Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mikor ismerik be végre, hogy az SZFE egy elvesztett harc volt?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A NER egészen komolyan úgy hiszi, hogy van hatalma ahhoz, hogy ne csak az ország határain belül, de azon kívül is befolyásolja mások életét. Ez viszont egy óriási tévedés, hiszen a maffiakormány hatalma Magyarország területére korlátozódik, azon kívül legfeljebb pénzzel tud hatalmat vásárolni magának – ahogy ezt tette Mészáros mondjuk Horvátországban vagy Szlovéniában -, viszont ehhez azért nem rendelkezik elég tőkével. Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem NER által kinevezett kancellárja viszont úgy érzi, mégis hatalma lehet azon diákok felett, akik külföldi egyetemekre szeretnék kimenteni a diplomáikat. Történt ugyanis, hogy öt külföldi egyetem az Emergency Exit program keretében formálisan átvenné az SZFE 150 hallgatóját. Ez nem tetszik Szarkának – pontosabban a hatalomnak, hiszen ő csak egy báb ebben az egészben –, ezért megpróbál utánuk nyúlni.

Mondjuk én ott kezdeném, hogy nem értem a HVG miért nevezi „lázadó évfolyamnak” ezt a 150 diákot. A lázadó ugyan alapvetően nem egy pejoratív kifejezés, mégis inkább akként szokás használni. Lázadoznak a fiatalok, akik úgy érzik, ezzel elérhetnek valamit. Véleményem szerint azonban itt nem lázadásról van szó, hanem egyszerű logikáról és arról, hogy ezek a diákok kiállnak azért, amit gondolnak. Nem sunnyognak, nem hunyászkodnak meg, hanem megoldást találtak arra, hogy ne kelljen egy olyan egyetemen befejezni a tanulámyaikat, amelyet a hatalom kihúzott alóluk és átfazonírozott, hogy ott nemzetieskedő tanárok mondják meg nekik, mi is a művészet. Nem állítom, hogy a 150 távozó diákon kívül mindenki más beszari, hiszen ez az ő döntésük volt, mégsem érzem fairnek, hogy lázadóknak nevezik őket, miközben csak arról van szó, hogy kiálltak az érdekeikért.

Sérti a Színház- és Filmművészeti Egyetem érdekeit és a hatályos magyar jogszabályokat is, hogy magyarországi jogi akkreditáció nélkül „oktatást” folytató civil szervezetek azzal hitegetik az intézmény hallgatóit, hogy külföldi egyetemek „befogadják” őket és számukra a magyar jogszabályoknak megfelelő diplomát állítanak ki – a Magyar Nemzet szerint erre hívja fel a figyelmet az SZFE kancellárja abban a levélben, amelyet a modellváltás miatt tüntető diákokat befogadó egyetemek vezetőinek készül eljuttatni.

Nem hitegetésről van szó, hanem arról, hogy ezeket a diákokat befogadják olyan EU-s egyetemek, amelyek akkreditáltak. Nem is értem, hogy Szarka miről beszél, hiszen ezek az egyetemek az EU területén találhatóak, a SZFE-s diákok kreditjeit pedig elfogadták, ezért hamarosan szabadon távozhatnak. Ahhoz, hogy hova távoznak, a jelenlegi egyetemi vezetésnek az égvilágon semmi köze sincs. Értem, hogy mindenkit a saját uralmuk alá kívánnak terelni, csak hát ezt nem tehetik meg mindenkivel, pláne nem az Unió területén. Velem sem nagyon tudnának mit kezdeni, hiszen szabadon távoztam Spanyolországba, ahol azt teszek, amit a helyi törvények megengednek. Teljesen hidegen hagy, hogy erről mit gondol egy hatalommániás, kisebbségi komplexusos felcsúti illető, hiszen bármennyire is szeretné, én rendelkezem a saját életem felett, nem pedig ő.

Az SZFE érdekei jó ideje nem fontosak, hiszen azt úgy sajátították ki, hogy ahhoz egyetlen ott dolgozó, vagy tanuló egyetemi polgár sem járult hozzá. Teljesen semmibe vették az egyetem történelmét, a hatalomátvétel ellen felszólaló több száz szervezet és magánszemély véleményét. Nem érdekelte őket semmi, csak az általuk liberálisnak mondott egyetem nemzetivé tétele, amely vélhetően az intézmény lassú halálát fogja jelenteni. Pont ezért távozott az, aki megtehette. Ehhez az egyetemnek semmi köze nincs, mint ahogy Szarkának sem, ezért irkálhat ő, amit csak akar, de a külföldi egyetemek vezetőit hidegen fogja hagyni egy ismeretlen senki által írt fenyegető levél. Ugyanis Szarka nem csak idehaza, de külföldön is egy senki, bármennyire is ellenére van ez neki. De lássunk még egy részletet a Magyar Nemzet cikkéből:

A kancellár emlékeztet arra is, hogy az SZFE körül mesterségesen gerjesztett vita zajlott az elmúlt hónapokban, az egyetem legitim új vezetését pedig hazug, pártpolitikai célú támadások érték. Szarka szerint világos, hogy a Freeszfe bel- és pártpolitikai szándékoktól vezérelten és az egyetem legitim, autonóm jelenlegi vezetésének és az egyetem működésének ismételt megtámadása érdekében kereste fel a külföldi egyetemeket. Értesülésünk szerint a levél figyelmeztet arra, hogy a hatályos magyar jogszabályokon senkinek nincs joga átlépni.

A vita nem mesterségesen gerjesztett, hanem logikus, érthető lépés volt az egyetem részéről. Úgy történt ugyanis hatalomátvétel, hogy a vezetésnek és a diákoknak sem volt semmiféle beleszólása abba, hogy mi fog történni velük. Többségében ismeretlen figurákat neveztek ki vezető pozíciókba, hogy aztán szisztematikusan szétverjenek egy komoly múltra visszatekintő egyetemet. Az egyetem azért legitim, mert Orbán azt mondta, hogy az? A NER így döntött? Jobb esetben létezik az egyetemi autonómia, de jól láthatóan ez idehaza már nem nagyon érvényesül. Úgy történt ugyanis a modellváltás, hogy az egyetemek nem szólhattak bele a saját sorsukba, a fejük felett döntöttek a jövőjükről. Miként lehet egy ilyen modellváltás legitim? Bármilyen európai norma szerint elfogadhatatlan egy ilyen hatalmi döntés, és az SZFE esetében még az is fontos, hogy külföldön tudnak róla, hogy mi is történt az intézménnyel.

Nem csak a hazai, de a világsajtó is foglalkozott az egyetem sorsával, ezért Szarka állítását úgy hiszem, sokan meg fogják kérdőjelezni külföldön is. Azt sem értem, hogy Szarka mégis hogyan gondolhatja azt, hogy a Freeszfe az, amely meg kíván támadni bárkit is, miközben a hatalom támadta meg és vette át az egyetemet korábban. Óriási képzavar van a kancellár fejében, aminek csúnya pofáraesés lesz a vége, mert mint írtam korábban, a NER-nek nincs hatalma az ország határain kívül. Fájó lehet rádöbbenni arra, hogy nem ők nyertek ebben a kérdésben, hanem a diákok és az egykori tanárok, akik mellett kiállt és kiáll a mai napig a társadalom egy jó része. Mindenek ellnére az SZFE egy vesztes harc volt a NER számára, ezt egyszer majd jó lenne beismerni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.