Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mindezt az alagútban, kanyarban előzve, fél szemmel a közeledő fényt figyelve

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt! Érdemes ma kiélvezni a tavasz tizenhét pillanatából az egyiket, mert az előrejelzések szerint holnapra elmúlik, vehetjük elő megint a nagykabátot. Állítólag az április szeszélyes, én valami teljesen más jelzőt megfelelőbbnek találnék.

A tegnapi nap sem volt jobb – és egyáltalán nem az időjárásról beszélek -, mint amilyen lesz a mai vagy a holnapi. Sőt, a választáshoz közeledve egyre brutálisabb baromságokra számíthatunk. Az ellenzéki pártok felvetették azt a gondolatot, hogy regisztráció nélkül is juthasson oltáshoz az, aki szeretne, ha majd beoltották azokat, akik regisztráltak. Erre természetesen nem az volt a kormány válasza, hogy köszönjük a javaslatot, átgondoljuk, hogyan lehet növelni az oltási hajlandóságot. Ha ezt mondták volna, azonnal megnéztem volna a telefonomon a helymeghatározót, mert biztosan valahogy átcsellengtem a határon. Hamar rájöttem, hogy még mindig ebben az országban vagyok. Elég baj az nekem.

Állítólag filmet forgatnak – mármint játékfilmet – Gyurcsány Ferencről. Már megint. Ha igaz, most az őszödi beszéd a központi téma, ahogy már tizenegy éve folyamatosan. Éppen ideje volt, hogy a fideszes haderők beleerősítsenek a választási kampányba, mert eddig annyira el voltak foglalva a hatékony járványkezeléssel és a gazdasági válság elhárításával, hogy sem idejük, sem energiájuk nem maradt foglalkozni a választási győzelem előkészítésével. Csak vicceltem. Holott ez minden, csak nem vicces. Iszonyatosan gáz ebben az országban élni, esküszöm, már határon belül is örömmel letagadnám, hogy magyar vagyok. Pedig nem ez a megoldás, egyáltalán nem ciki magyarnak (lengyelnek, németnek, hollandnak, albánnak, töröknek, iráninak) lenni. Az már azonban eléggé hátborzongató, hogy egy ilyen legalja trágyadomb lett mindaz, amit máshol politikának neveznek. Miközben van olyan honfitársunk, aki kénytelen mécsest lopni a temetőből, mert már áram sincs az otthonában, a teljhatalommal uralkodó kormánypárt annyira fosik a választás eredményétől, hogy minden eszközt bevet, amivel reményei szerint indulatot kelthet a szavazókban. A 2006-os eseményeket követően – nem egészen négy évvel később – az Orbán-kormány volt hatalmon. Megakadályozta valaki, hogy lefolytassanak egy – vagy akár huszonegy – nyomozást, bíróság elé állítsák a bűnösöket, megfelelő ítélet szülessen? Senki. Ha akkor nem volt fontos, mostanra egyenesen szánalmas a visszamutogatás. Jelenleg nem az a legfőbb gondunk, hogy mi volt 15 évvel ezelőtt, hanem az, hogy holnap mi lesz azokkal, akik megbetegedtek, és mi lesz azokkal, akik tönkrementek a válság alatt. A kormánynak jelenleg ez a feladata, nem az, hogy mindenáron választást nyerjen. Tudom, persze nem a kormány és nem a Fidesz forgatja azt a filmet. Majd lesz, aki a nevére veszi. Valamelyik intézet, a CÖF, tök mindegy. A megbízó ugyanaz.

Költői vénával megáldott olvasóink figyelmét szeretném felhívni az EMMI pályázatára:

A költészet napján indít pályázatot az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága a 30 év alatti kortárs költőknek. A téma a pandémia megélése, hatása az egyéni, családi és közösségi életre, illetve a járvány utáni újranyitás tervezett vagy remélt változásai.

A pályázaton bárki indulhat, az első 30 pályázó fejenként 300 ezer forintról szóló szerződést kap. Hogy ez pontosan mit jelent, azt magam sem értem, mert a szerződés nem pénz, de így szerepel a kiírásban. Az nincs benne a pályázatban, csak én gondolom, hogy célszerű a versbe beépíteni néhány sort Orbán Viktor heroikus küzdelméről, és sorozatos győzelmeiről. Sőt, talán egy Toldi-trilógia jellegű művet is el tudok képzelni, melyben a vezér leviszi a birkózószőnyegre a vírust, a torkára térdel, puskatussal püföli és szuronnyal döfködi. Mindezt az alagútban, kanyarban előzve, fél szemmel a közeledő fényt figyelve. Vagy valami ilyesmi.

A Fidesz II. kerületi harci egysége sikeres felderítést végzett. Szemfülesen kilesték és le is fotózták, hogy valahol egy autó a járdán parkol. Azt állítják – én pedig nem vonom kétségbe, miután fogalmam sincs róla, kié a ház és kié az autó -, hogy Gyurcsány Ferenc parkolt a járdára a saját háza előtt. Természetesen a pártalakulat és a pártmédia ezen roppantul felháborodott, ami – ha valóban az egy használható és használt járda, mert sok helyen nem igazán lehet babakocsit tolni, sem kerekesszékkel közlekedni, a járda kellős közepére elhelyezett villanyoszlopoktól, fáktól és tűzcsapoktól – tényleg nem nevezhető korrekt lépésnek. Azonban kötve hiszem, hogy ez az ország legsúlyosabb problémája jelenleg, pedig igazán jó lenne, ha ez lenne. Azt már nem is feszegetem, hogy a fotókat készítő fideszes a szomszédban lakik, vagy lesben áll Gyurcsány háza előtt. Mert oda aligha téved valaki véletlenül. A Facebookon megjelent felháborodott poszt végszava a legszebb:

Mi lenne, ha ez az ember újra hatalomhoz jutna???

Tényleg, mi lenne? Beköltözne a várba, amit előtte a befizetett adóinkból alakítottak az igényei szerint? Lezáratná a fél várost, ha látogatóba érkezik a haverja? Emberek rekednének az aluljárókban, nem jönne a busz, a villamos, még gyalog sem lehetne közlekedni, nem tudnának hazamenni, pláne a gyerekükért eljutni az oviba, iskolába a szülők, mert arra halad a konvoj? Esetleg luxusrepülőt vásároltatna magának az adófizetőkkel? Egy közpénzekkel vastagon kitömött üzletember magánrepülőjével járna meccsre, majd a pályázatok és támogatások odaítélésénél hálálná meg a fuvart? A gyerekének adna egy egész iparágat, hadd álljon a saját csülkén? Vagy csak a szomszédjából csinálna milliárdost? Akkora focistadiont építtetne a kert végébe, hogy az egész falu lakossága sem tudná megtölteni? Kisvasutat álmodna a ház elé, majd meghosszabbítaná Pekingig? Megannyi borzongató kétség.

Nem is feszegetem tovább a dolgot, végtére még csak hétfő reggel van, korai a horror. Kellemes ébredezést kívánok mindenkinek. Mi hamarosan jövünk az első beszólással, és ígérem, nem parkolunk a járdára.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.