Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán hadai és a nyertesek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt! A nemzeti vakcinasorsolás tegnap úgy alakult, hogy valahány honfitársunk kaphat valahány nyugati vakcinát. Azon röhögök, hogy milyen agyafúrtak fideszék, ha a zsebükről van szó. Amerikában van olyan állam, ahol hetente egymillió dollárt sorsolnak ki azok között, akik beadatták maguknak az oltást. Nálunk bőven elég csak néha bedobni egy kis Pfizert a kínai cucc közé, valóságos nyertesnek érzi magát az, aki abból kapott. Ez nem kerül egy fillérbe sem a kormánynak, mégis szerencsésnek érzik magukat egyesek. És persze kettesek. Közben az oltásra jelentkezők száma erősen megzuhant, de majd az időnként, jutifalat-jelleggel a nép közé szórt Pfizer megpezsgeti az örömközpontot. Igaza is van a magyar kormánynak, tényleg sokkal fontosabb a vadászkiállításra kibaszni újabb félmilliárd forintot, mint például normálisan megszervezni az oltást. Itt hívnám fel a figyelmet az Index tegnapi cikkének címére:

Kezdődik az újabb Pfizer-kampány, csaknem 144 ezer szerencsés kerülhet sorra

SZERENCSÉS. Tehát nem Nyunyónéni vagy a kocafocista és szakértő csapata állítja össze az oltási listát, hanem Fortuna. Tudtuk ezt eddig is, csak nem sejtettük.

Az Origo igen jó ritmusérzékkel hozott le egy írást a Századvég nevű, kétségtelenül komoly tiszteletnek és megbecsültségnek örvendező alapítvány egyik vezető elemzőjétől. Sümeghi Lóránt arról mesél, hogy majd most megmutatják a britek, milyen remek döntés volt a Brexit, mindjárt megint világhatalom lesznek, és persze szabadok is, hiszen eddig az Unió rabigájában vergődtek ők.

2020. január 31-én, háromévnyi Brüsszellel folytatott tárgyalássorozatot követően, a brit állampolgárok többségi akarata végül testet öltött: az Egyesült Királyság Boris Johnson miniszterelnök vezetésével kilépett az Európai Unióból. S bár az uniós tagság megszűnését követően egy 11 hónapos átmeneti időszak várt a szigetországra, annak végét egy, a héten az Európai Parlamentben (EP) elfogadott megállapodás rögzíti, melynek keretében a kvóták és vámok nélküli szabadkereskedelmi megállapodás érvényben maradt. Mi több, a brit szuverenitás számára meghatározó halászattal, fogyasztással, légi közlekedéssel, valamint energiával és adatvédelemmel kapcsolatos feltételek kapcsán is konszenzus alakult ki. (Origo)

A ritmusérzék ott jön képbe, hogy a hosszas karantén után éledező gazdaság aligha fog jól működni munkaerő nélkül. Az a több mint 1,5 millió uniós munkavállaló éppen úgy hiányozni fog, mint azok, akik ezután próbálnának szerencsét a szigetországban, de a zavaros rendelkezések miatt igen váratlanul rács mögött találhatják magukat. Éppen tegnap olvastam erről egy érdekes – de inkább ijesztő – cikket, ajánlom a Századvég összes vezető elemzőjének becses figyelmébe. A szolgáltató szektorban már most feszítő a munkaerőhiány, pedig még csak most fognak nyitni a pubok és éttermek. Az egészségügyben rengeteg uniós munkavállaló van, őket nem lehet egyszerű átképzéssel pótolni. A halászok igen erősen fel vannak háborodva (és kicsit több ember él halászatból Nagy-Britanniában, mint például Magyarországon), mert elhitték a Brexit-párti politikusoknak, hogy a kilépés biztosabb és magasabb jövedelemhez segíti őket. Ehhez képest az eladatlan hal ott rohadt meg a partokon, a kilónkénti ár az önköltségi ár alá zuhant. Idáig mindent felülírt a járvány, a briteknek nem igazán kellett a Brexit valódi hatásaival szembesülniük. Ennek majd most jön el az ideje, nem érdemes előre eredményt hirdetni. A szigetország bizonyára talpra fog állni és megtalálja a kilábalás lehetőségét, de az azért még kérdés, hogy mikorra, mennyire, milyen áron és még az sem tudható most, hogy mekkora marad Nagy-Britannia.

Huxit ugyan még nincs, ha lesz, akkor arról alighanem utólag fogunk értesülni – éjjel beterjeszti a kóborkutyák és énekesmadarak védőszentje, reggelre meg is szavazzák a bátrak -, de azért örömre nekünk is van okunk. Természetesen. Ünneplésre mindjárt itt van Soltész Miklós nagyívű beszéde. Kimartam belőle néhány érdekesebb részletet:

Soltész Miklós elmondta: a magyar kormány templomfelújítási programja keretében összesen közel 26 milliárd forintból 1800 templomot újítanak fel. Ezek közül 400 Magyarország határain kívül, 262 pedig Romániában van. (MTI)

Hogy megint kivágnak az ablakon 26 milliárd forintot a vidáman nyomorgó, ámde legalábbis hülye magyar adófizetők pénzéből – normális eszű polgárok nem tűrik el az ilyesmit -, azon már nem is csodálkozom. De bevallom, nem tűnt fel, hogy a kormánypárt visszacsatolta Erdélyt. Máshogyan pedig nehéz értelmezni a 400 határon kívüli és a 262 romániai templomot. Sőt, ha Románia nincs a határokon kívül, akkor nem is Erdélyt, kompletten Romániát fogadtuk örökbe. De jó nekünk. Van még egy kedvenc részem a közleményből:

Soltész Miklós úgy vélte: a program a hitélet és a szakrális tér megújítása mellett a romániai gazdaság járvány utáni újraindítását is szolgálja, hiszen a felújítási munkálatokat itt élő emberek, cégek végezhetik el.

Könnyekig meg vagyok hatva. Főként, mert a paksi munkálatokat – már persze, ha valaha történik ott valami azon kívül is, hogy milliárdokért vesznek klotyódeszkákat és szappantartókat – zömében oroszok csinálják, a Fudan egyetemet pedig a kínai munkások fogják építeni (bár reméljük, erre már nem kerül sor), és a magyar adófizetők finanszírozzák. Én nem tudom, mennyire kell kreténnek lenni ahhoz, hogy ne tűnjön fel valakinek, hogy az imádott miniszterelnöküknek mindenki sokkal fontosabb, mint azok, akik ebben az országban élnek.

Végül (még ugyanabból az MTI hírből) a záró akkord:

Tánczos Barna miniszter örömét fejezte ki, hogy az óvoda- és bölcsődeépítési, gazdaságfejlesztési programokon, valamint a sportot és a kultúrát támogató programokon túl újabb területen érkezik segítség a magyar kormánytól. Hozzátette: az RMDSZ az elkövetkező időszakban is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni kívánja a történelmi magyar egyházak intézményes megerősödését, javaik védelmét – mondta el.

Mit lehet erre mondani? Kurvajól szalad a szekér. Lehet hálálkodni a Fidesznek.

Jó ébredezést mindenkinek. Hamarosan jövünk az első beszólással, addig is javaslom mindenkinek, hogy védje a javait. Már ha maradt neki ilyesmi Orbán hadainak nyomában.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.