Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az ég irgalmazzon nekünk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A járvánnyal vagyunk elfoglalva – teljesen érthető módon -, alig marad energiánk másra figyelni. Pedig mint minden, ez is el fog múlni. Vagy ha el nem is múlik, lecsendesedik és betagozódik az életünkbe, ahogy az influenza és annyi más kórság, amivel kénytelenek vagyunk együtt élni. Az ember borzasztóan rugalmas szerkezet, mindenhez képes alkalmazkodni. Háborúhoz, természeti csapásokhoz, időjárási szélsőségekhez, betegségekhez, járványokhoz.

Bizonyára sokan emlékeznek még arra – nem volt az annyira régen -, amikor az AIDS-pánik végigsöpört a világon. 2005-ben 2 millió ember halt bele a betegségbe, aztán sikerült évi 1 millióra leszorítani a halálos áldozatok számát. Azt a betegséget ismerjük, mármint mostanra ismerjük. Az elején iszonyatos pánik volt, mindenki félt mindenkitől, hiszen az sem volt egyértelmű, hogyan terjed pontosan. Mostanra tudjuk, azt is tudjuk, hogy kevesebb mint egy évtizedenként egy Magyarországnyi ember hal bele. Az influenza áldozatainak száma is milliós nagyságrendű minden évben, de nem esünk pánikba influenzaszezon idején. Valahogy így fog történni a Covid esetében is, megismerjük, lesznek rá védőoltások és gyógyszerek, lesznek biztosan halálos áldozatok is, de nem ilyen brutális számban, mint most.

Amikor ez a kegyelmi állapot bekövetkezik, akkor elő fog kerülni minden, ami eddig háttérbe szorult. Minden. Nagy-Britannia már közelít ehhez az állapothoz, hiszen nagyon magas az átoltottság, lassan nem a járvány lesz az élet meghatározója. Boris Johnson mármár nemzeti hősnek érezhette magát, azonban kezd a közfigyelem olyan irányba terelődni, ami nem feltétlenül kedvez neki, ha a jövőben is a nagypolitikában képzeli el a karrierjét. Még csak azt feszegetik, hogy hogy is volt az a járványkezelés és miből sikerült felújítani a lakást, de amint normalizálódik az élet, igen valószínű, hogy a Brexit is terítékre fog kerülni. A rendkívüli helyzet háttérbe szorította a Brexitnek azokat a hozadékait, melyekkel szembesülni fognak az emberek abban a pillanatban, amikor visszatér az élet a normális kerékvágásba. Ez a cikk a halászok csalódásáról szól, hiszen várakozásaikkal ellentétben nem nőtt, de legalább csökkent a bevételük. Azonban nagyon sok ágazat küzd hasonló nehézségekkel, a gazdaság beindítása felszínre fogja hozni ezeket.

Hasonló várható Magyarországon is, bár itt nincs Brexit, halászból sem sok van, azonban azok a problémák, melyek a járvány előtt már kezdték feszegetni a tűrésküszöböt, nem múltak el. Ellenben halmozódtak, hiszen a járvánnyal együtt érkező gazdasági válság nagyon sok vállalkozást lehetetlenített el. A nem megfelelő módon elosztott támogatások feszültséghez fognak vezetni. Orbán – ezt persze csak én gondolom és bőven tévedhetek is – valószínűleg megkezdi a minden választás előtt, minden kormány által kötelezően véghezvitt pénzszórást. Az uniós támogatás tökéletes időben fog érkezni, de kérdés, hogy elég lesz-e minden lyukat betömni. Még ha a magyar társadalomnak nem is szokása a jövőt latolgatni, általában elég, ha az adott pillanatban jobbnak tűnnek a dolgok, most aligha lesz a szükséges mértékben motiváló néhány kiló tartós élelmiszer, a nyugdíjasoknak kiosztott vásárlási utalvány, az ellátások kifizetések előbbre hozása.

A baj összességében sokkal nagyobb és sokkal mélyebb, mint amit még olyan tüneti kezelésekkel vissza lehetne szorítani, mint amilyenekhez szokva vagyunk az elmúlt években. A propaganda felpörgetése vagy el fogja tudni nyomni az elégedetlenséget vagy nem, szerintem nem. Az fokozódó, egyre nyíltabb keleti nyitás már nem csak itthon feltűnő, az uniós tagországok némelyikének torkán is meg fog akadni. A kormánypárt magas fordulatszámon üríti a kincstárat, viszik ki a közvagyont, ahogy nem szégyellik. És nem szégyellik.

Ennek csak egy kormányváltás szabhat gátat, bár Orbán reményei szerint az sem, hiszen ha a gazdaság teljes egészében az ő kezében marad, ő irányítja az országot akkor is, ha más lesz a neve a miniszterelnöknek. Az ellenzéki összefogás felelőssége minden eltelt nappal súlyosabb lesz, a társadalmi elvárás már nem fog megállni az egyszerű kormányváltásnál. Csak azt akarom mondani, hogy az ég irgalmazzon nekünk, ha (amikor) sikerül leváltani a kormányt. És akkor is, ha nem sikerül.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.