Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az EU nem szólhat bele abba, amit Orbán már régen eltervezett

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Beadta a kormány a javaslatot, amellyel hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény. Ez azután történt, hogy még tavaly nyáron – vagyis közel 1 évvel ezelőtt – az EU Bírósága kimondta, hogy a 2017-es magyar civiltörvény nem egyeztethető össze az uniós joggal. Orbánék természetesen nem siettek a törvény eltörlésével, noha pontosan tudták, hogy már semmi jelentősége nincs annak. Meghurcolták és megbélyegezték mindazokat, akik nem támogatták a kormány országrablását. De persze nem is Orbán lenne, ha nem hozott volna ezzel egyidőben egy olyan döntést, amely továbbra is megnyomorítja ezeket a szervezeteket méghozzá állami segítséggel. Hogy mire is gondolok? Erre:

Ezzel együtt azonban új szabályt is bevezetnek. Minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege eléri az adott évben a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék készít vizsgálatot évente. Ez alól a sportegyesületek, a vallási közösségek, valamint a nemzetiségi szervezetek jelentenek kivételt.

Mindenki pontosan tudja, hogy az ÁSZ egy Orbán által irányított hivatal, amely parancsokat hajt végre. Kinyírja az ellenzéki pártokat és egyéb szervezeteket, ha ez a főnök akarata. Nyilvánvalóan itt is erről van szó, vagyis arról, hogy akit csak szeretnének, azt mondvacsinált indokokkal megbüntetik. De mint látjuk, Orbán továbbra sem nyúl azokhoz a szervezetkhez, amelyek legnagyobb mértékben segítik az országrablását. A sportegyesületek és vallási közösségek megmagyarázhatatlan módon kerülnek ki ismételten a vizsgálatok alól, miközben ezekben a szervezetekben fordul talán meg a legtöbb kétes hátterű pénz. A vallási közösségek eddig is érinthetetlenek voltak, ami lényegében azt jelenti, hogy úgy bánnak a hozzájuk beérkezett pénzekkel, ahogyan csak akarnak.

Mint tudjuk, az egyházi vezetők kizárólag Istennek tartoznak elszámolással, senki másnak. Rájuk a törvények nem érvényesek, pont ezért funkcionálhatnak nagyszerűen Orbán tervében. Egy szociális szervezet mégis csak tudjon már beszámolni arról, hogy kapott-e pénzt Soros Györgytől, vagy sem. Az viszont már nem érdekes, hogy hány milliárd forint közpénz érkezett a sportegyesületekhez vagy a vallási közösségekhez. És nyilván ezt is megtehetik, hiszen ki állíthatná meg őket? Kinek lenne hatalma ahhoz, hogy leszavazzon egy ilyen rendelkezést, amikor a Fidesz kétharmaddal rendelkezik? Lehet, hogy majd idővel ezt is jogellenesnek tekinti az EU, de hát mit változtat ez az egészen? Mire elszánja magát az EU egy döntés mellett, addigra a legtöbb esetben már túl késő. Hónapokig, néha évekig vizsgálnak egy elsőre, ránézésre is törvényellenesnek tűnő döntést, ami lényegében nevetségessé teszi ezt a jelenlegi rendszert.

Orbán kijtássza a jogi kiskapukat és véghezvisz mindent, amit eltervezett. Ha már úgysem vagyunk jogállam, akkor lényegében értelmetlen is azon morfondírozni, hogy egy döntés törvényes-e vagy sem. Orbán a fenti döntésével – miszerint a sportegyesületek, vallási közösségek, valamint a nemzetiségi szervezetek kivételt képeznek – lényegében beismerte, hogy vannak olyan tevékenységek, amelyekre a törvények nem vonatkoznak. Kérdés, hogy az ilyen döntéseket hogyan lehet majd megmásítani egy esetleges kormányváltást követően. Hiszen ha az ÁSZ élén továbbra is Orbán embere maradhat, illetve felhatalmazást kap ahhoz, hogy azokat vegzáljon, akik vegzálására Orbán korábban utasítást adott, akkor nehéz lesz ennek megálljt parancsolni.

A kormány viszont amellett, hogy egyre jobban felháborítja a civil szervezeteket és az őket támogatókat, lassan azt is eléri, hogy az emberek többsége megutálja az egyházakat és a különböző sportegyesületeket. Pontosan tudják ugyanis, hogy azokon keresztül több milliárd forint közpénz folyik ki az államkasszából, amely pénzt már lehet, hogy soha többet nem fogunk viszontlátni. Ezen egyesületek és egyházak teljesen átláthatatlan módon kezelik a közpénzeket, ami kérdésessé teszi a működésüket. Nyilván ameddig Orbán hatalmon lesz, addig ezeknek a csoportoknak nem kell aggódniuk, mindig lesz elegendő pénz a teljesen fölösleges, sokszor több tízmilliós beruházásokra. Csak hát mindennek vége szakad egyszer és könnyen lehet, hogy a mostani mérhetetlen gazdagságot szegénység fogja felváltani. Akkor viszont hiába siránkoznak majd, kétlem, hogy számíthatnak bármiféle szimpátiára. Nem arról van szó, hogy meg kell majd büntetni ezeket a szervezeteket – noha úgy vélem egy vizsgálat lefolytatása nem ártana velük szemben -, hanem arról, hogy aki nem érdemli meg, vagyis nem bizonyította teljesítményével azt, hogy rászolgált az állami milliárdokra, az ne kapjon többet.

Hány és hány olyan civil szervezet van az országban, amelyik szinte lehetetlen anyagi helyzetben is minden erejével azon dolgozik, hogy segíteni tudjon a bajbajutottakon. Sokan már fizetést sem kapnak, csak hogy maradjon minél több pénz az emberek megsegítésére. Sokszor ezeket a szervezeteket lehetetleníti el a kormány, mivel nem hódolnak be az ő hatalmuknak. Esetleg kritikát mernek megfogalmazni a kormány nem létező szociális politikájával szemben, vagy embertelennek nevezik a viselkedésüket. Manapság egy rossz szó, és tönkreteszik az embert. Csak a civil szervezetek ügyében arról van szó, hogy minden ilyen szervezet politikai célú tönkretétele emberek tucatjainak életét veszélyeztetheti. Ez persze miért is érdekelné azt a kormányt, amely előbb mázol ki egy templomot, mint mondjuk egy gyermekkórházat? A lényeg az ellopott javak maximalizálása mellett az ellenkezők kicsinálása. Az utolsó kapcsolja le a villanyt.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.