Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


#TársadalmiTerhesTorna az európai parlamentáris demokráciáról

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Döbbenetesnek találom, hogy értelmes értelmiségi körökben is megkérdőjelezik, hogy a mai Magyarországon európai parlamentáris demokrácia van. Hogy ezt a pártpolitikai hatalmi érdek által uralt médiából tájékozódók állítják, azon nem csodálkozom, mert hát akik hatalmat akarnak, azok azt mantrázzák, hogy „minden rossz, majd mi megoldjuk, és minden jó lesz!” Így került hatalomra a Fidesz is, azelőtt meg a szocialisták is. A követők meg mindig azt mantrázzák, amit a bálványaik mondatnak velük.

Ez rendben van, csak a többieknek meg érteni kellene a pártpolitika fogalmát, meg a hatalom természetét. Ha ez menne, akkor már nem tyűháznánk Magyarországon a máshol teljesen megszott dolgokon. Pláne nem óbégatnánk tájékozatlan butaságokat a Facebookon, ami nem vezet sehová, ellenben széttépik egymást az emberek rajta. Pont ezért nem vezet sehová, pláne nem az európai fejlődéshez.

No de hogy az értelmiség se érti, az durva baj, hiszen pont az értelmes embereknek kellene utat mutatni, a dolgokat megértetni a lakossággal, de ha ők sem értik, akkor hogyan tarthatnak lámpást az emberek előtt az utat kijelölve? A lájkért, meg a népszerűségért persze igen, de hát ezeken látszik, hogy nem haladnak sehová, legfeljebb a málnásba. (Ott meg a maci széttép, és megesz. A medve nem játék, ezt tudjuk, de az élet is megesz, meg széttép, mint a medve, ha a málnásba tévedünk.)

Súlyosbítja a helyzetet, amikor szószóló emberek a csoportok élén nem rossz szándékból, nem önös érdekből, hanem tényleg jó szándékból akarnak segíteni, kiutat keresve, és mutatva, csak épp tájékozatlanok, nem látva át egészen a teljes képet, tippelgetve, a megérzéseikre hallgatva utat mutatnak, aminek ugyancsak a málnás a vége a macival. Itt az a káros a jövőt nézve, hogy ezen útmutatások során úgy tűnik mintha történne valami! Pótcselekvés, ami nem old meg semmit, téveszmék tájékozatlanságból, ami nem ad választ a feltett kérdésre, különösen nem megoldást a problémákra. Csak a jó érzést adja, amit a közösség élménye nyújt, meg a „nagy cél”.

Szerencsés esetben ez az útmutatás áthatolhatatlan dzsungelbe vezet, a napi harcokkal, aminek sosem lesz vége. Rosszabb esetben a langyos mocsár, amiben legalább nem fázunk, de amibe idővel belefulladunk. Nyilván ízlés kérdése, hogy az a jobb, ha a maci tép szét, vagy az, ha kellemes környezetben fulladunk meg, de addig is valahogy azért elvegetálgatunk. Én egyiket sem választanám, pláne hogy van más út, van más megoldás, csak hát ehhez gondolkodni kell, meg lejönni a bálványimádásról, a minket hülyítő, érdekből becsapó emberek mondókáiról.

Miért van európai parlamentáris demokrácia Magyaroszágon? Azért, mert átvettünk minden intézményt az EU-ból, van parlamentünk, önkormányzatunk, alkotmánybíróságunk, hozzá-, és beleszólási lehetőségünk, csak épp azt nem vettük át – mert nem mondták meg nekünk, mi meg magunktól nem olvastuk el a „használati utasítást” -, hogy ezt az egészet nekünk, magyar embereknek, a mi részvételünkkel, az akaratunk érdemi kinyilvánításával, beszámoltatással, számonkéréssel és a következmények meghatározásával kell irányítanun. Konkrétan működtetni, üzemeltetni kell. Mindmáig csak a működési költségeket fizetjük.

Azt nézzük 30 éve, ahogy a pártpolitikusok hatalmi érdekből csatároznak egymással, miközben azt állítják, hogy gondolkodnak helyettünk. Ja, meg persze cselekszenek helyettünk, a mi érdekünkben. Aha! Csak valahogy az ország nem ott van, ahová 30 éve elindult, a lakosság meg köszöni szépen, nincs jól. Se szellemileg, se testileg, se lelkileg, pláne nem anyagilag, már ami a pénzt, egészséget és jólétet illeti.

Talán azért kételkedünk abban, hogy Magyarországon európai parlamentáris demokrácia van, mert senki nem törekedett arra, hogy ezt plasztikusan elmagyarázza, mindenféle önös érdek nélkül. Megpróbálom.

Képzelj el egy nagyon nagy buszt, amely teljesen felszerelt, biztonságos, és azért van, hogy komfortos körülmények közt elvigyen oda, ahova szeretnéd, ahol jól érzed magad! Egy hosszú út egy szép nyaraláshoz Európában. Van hozzá hat buszvezető, akik egymást váltják az úton, hogy mindig éber vezető üljön a kormánynál. De attól, hogy senki nem száll fel a buszra, a sofőrök meg egymást gyepálják unalmukban, mert tenniük semmit nem kell, de a fizetésüket így is megkapják, mert te kifizetted az utazás költségeit, a szállást is, meg az ottani programok költségeit is, attól még az a busz egy busz marad, ami amúgy alkalmas hogy elvigyen, csak nem szállsz fel rá, és a hat sofőrnek sem mondod a többi utazóval együtt, hogy gyerünk már! Miért a buszt kérdőjelezzük meg?

Vannak akik felszállnak a buszra, ülnek kényelmesen, az ablakból nézik, ahogy a sofőrök verik egymást a busz mellett. Azt mondják, őket nem érdekli, jól elüldögélnek. (Igen, ők az „én nem politizálok” típusú emberek, akik szintén nem jutnak el a céljukhoz, de nem is tesznek érte semmit.) Mások azt kiabálják az egyik csoport élén, hogy majd ők tudják a megoldást, a kerekeket kell lecserélni a buszon (alkotmányozás kell, meg választási törvény). Egy másik csoportosulás a kormánykereket akarja lecserélni, és tüntetni kezd a busz melletti parkolóban. Egy millió ember meg inkább elindult gyalog Európába szerencsét próbálni, mert hamarabb odaér gyalog is. Már rég ott vannak, megélnek a bérükből, kéthetente hazajönnek túrórudiért, és közben látják, hogy a busz még mindig ott áll, a sofőrök verik egymást, az utazók meg okoskodnak, hogy kereket vagy kormányt kell cserélni az induláshoz. A busz meg szépen elrohad, a végén meg senki nem megy sehová, se pénz, se jólét. És még sokan így is arról ábrándoznak, hogy majd talán a gyerekeiknek jobb lesz. Hát mitől, kérem?

Szólni kell annak a hat buszsofőrnek, hogy nem azért kapják a fizetést, hogy egymást gyepálják, fel kell szállni a buszra, és Európába vezetni! Ha nem tudják az utat, akkor ne vállalják, menjenek más munkát keresni! Mi Európába akarunk eljutni, de buszt vezetni nem tudunk. Csak azt tudjuk hogy biztonságos utat akarunk, és úgy élni, ahogy ott élnek az emberek, ahová el akarunk jutni.

Európai parlamentáris demokráciában élünk 30 éve, csak most már működtetni kell, mert szétrohad az a busz, és akkor nem megy senki sehová. Akkor már csak azt lesz módunk eldönteni, hogy a maci a málnásban tépjen szét minket, vagy a langyos mocsárba fulladjunk bele lassan, miután kifizettük a megígért jólét költségeit, és egy fillérünk sem maradt. Ha egyáltalán ezt még majd eldönthetjük. Nem vagyok benne biztos, a diktatúra szokta megszabni, hogy mi legyen. Azt ne akarjuk megvárni!

Nagy Szilveszter

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.