Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Űrkatonák kiképzésének kezdtünk neki

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Befejeződött a Debreceni Egyetemen (DE) a Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe című tanfolyam, az ezt elsőként elvégző magyar katonáknak Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára adta át az oklevelet csütörtökön az egyetem aulájában. A politikus a rendezvényen a közmédiának azt mondta, tíz honvédtiszt olyan oklevelet kapott, amely feljogosítja őket arra, hogy az űrhadviselésben Magyarországot képviseljék. Hozzátette: a nagyhatalmak, de a feltörekvő országok is arra készülnek, hogy kilépjenek az űrbe, és onnan irányítsák a „földi életet”. Az államtitkár szerint ennek vannak nemzetbiztonsági, gazdasági kockázatai és előnyei is.

Biztosan én vagyok a maradi és a kretén, de ezeket a sorokat olvasva nem tudtam nem felnevetni. Mégis milyen űreszközöket fognak majd tudni kezelni ezek a jóemberek? Ráállunk az űrfegyverek gyártására, esetleg műholdakat fogunk a Földről irányítani? Nem azt mondom, hogy nem létezik egyébként űrtechnológia, de ahhoz olyan irdatlan összegek kellenek, hogy nem, hiszem, hogy a magyar kormány valaha is akár csak ezen fejlesztések közelébe is kerülhetne egyszer. Az amerikai hadsereg milliárdokat öl az ilyesmibe, de akár Kínát és Indiát is említhetnénk. Létező dologról van tehát szó mindenképpen, csak sok értelmét nem látom annak, hogy mi ebbe bekapcsolódjunk.

Tudtommal a legnagyobb űrsikereink miniatűr műholdak létrehozásához kapcsolódnak, ami egy nagyszerű dolog természetesen, de igen távol áll bármiféle űrhadviseléstől. Én azt sem értem, mi a búbánatos francnak kellett űrkutatásért felelős miniszteri biztosi pozíciót létrehozni. Nem volt jobb dolga a kormányzatnak? Nincs oktatási vagy egészségügyi miniszterünk, de arra nem volt szükség, ellenben űrkutatási miniszteri biztosra szükség volt. Értem én, hogy megpróbálnak még időben csatlakozni egy fontosnak tűnő dologhoz, de semmi garancia nincs arra, hogy az űrhadviselés valaha is egy fontos katonai feladat lesz. Lehet, hogy 30-40 év múlva, de lehet, hogy még 100 év múlva sem lesz jelentős a hadviselés az űrben. Emlékezzünk csak arra, hogy évtizedekkel ezelőtt repülő autókat vizionáltak sokan, ehhez képest erről egyáltalán nem beszélhetünk.

A jövő ilyen szempontból megjósolhatatlan. Más kérdés viszont, ha egy államnak van fölösleges pénze az ilyen kutatás-fejlesztésre, csak hát Magyarország nem pont egy ilyen ország. Lenne elegendő teendő a Földön is. Mondjuk foglalkozhatnának a lakhatás biztosításával, a szegények oktatásával és ezzel felzárkóztatásával, a szociális háló létrehozásával, vagy mondjuk a hajléktalanság felszámolásával. Ezekre most lenne szükség, nem évtizedek múlva. Ezek olyan valódi problémák, amelyek most javíthatnák a bajbajutottak életét és még az is lehetséges, hogy elegendő pénz is rendelkezésükre állna, ha akarnák. De nem, a magyar kormány inkább űrkiképzést tart, hogy leuraljuk a világűrt és megalapozzuk a magyarok hírnevét. Biztos van, aki ezt képes komolyan venni, de sajnos nekem egyszerűen nem megy.

Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese kiemelte: elsőnek lenni dicsőség, de nagy felelősség is, mert nincs kitaposott ösvény, eljárás, ezt az „űrkatonák” fogják kialakítani. Hozzátette: 2030-2040 táján a nagyhatalmak a vezetési pontokat kitelepítik a világűrbe, és nyilvánvalóan megjelennek az űrfegyverek is.

Űrfegyverek már persze most is léteznek, de ezekhez mint mondtam korábban is, olyan elképesztő pénzek kellenek, amelyek csak a legfejlettebb, leggazdagabb országoknak állnak rendelkezésre. Lehet itt nagyokat álmodozni, de nem Magyarország lesz az az ország, amely majd szépen lekörözi a világot, és űrhadsereget hoz létre. Még akkor sem, ha egyébként elképesztő összegekből fejlesztette a jelenkori kormány a hadsereget. Persze ez azért nem véletlenül történt, hiszen két évvel ezelőtt pont a németektől vásároltunk brutális pénzekért fegyvereket, azoktól a németektől, akik – ha kell szépen – kisegítik Orbánt és kormányát. Valamit valamiért, mint azt sokan tudjuk. Nem véletlen az, hogy a német kormány amikor valóban fontos volt, akkor azért nem tett keresztbe a magyar kormánynak az EU parlamentjében. Ezért Orbán hálás is volt, hiszen 2019-ben Magyarország vásárolta messze a legtöbb fegyvert a németektől. Még világviszonylatban is mi álltunk a lista élén.

Azonban az űrhadviselés jóval többe kerülne, mint pár tank vagy repülő megvásárlása. Ezért nyugodtan kiképezhetünk űrkatonákat, csak hát sok szerepük nem lesz a magyar űrhadviselésben. Nem tudom, mennyi pénzt szánunk erre a mi országunk számára teljesen értelmetlen fejlesztésre, de tartok tőle, hogy megint csak milliárdokról beszélhetünk. Ha már ennyire a jövőbe szeretnénk fektetni, akkor miért nem azon dolgozunk, hogy a kutatás-fejlesztés kimagasló legyen az országban? Miért nem képezünk tudósokat, vagy miért nem hozunk létre olyan kutatási központokat, ahová aztán a világ minden pontjáról érkeznek majd tudósok? Az az irány, miszerint a jövőbe érdemes fektetni, természetesen jó gondolat, csak ameddig a magyar tudományos világot lényegében leuralta és kinyírta a kormány, addig nem tudom, hogy mégis miben bíznak?

Előbb a Földön kellene megteremteni a feltételeit annak, hogy a magyarok is részesei lehessenek a jövő technológiájának. Ettől azonban borzasztóan messze vagyunk, ami ismételten csak elkeserítő. De legalább Németh Szilárd megmutathatta magát egy kicsit a közmédia kameráinak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.