Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hatásvadászat magas fokozaton

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A közmédia híradói egyre kevésbé tudnak meglepetést okozni. Érdemleges információt nem közölnek, általában arról szólnak, milyen nagyszerű a kormány és mennyire siralmas az ellenzék. Na jó, néha bejön egy-két baleset, gyilkosság, de főleg az előbbi kettő van jelen hangsúlyosan. Ebből következik, hogy általában rém unalmasak a híradók, csak szánni tudom azokat, akik azért nézik, mert innen szeretnének aktuális információkhoz jutni. Ha vannak egyáltalán ilyenek.

Tegnap azért mulatságosra sikeredett az egész. Amikor elkezdték a hírt, hogy „Bármelyik pillanatban nyilvánosságra hozhatja a WHO, hogy jóváhagyják-e a szakértők a Sinopharm vakcina sürgősségi felhasználását”, engem olyan röhögés kapott el, hogy alig bírtam abbahagyni. Elképzeltem, amint a Fidesz a lélegzetét visszafojtva figyel, szemét a WHO-ra függeszti és várja a nagy pillanatot. Ez valamiért borzasztó fontos nekik most, hogy mit mond ezúttal a WHO, általában nem szokott fontos lenni, de már a múlt héten is naponta fölbukkant Menczer, hogy már csak napok kérdése, most eljutottunk odáig, hogy bármelyik pillanatban megtörténhet, kérdés, mi lesz a következő fokozat, ha netán mégse hoz nyilvánosságra semmit? Az igazi kérdés persze az, mi változik attól, ha mégiscsak bejelentik? Gyanítom, hogy semmi, az a vakcina továbbra is egy ismeretlen valami marad, mert a drága kínaiak nem veszik a fáradságot, hogy benyújtsák engedélyeztetésre az Európai Gyógyszerügynökségnek.

Hogy mi lehet ennek a fura kínai magatartásnak az oka, nem tudom. Persze általában nem szeretik, ha velük kapcsolatban bármilyen vizsgálódást kezdeményeznek kívülről, már a kezdet kezdetén elzárkóztak, amikor arra lett volna kíváncsi a világ, honnan keveredett elő ez az újfajta vírus, de Kína úgy csinált, mintha ez a magánügyük lenne. Majd ők kivizsgálják és közlik az eredményt, mindenki foglalkozzon a saját dolgával, ez nem tartozik senki másra. Na persze, aztán már második éve nyögi a világ a következményeket. A vakcinájukkal is ezt csinálják, ők azt állítják, hogy jaj, de jó, aki nem hiszi, járjon utána, de nehogy már ők kérjék, nehogy már bizonyítékokat mutassanak a vizsgálataikról, hát mit képzel magáról a világ, amikor nekik több ezer éves kultúrájuk van, nyilvánvaló, hogy ez szerintük elég ok a bizalomra. És pofátlanul árulják a terméküket szerte a világon mindenféle engedély nélkül, ráadásul borsos áron. Fene tudja, ez valahogy becsületbeli ügy is lenne szerintem, mégiscsak ők ringatták ennek a rohadt vírusnak a bölcsőjét, legalább most, utólag megpróbálhatnának tisztességesnek látszani.

Az is óránként ismételt szenzációja volt a tegnapi napnak, hogy Orbán telefonon felhívta a kínai miniszterelnököt. Nem mintha ez bárkit érdekelne, de fontos volt szétkürtölni, vannak neki ilyen jóbarátai, akiket olykor csak úgy felhív. Trumppal is megtette annak idején, most a kínai a soros. Újraindították a diplomáciát – ez mondjuk eléggé megfoghatatlan, eddig is működött, persze többnyire online, most viszont a mi operatív atyaistenünk valóságosan is megjelenik Kínában, hogy minek, majd azt is megtudjuk utóbb, nyilván megállapodik valamikről, diadalmasan bejelenti, mi pedig tudomásul vesszük, mint bármit, amit tesz. A járvánnyal kapcsolatos teendőket is megvitatta a kínaival, jól van akkor. Kivel mással kellene egyeztetnie ezügyben? Szóba kerülhet még Putyin, esetleg Bolsonaro, Erdogan vagy Salvini, másokkal csak akkor ereszkedik szóba, ha muszáj. Tele a világ ellenséggel, élen az unióval, folyton kötözködnek, most is próbálkoznak, hogy csak az EU által elfogadott vakcinákkal beoltottakat akarják beengedni, de majd mi megállapodunk mindenkivel külön-külön, aki meg erre nem hajlandó, annak a polgárait mi se engedjük be, aztán megnézhetik magukat.

Ez jellemző a Fideszre, ezért annyira fontos nekik a szuverenitás, mert nem szeretik a szabályokat. Persze nem minden esetben. Most a Minority Safe Pack körül kavarognak, mindenáron el akarják fogadtatni, az unió meg nem nagyon szeretne ezzel foglalkozni, de újra meg újra kezdeményezik, bár nem egészen érteni, hogy miért, mi van akkor, ha hoznak erre egy szabályt, amit bizonyos országok ugyanúgy nem fognak betartani, ahogyan a magyarok se tartanak be ezt meg azt?  Egyébként teljesen félreértelmezik a szuverenitást is, mint annyi mást, az ugyanis nem azt jelenti, hogy aki szuverén, az bármit megtehet. A kormányt kötik nemzetközi egyezmények, szabályok, amelyeket be kell tartania, még akkor is, ha semmi kedve hozzá és mindig kibúvókat keres, és természetesen mindig vétlennek hirdeti magát, ha bárki kifogásol bármit. Ezzel kapcsolatban is rászabadítottak a nézőkre valami elemzőt a héten, aki azt fejtegette hosszan, miféle borzalmak várnának az országra, ha a választáson az összefogás győzne, és külön hangsúlyt kapott, hogy a szuverenitásunk is odaveszne bizony.

A péntek reggeli miniszterelnöki igehirdetésből csak egyetlen dolgot ragadnék ki. Az anyjának küldött dísztávirattól indult, hogy most, a járvány idején micsoda derék munkát végeztek az asszonyok, anyák, ellátták a gyerekeket, még tanultak is velük, a háztartást sem hanyagolták el, sőt, olyan is volt, aki emellett még dolgozott is, aztán amikor hazajött a munkából az ember fáradtan, őt is ellátták. Ez a világ rendje, van az ember, aki forgatja a világot, általában nincs jelen, mert vagy dolgozik, vagy hazamegy, és akkor fáradt, őt el kell látni, de sebaj, ott az asszony, akié az összes többi feladat és megoldja.

Ebben persze nincs semmi újdonság, eddig is tudtuk, az a lényeg, hogy sínen vagyunk, a WHO bármelyik pillanatban nyilvánosságra hozhatja, hogy valakik szerint a Sinopharm jó, akkor aztán majd azt hallgatjuk heteken át, nagyszerű lesz, talán tolongani kezdenek a kínai vakcináért az emberek, ki tudja?