Igaza van Volnernek. Ezt majd akkor is bátran elszavalhatja, ha változnak a törvények, és mondjuk a korrupció bűncselekménynek fog számítani, a politikusok és az ő rokonságuk indokolatlannak tűnő vagyonosodása vizsgálható lesz, ha a hatalmi ágaknak függetlennek kell lenniük, az önkormányzatoknak, egyetemeknek lesz autonómiája, amit tiszteletben kell tartani, a közpénzekkel fillérre el kell számolni. Például. Mert akkor az lesz a törvény, amit be kell majd tartani. Eddig sem mondott senki mást.

Ameddig ez a csoda bekövetkezik, még várnunk kell egy keveset, de azért addig is kellemes ébredezést kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.