Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az igazságtalanságnak egyszer vége lesz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap mi is beszámoltunk arról, hogy a kormány úgy döntött, 23 milliárd forintot oszt ki 32 település között, ezzel segítve őket a járvány miatt kialakult helyzetben. Már akkor sem kellett óriási jóstehetség ahhoz, hogy megtippeljük, mely településekről is lehet szó, valamint azt is tudni lehetett, hogy Budapest egy kanyi forintot sem fog ebből kapni. Nyilván majd megmagyarázzák, miért is, de most ezzel ne foglalkozzunk. Foglalkozzunk inkább azzal, hogy Karácsony Gergely szerint csak Budapestet a decemberi döntéssel több mint 31 milliárd forintos bevételtől fosztották meg. Ez pedig bőven több pénz, mint amennyit 32 település között osztogat ki a kormány. Ráadásul ezt úgy teszi, hogy a lakosság többet fizetett be a központi költségvetésbe, vagyis a döntés csak így lehetett logikus. Ez nem könyöradomány, hanem  az egyes települések jogos jussa.

Ha tippelni kellett volna még tegnap, azt mondtam volna, hogy Debrecen fogja kapni a legnagyobb támogatást. A kormány célja ugyanis, hogy ott egy alternatív fővárost hozzanak létre, ha már Karácsonynak volt pofája Budapestet „elorozni” a Fidesztől. A legnagyobb beruházások egy része ott valósul meg, mint ahogy nem túl nagy meglepetésre kiderült: most is oda jut a legtöbb pénz. A 23 milliárdból közel 3 milliárd jutott Debrecennek, noha az is igaz, hogy az ellenzéki vezetésű Szeged is közel 2 milliárd forintot kap. Azonban az igazi problémát itt az jelenti, hogy a legtöbb helyen jóval nagyobbak voltak az elvonások, mint a későbbi támogatás, a kiedő adóbevételek miatti úgynevezett kompenzáció mértéke. Vagyis a „segítség” ellenére is mínuszos a városok költségvetése, amit nem egyszerű helyrehozni.

A kormány miközben kifosztja az önkormányzatokat válság idején a lakosságtól is többet szed be a központi költségvetésbe. 2020 első negyedévében a lakossági befizetések 689 milliárd forintot tettek ki, ez az elvonás 2021 első negyedévére 750 milliárd forint fölé nőtt. Többet fizet be tehát a lakosság válság idején, miközben a gazdaságvédelemre szánt pénzek mintegy háromnegyedét a kormány nem a gazdaság talpraállítására, nem szociális támogatásokra, hanem saját hatalmi céljaira és klienseinek gazdagodására költötte. Közben az Európai Uniótól a magyaroknak járó több mint 3000 milliárd forintról is lemondani készül a kormány, csak azért, hogy ne kelljen elszámolnia, miközben 4000 milliárd forinttal adósítja el a gyerekeinket Oroszországnak és Kínának.

Lesz mit jóvátenni…

Ezek már Karácsony Gergely szavai, aki nyilván elégedetlen a kormány döntésével, noha kétlem, hogy arra számított, hogy bármelyik fővárosi kerület is kapni fog egy fityinget is. Sok idő van még a választásokig, akad még bőven lehetősége arra a kormánynak, hogy kicsinálja a fővárost. Mert lehet, hogy felépítik stadionok tucatjait – ezzel azt mutatva, hogy mennyire jól áll a gazdaságunk –, csakhogy az infrastruktúra folyamatosan romlik, az utak, felüljárók, hidak tönkremennek. Látványberuházásokkal nem lehet megalapozni egy város jövőjét, hiszen azok nem fognak bevételt termelni, és lényegében nem is térülnek meg soha. A Puskás Stadion szép is, meg nagy is, de vélhetően túl nagy szükség nem volt rá. 190 milliárd forintnak máshol is bőven lett volna helye, de Orbán mégis úgy döntött, hogy most ez kell nekünk. Meg olimpia – amit Orbán nagy bánatára végül le kellett mondanunk –, meg úszó és atlétikai vb, foci eb, vadászkiállítás, egyházi kongresszus és a többi.

Mindenre van pénz, csak arra nincs, amire valóban kellene. Orbán úgy osztogat a közösből, mintha az ő megtakarított pénzéről, nem pedig közpénzről lenne szó. Települések sora kerül lehetetlen helyzetbe, de ezzel nem kívánnak foglalkozni ott fent, a Karmelita kolostorban. Szétszakítják az országot ellenzéki és kormánypárti részekre. Egyfajta NDK-NSZK alakul ki lassan, ahol az ország egyik fele leszakad a másiktól csak azért, mert másra mert szavazni, mint a Fideszre. A bosszú Orbán számára egy alapérték, amellyel igen sűrűn él. Kicsinálja mindazokat, akik vele ellentétben nem az ország kirablásával vannak elfoglalva, hanem esetleg azért szeretnének tenni, hogy a demokrácia újra gyökeret eresszen Magyarországon, és mondjuk ne a legszegényebben szívják meg a gazdagok további gazdagodását. A kárvallottjai ennek az egésznek a magyar emberek, a választók, akiknek egyes helyeken csak azért romlik az életszínvonaluk, mert a kormány úgy döntött. Kérdés viszont, hogy ez egy megfelelő stratégia-e, vagy pedig visszafelé fog elsülni az egész. Egyszer ugyanis elege lesz az embereknek, és talán még el is borul az agyuk.

Ha képesek átlátni a propaganda hazugságain, és megértik, hogy a településük helyzetének megváltozása a kormány bosszújának eredménye, akkor nagy bajba kerülhet Orbán. Márpedig úgy hiszem, hogy a főváros egyes kerületeiben ezzel pontosan tisztában vannak. Tudják, hogy kinek köszönhető az, hogy elképesztő elvonások történtek olyan kerületekben, ahol nagy szükség lett volna a felújítási, fejlesztési pénzekre. És ameddig lerohasztják Budapestet, addig az átcsoportosított pénzekből fejlesztik Debrecent. Azt a várost, amely már jó pár éve letette a voksot a kormány mellett, és folyamatos bizalmáról tesz tanúbizonyságot. Ezt Orbán pénzjutalommal meg is köszöni. Ezt viszont olyan egyértelműen és átlátszóan teszi, hogy sokak szemét szúrja.

Addig hergeli az emberek, ameddig egyszer csak kiszabadul a düh és elsöprő vereséget szenved a felcsúti focista. Van egy bizonyos pont, amikor már egyszerűen túl sok. Egy pont, ahonnan már nincs visszaút. A főváros folyamatos kifosztása pedig egyre inkább eljuttat minket erre a pontra, hiszen az szinte biztos, hogy ez jövő tavaszig nem fog megváltozni. Már most is feszült a helyzet, képzeljük el, milyen lesz majd egy év múlva. Karácsonynak nem kell szítania a tüzet, megteszi azt Orbán egymaga. Aztán hogy mi lesz majd Debrecennel a kormányváltást követően, az kiderül. Kérdéses ugyanis, hogy a beruházások fenntartási költsége nem lesz-e nagyobb, mint amennyire majd futja a városnak. Nem kívánok én persze semmi rosszat Debrecennek, de szerintem jobb, ha felkészülnek arra, hogy a Kánaánnak egyszer vége szakad. Itt nem a támogatások megvonásáról vagy bosszúról van szó, hanem arról, hogy egy napon majd méltányos rendszer szerint fognak támogatást kapni, nem pedig az alapján, hogy kire szavaztak a választásokon.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.