Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Iskolapélda

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Valószínűnek tartom, hogy az ember élete folyamán sok alkalommal tapasztalja, hogy az élet őt igazolta. Ezt érzem most én is. Annak idején sokszor mondtam, hogy ha sok facebookos politikai csoportban letakarom a posztokat és csak a hozzászólásokat olvasom, nem lehet tudni, hogy az a csoport ellenzéki, avagy kormánypárti. Azt is mondtam, hogy sokszor a hideg kiráz bizonyos politikusok iránti elvakult imádattól. Mindezek után tovább mentem, kimondtam, hogy DK-s és fideszes elvakultak közt lényegi különbség nincs. Mindent és mindenkit alárendel a saját imádatának. Teljesen mindegy, hogy a „kedves vezető” mit tesz, mit nem tesz, már csak a puszta létezése is csodálatra ad okot.

Ok. Tudom. Sokszor olyan, mintha lenéznék másokat, de nem így van. Talán ezért is lehet, hogy néhány alkalommal mellémennek az írásaim. Feltételezem azt, hogy az emberek bizonyos alapvető dolgokkal tisztában vannak, így nem kell szájba rágni, hogy egy ellenzéki politikus miért követ el hibát, ha olyasmit mond, amiről a Fidesz híveknek lövése sincs. E mellé tegyük oda, hogy ha ezt az ember megpróbálja ironikusan megfogalmazni, már eleve kudarcra van ítélve. Ebben az országban az ellenzéki embereknek olyan az irónia, mint fideszesnek a humor. Sértő. Mostanában nehéz tehernek érzem az alapelvemet, amit vallok. Főleg, amikor szembejön a valóság. Bizony. Arról a kamuképről szeretnék értekezni, ami Semjén Zsoltról jelent meg.

A mi nemzeti szarvasvadászunk „megtámadása” ki is váltotta Bayer Zsolt haragját, aki azonnal a neki első szembejövőre ráuszította a híveket. Ugye azt már senki nem hiszi el, hogy ezek a hívek Bayer Zsolt kéréséhez híven „nem bántották és csak azt kérdezték, hogy ő mit tenne ilyen ocsmány hazugság láttán”. Persze Bayer otthon van az ocsmány hazugságokban, mint általában mindenki, aki a Fideszben kinyitja a száját, de a tényen nem változtat: a kép és a szöveg valóban hazugság. Nem tudom, hogy a Bayer által emlegetett „Tóthné” milyen üzeneteket kapott, de vannak elképzeléseim, milyen az, mikor két fanatizált tábor egymásnak esik. Még azt sem lehet mondani, hogy egyik a másik szintjére süllyedt, mert ők alapvetően ezen a szinten léteznek. Lehet duzzogni, de ez így van. Hazugság és hazugság közt nincs különbség. Persze mindkét tábor megtalálja a maga önigazolását, majd elkezdődik a vita, hogy ki kezdett hazudozni. Erre még rátesz egy lapáttal Dániel Péter is. „Örülök, ha ezzel ki tudtam b… sz… g… Semj…” Iskolapéldája ez annak, amiről beszéltem. „Bálványimádókból” kifejlődött elvakult fanatikusok.

Mondják és magam is tudom, hogy egy fideszessel nem lehet beszélni, de állítom, hogy egy ilyen ellenzékivel sem. Dániel Péter ugyanolyan kártékony, mint Bayer Zsolt, és egy kormányváltásnál csak a stafétát kell átvenni. Ilyen stílussal csak a dallam lesz más, de a szöveg ugyanaz marad. Ezek után hiába is mondom azt, hogy nem egy fideszest kell meggyőzni a változtatás szükségességéről, hanem egy „bizonytalant”. Ez úgy, ahogy van, egy halott gondolat. Tegyük fel, hogy „bizonytalan” vagyok, de hozzáférek mindkét oldal információihoz, szavaihoz, vélt vagy valós igazságaihoz, de nem látok mást, csak hazugságot és mocskolódást minden oldalról. Görcsösen igyekszem azt mondani, hogy éppen csak „egy hangot” hallok, de valójában belül, mint mindenki, ezt a hangot összekötöm egy párttal, egy vezetővel. Számomra ez lenne a lényeg. Miért válasszak meg valakit, ha ilyen hívei vannak? Mi különbséget látok én Gyurcsány és Orbán közt? Semmit, és ezért vagyok „bizonytalan”. Ha nem akarom megszemélyesíteni az eseményeket, akkor csak annyit mondok, hogy a jelenlegi kormány és a hatalomra vágyó ellenzék között nincs különbség. Mindkettő primitív, hazug, gyűlölködő. Egymás lejáratásával van elfoglalva, nem azzal, hogy mi van és lesz az országgal, a néppel, velünk, velem. Ez a baj ezzel az egész Semjént sározó képpel és a hozzá tartozó szöveggel. Dánielt egyenes vonallal kötik Gyurcsány Ferenchez, ő pedig – mint tudjuk – az ellenzéki „patás ördög”. Az ilyen primitív szintre vitt „politizálás” nem csak egy adott politikus személyének nem tesz jót, de az egész ellenzéki összefogásnak sem.

Most kéne annak a résznek jönnie, hogy megmagyarázzam, miről is van szó. Nem fogom. Mindenkinek szíve joga azt látni az írásomba, amit akar, és nem azt, ami benne van. Lehet köpködni, fröcsögni, hogy Semjént védem, Gyurcsányt vádolom, de attól még nem lesz igaz. Az igazság az, hogy ilyen szinten van a közbeszéd, ezt nevezik nálunk „politizálásnak”. Nem érdekelnek azok az érvek, hogy „a Fidesz is tizenegy éve hazudik”. Nem kéne már odáig süllyedni, mint ahol ők vannak. Irónia bekapcsol. Ebben az országban ki hazudhat vég nélkül, majd önérzetesen kikérhet magának? Csak a Fidesz. Irónia ki.

Itt aztán mindenkinek batár nagy önérzete van, de igénye az semmi. Igen. Most éppen szemét vagyok, mindenkit egy kalap alá veszek. Nem fogom én kerülgetni a dolgokat, mert annyira kevés emberen látom, hogy hajlandó lenne egy kicsit is gondolkodni. A mindent átitató gyűlölet vezérli a mindennapokat, és ahelyett, hogy sokan szembenéznének önmagukkal, továbbra is inkább beállnak a sorba, mert tartozni kell valahová. Kérdem én: nincs elég bűne a jelenlegi magyar kormánynak, hogy hazugságokat kell terjeszteni? Gondolkodjatok már el ezen, drága embertársaim. Ott ültök az internet előtt, gondolkodás, utánanézés nélkül osztogattok mindent, és azt hiszitek, hogy ezzel jól megmondtátok a magatokét. Egy frászt. Ezek után már tényleg kiröhögök mindenkit, aki szóvá teszi nekem, hogy nem közvetítek (és a Szalonna sem) pozitív üzenetet, mert nem azt mondom, hogy a a magyarok képesek összefogásra, hanem azt mantrázom, hogy képtelenek erre, sőt visszahúzzák mindazokat, akik tennének valamit.

Mikor anno bejelentettem, hogy nem írok többet, pontosan ugyanez volt a helyzet. Ez keserített el, ez tette céltalanná minden írásomat. Mégis visszatértem, mert az elveim nem hagytak nyugodni. Az elveim, miszerint az ember az ember. Ellenben még mindig ott tartunk, mint több évvel ezelőtt. Hiábavaló leírni, hogy gondolkodj, érvelj, köss kompromisszumot, mert sokkal kényelmesebb gondolkodás nélkül átadni magunkat a gyűlöletnek. A Semjénről készült kamukompozíció megmutatta, mit lehet vele elérni. Uszításra csak uszítás volt a válasz. Nem csak a Fidesz igyekszik minket visszarugdalni a középkorba, hanem mi magunk is mindent megteszünk, hogy odajussunk.

Ropolyi Péter (Singing Jungle)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.