Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ragadjon mindenki kaszát és kapát, van még bőven közmunka

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Innovációs és Technoló­giai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Bodó Sándor interjút adott a Világgazdaságnak, amelyben kifejtette, hogy minden a legnagyobb rendben van Magyarországon, alig vannak olyanok, akik elveszítették a munkájukat, akikkel pedig ez történt, azok a jó idő beköszöntével azonnal kapát ragadhatnak, és mehetnek közmunkásnak. Ez mondjuk egészen biztosan meghatja a munkájukat veszített szakácsokat, étteremtulajdonosokat vagy felszolgálókat. Az állam mindig segít, ha erre szükség van. Orbán megmondta ugyanis, hogy nem akar jóléti államot csinálni Magyarországból, hiszen azt szeretné, ha mindenki, aki csak teheti, dolgozna. Teszi ezt politikusként sokadmagával, az elvtársaival, akik milliós fizetéseket tesznek zsebre, nem ritkán a semmiért.

Nem tudom, ma hány olyan politikus ül a magyar parlamentben, akik ebben az értelemben dolgoztak valaha is az életükben. Arra gondolok például, hogy fogtak már kapát a kezükbe, esetleg ledolgoztak három műszakot, de legalább bejártak hétköznap reggel 8-tól délután 4-ig dolgozni bárhova. Nyilván többféle munka létezik, nem lehet most mindet felsorolni, de számomra az, aki az egyetemet elvégezve – vagy még azt megelőzően – rögtön valamilyen államtitkárságon kötött ki, vagy valamelyik helyi fideszes aktatologatója lett, hogy aztán felküzdje magát (segget nyaljon) a ranglétrán, az nem végzett még valódi munkát az életében. Ezek a mindent is jobban tudó figurák akkor is a helyükön maradnak, ha egyébként egyáltalán nem értenek a munkájukhoz.

Céljuk ugyanis nem más, mint a parancsok teljesítése, ezzel is bizonyítva, hogy hűek a hatalomhoz. Viszont nem mindenki vágyik ilyen „munkára”, sokan vagyunk, akik tisztességes munkát szeretnének végezni lehetőleg úgy, hogy azért tisztességes bért is kapjunk. Ez ma Magyarországon nem egyszerű, hiszen sok szakma megbecsülése nevetséges. Mármint nem pusztán a társadalmi, de az anyagi megbecsülésre gondolok. És nem is kimondottan a hatalmat kiszolgáló rendőrökre, hanem mondjuk tűzoltókra, mentőkre vagy tanárokra gondolok, akik a társadalom számára hasznos munkát végeznek, fizetésük ezt mégsem tükrözi. Ehhez képest viszont a parlamenti bátrak fizetése évente emelkedik, és ma már eljutottunk oda, hogy tegyenek bármit, a havi 1 millió forintjuk nem kerülhet veszélybe.

Érthető is tehát, hogy őket zaklatja fel a legkevésbé, ha valaki elveszíti a megélhetését. Ők pontosan tudják, hogy ez velük egy ideig még biztosan nem fordulhat elő, ezért magabiztosan mernek olyan baromságot mondani, azt Bodó Sándor is megtette az alábbiak szerint:

A legutóbbi ismert, 4,5 százalékos munkanélküliségi ráta az egyik legalacsonyabb Európában. A veszélyhelyzeti intézkedések lépcsőzetes feloldása és a szezonális ágazatok termelésének újraindulása az álláskeresők egy jelentős részét fel fogja szívni. Akik nem tudnak a versenyszférában elhelyezkedni, azok a közfoglalkoztatás keretében dolgozhatnak. Mindenesetre jó jel, hogy a tavalyi visszaesés után ismét több mint 4,5 millió magyar embernek van munkája.

Ha a számok igazak – én már nehezen hiszem –, valóban jól állunk. Kérdés persze, hogy olyan intézkedésekkel, mint amilyeneket a magyar kormány hozott, mégis hogyan maradhatott ilyen alacsonyan a munkanélküliség? Félreértés ne essék, ha valóban igazak a számok, nagyszerű, csak látva Európa többi országát és a Covid hatását, egyszerűen hazugságnak tűnnek ezek az adatok. Más országokban ugyanis valódi segítséget nyújtottak a különböző szektoroknak, az adatok szerint mégis jóval több munkanélküli lett. Ennek mégis mi lehet a magyarázata? Értem, hogy Szijjártó még a koronavírus évében is idehozott pár keleti összeszerelőüzemet, de akkor is kétlem, hogy ezzel meg tudták oldani a több tízezer munkáját vesztett dolgozó problémáját.

De még ha sikerült is, ki számára opció a közmunka? Annak nem az a rendeltetése, hogy felszívja a munkájukat vesztett embereket, hanem az, hogy valamiféle átmeneti segítséget – segély helyett – nyújtson azok számára, akik képzetlenek, ezért nem találnak állást. Akik közmunkán kötnek ki, ritkán találnak újra jól fizető munkát maguknak. Mondjuk én önmagában azt sem értem, hogy miért zárja ki egymást a NER fogalomrendszerében a jóléti állam és a munkaalapú, hiszen miért is ne lehetne ötvözni a kettőt? Nyilván a jóléti államokban is az a cél, hogy minden létrehozott munkahelyet betöltsenek. A különbség annyi, hogy akinek ez nem sikerül, az nem szorul a perifériára, hanem ameddig nem kap állást, addig segítséget kap az államtól.

Véleményem szerint ez kellene, hogy a normális legyen, hiszen mi másért fizetünk adót többek között a szociális rendszer finanszírozásához? Ha a szociális háló nem áll rendelkezésre, akkor ne vonjanak adót ehhez. Ez ennyire egyszerű. Ha ugyanis ezek a levonások nem történnek meg, akkor lehet, hogy félre tud tenni annyit az ember, hogy ha bajba kerül, akkor a megtakarításaiból kihúzza egy ideig. De nem, Magyarországon fizetünk egy nem létező rendszer fenntartásáért, hogy aztán a kormány széttárja a kezét, ha ezt valaki megkérdőjelezi. Nálunk nem segítség jár a munkájukat vesztett állampolgároknak, hanem kapa a kezükbe, aztán mehetnek árkot tisztítani valamelyik közeli településre.

Lehet persze erre is büszkének lenni, csak hát ez is egyfajta szegénységi bizonyítvány. Mert lehet, hogy nyújtottak némi segítséget a frissen munkanélkülivé válóknak, de közben ennek a segítségnek a többszörösét lopták el, vagy fordították teljesen értelmetlen beruházásokra. Ez joggal háborítja fel az embereket, ami nem róható fel nekik. Mert ha munkaalapú társadalomról beszél a nagyvezér, akkor hozzon létre valódi munkahelyeket, ne pedig azzal hencegjen, hogy van még bőven betöltésre váró közmunkás állás az országban.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.