Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Talán még el is hinném…

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nehéz szó nélkül átlépni Orbán Viktor interjúján, melyet egy kis, szlovák internetes portálnak adott, és a szövege felkerült a miniszterlnok.hu-ra is. Miközben végigolvastam az interjút, az a benyomásom támadt, hogy csodát látok. Valaki felkapaszkodott egy talapzatra, és az ott talált anyagból elkezdte megformálni önmaga szobrát. Mégpedig erősen idealizált formában. A valóságban öregedő, kurtalábú, dagi szobrász és egyben szobor-modell a formálódó műben valóságos Herkulesként jelenik meg. Ez még akkor is kínos, ha a szobrász és a megszobort illető nem azonos személy, de ha azonos, akkor nem egyszerűen kínos, hanem vérciki. Kurvagáz.

Az interjú alapján elénk bomló alak valami – nem párhuzamos, hanem egyenesen derékszögű – valóságból, vagy egy fordítva működő univerzumból jöhet. Úgy tűnik, Orbán ma már úgy emlékszik, hogy ifjú hősként még titokban kellett kinyomtatni az akkori rendszerrel szemben kritikus gondolatait, és ez ezen a kezdő ponton már hazugság. Az Orbán-család nagyon is jól profitált az előző rendszerből. Orbán Győző az MSZMP-nek nem egyszerűen tagja, hanem aktív tisztségviselője volt, Orbán Viktor maga is az apja nyomdokaiba lépett, amikor a gimnáziumban alapszervezeti KISZ-titkárként kezdte építeni a karrierjét. Szó sincs arról, hogy szamizdat kiadványokban lázadt a rendszer ellen. Akik igen – például Demszky Gábor, Rajk László, Hodosán Róza -, azokat Orbán rendszere a hatalomba kerülés után beletaposta a földbe.

Az egész interjún végighúzódik egy olyan masszív hazugság-folyam, hogy szinte már hihető annak, aki nem ismeri a valóságot. A végig szorgalmasan alákérdező újságírók minden olyan pontot érintenek, melyek fontosak Orbán életében, ám egyetlen egyszer sem kérdeznek vissza, nem kételkednek, nem szembesítik az interjúalanyt a kétségeikkel. Nyilván nincsenek is kétségeik, aligha véletlen, hogy éppen ezt az apró portált tisztelte meg a magyar miniszterelnök azzal, hogy szóba áll velük.

Végig lehetne menni az egész interjún, pontról-pontra, de akár mondatról mondatra is lehetne cáfolni, de nem sok értelme lenne. Elég talán kiemelni néhány gondolatot – pontosabban kijelentést – és mellé tenni azt a nagyvonalúan elhallgatott részletet, ami teljessé teszi a képet. A keleti vakcinákról:

Ön előre látta ezeket a szállítással kapcsolatos problémákat, vagy a keleti vakcinák melletti voks elsősorban az Ön szívéhez közel álló dolog volt?

Azért döntöttem így, mert egy hasonló eseten mentem át az elmúlt év tavaszán, csak akkor azt úgy hívták, hogy harc a lélegeztető készülékekért.

A lélegeztetőgépek egy jókora része nem lélegeztetőgép, valójában azt sem lehet tudni, hogy a megrendelt és kifizetett gépekből mennyi érkezett az országba és azok hol vannak, mi lesz a sorsuk. Már a megvásárlás pillanatában pontosan lehetett tudni, hogy a rendelt eszközök egytizede bőven elegendő az országnak, mert többnek az üzemeltetésére sem szükség, sem kapacitás nincs. Utólag az is kiderült, hogy ezeket az eszközöket az akkori (nem a mostani) piaci ár többszöröséért szerezték be, és azt is tudjuk, hogy gyanús hátterű cégek milliárdokat kerestek ezzel, miközben a magyar állam milliárdokat bukott az adófizetők pénzéből. Az oltások beszerzésén hasonló módon nyerészkedtek, és ha eltekintünk attól a ténytől, hogy Orbán a kínai és az orosz, az Európai Unióba való beférkőzésre törekvés szolgálatát igen ügyesen látta el úgy, hogy közben jövőbelátónak is feltüntette magát, attól semmiképpen nem tekinthetünk el, hogy a csilliárdnyi vakcina ellenére Magyarország világelső a coviddal összefüggő halálozások számában. Ennek valami oka kell legyen. Hogy micsoda – szervezetlenség, hibás protokoll, túl későn gépre tett betegek -, azt szakembereknek kell kideríteniük. És nem csak azért, mert a felelősséget valakinek vállalnia kell, hanem azért is, hogy egy következő járvány esetén több életet lehessen megmenteni.

A mi ellenőrző hatóságunk világszínvonalú. Nem engedtük automatikusan forgalomba hozni az orosz meg a kínai vakcinát, azt a mi ellenőrző hatóságunknak engedélyeznie kellett.

Valóban világszínvonalú. A magyarok is mindig bíztak benne. Pontosan ezért módosította úgy a törvényt a fideszes túlhatalom, hogy amikor legalább három, köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt államban oltanak egy bizonyos oltóanyaggal és az oltottak száma eléri az egymilliót, akkor Szijjártó Péter utasítást ad az engedély kiadására, az OGYÉI-nek nincs is mérlegelési lehetősége, az engedélyt ki kell adnia.

A híres migránsverő:

Nem úgy áll a dolog, hogy Angela Merkel kancellár asszony tette Önt európai szimbólummá, aki 2015 szeptemberében elutasította a német határok védelmét?

Gyakran van az úgy a magyar történelemben, hogy a hősöket, de a mártírokat is a németek csinálják.

Csak a tények kedvéért: Orbán az országba érkező – maradni nem, csak áthaladni akaró – menekülteket összezsúfoltatta Budapest közepén, hogy jó látványos legyen a dolog. Ellátást, segítséget nem kaptak a kormánytól (nyilván nem véletlenül, hiszen remekül mutatott volna a hírekben, ha fosztogatni kezdenek éhségükben), a civilek azonban összefogtak és megoldották azt, amit Orbánnak kellett volna megoldania. Végül buszokra pakolták az országban csapdába ejtett menekülteket, elvitték az osztrák határra és kipakolták őket. Ausztria erre nem tudott felkészülni, Merkelnek egyszerűen nem volt választása, ha meg akarta akadályozni a humanitárius katasztrófát. Ezzel párhuzamosan Orbán és társai rengeteg embert – köztük akár terroristákat, köztörvényes bűnözőket – engedtek be az Európai Unióba. Olyanokat, akik meg tudták vásárolni a magyar letelepedési kötvényt, amire a magyar adófizetők szintén ráfizettek, de bizonyos kormányközeli körök milliárdokat kaszáltak.

Az interjú elejétől a végéig ilyen csúsztatásokkal és hazugságokkal van tele.

Amikor a Fidesz elhagyta az EPP-t, vagy ahogyan mi mondjuk: az EPP hagyott el bennünket

Pontosabb megfogalmazás az, hogy az EPP felfüggesztette a Fidesz tagságát, végül a Fidesz kénytelen volt távozni, mielőtt kirúgták volna őket a pártcsaládból.

Talán még el is hinném, hogy Orbán fiatal korában az előző rendszer megdöntésén dolgozott, ha nem szolgálta volna az előző rendszert egészen addig, ameddig rá nem jött, hogy változás kezdődik, a karrierje szempontjából át kell állnia a másik oldalra. Talán azt is elhinném, hogy elvek mentén politizál, ha nem az lett volna és nem az lenne ma is a fő szempont, hogy milliárdossá tegye az apját, testvéreit, feleségét, gyerekét, vejét, strómanjait, támogatóit. Talán elhinném, hogy meggyőződése: az ország érdekében cselekszik, ha nem lehetne kristálytisztán látni, hogy a személyes anyagi érdeke, a személyes karrierje vezérli minden lépését.

Szép próbálkozás volt ez az interjú, de csak az hiszi el a nagy politikus portréját, aki nem ebben az országban él, vagy annyira vak, hogy nem látja a hazugságok mögött a valóságot. Nem csak torz lett a maga-faragta miniszterelnöki lovasszobor, de instabil és nevetséges is. És egy kicsit – vagy nem annyira kicsit – ijesztő.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.