Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


De legalább sajtószabadság van nálunk, és persze demokrácia, a szabad választásokkal kicsipkézve

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A húsvétnak vége van, a járványnak sajnos még nincsen. Ez utóbbi talán már elérte a csúcspontot és elkezdenek javulni az adatok, de az biztos, hogy a választási kampány nem ért el semmit, a csúcsot sem, sőt, talán nincs is csúcsa, csak majd valamikor vége lesz jövőre. De még ez sem biztos, mert mostanában választástól választásig arról szól az életünk, hogy ki alkalmasabb az uralkodásra – szolgálatról szó sincs -, és ki ront rá kire. Nem egyszerű eldönteni a dolgot, már amennyiben az ember nem a saját eszében bízik, hanem a médiából igyekszik tájékozódni. A kormányzati oldal teljes erőből nyomja az oltásellenes baloldal kezdetű ordenáré hazugságra felhúzott legújabb propagandatermékét, ezzel párhuzamosan elfelejt szót ejteni arról, hogy úgy ugrott meg nagyon – egy év alatt majdnem 16 százalékkal – az államadósság, hogy annak különösebb látszatja az ország egészére nézve nincsen.

A családi pótlék éppen úgy nem emelkedett egy centit sem, ahogy a legalacsonyabb nyugdíj összege sem, az álláskeresési járadék időtartama nem változott, tehát azokon nem is próbált segíteni a kormány, akik a járvány miatt még nagyobb bajban vannak, holott eddig sem volt könnyű az életük. A kórházak adósságállomány folyamatosan növekszik, rengeteg vállalkozás és egyéni vállalkozó nem bírja tovább, bezártak, csődbe mentek. Elveszítették vagy a közeljövőben veszítik el azt, amiben akár életük munkája is benne van, ezzel párhuzamosan sok családnak a megélhetése is kilátástalan lett. Tehát úgy sikerült az égbe lőni az államadósságot, hogy az erőtlen, szervezetlen, funkcióját betölteni képtelen állam senkinek nem nyújt még minimális biztonságot sem most, amikor ez lenne a legfontosabb. Igaz ugyan, hogy néhány nagyvállalkozónak látszó üzemegység rengeteg támogatáshoz jutott. De legalább nem a rohadtmulti – amúgy de igen, a kormány két kézzel szórja a multiknak is az adófizetők pénzét – gazdagodik, hanem a jómagyar vállalkozó. Ez majd jusson eszébe mindenkinek akkor is, amikor még az unokája is nyögi a hitel kamatait és törlesztőit, a jómagyar vállalkozó pedig röhögve vakarja a seggét a tengeren ringatózó yachtján, miközben a saját szigetére hajókázik.

De legalább sajtószabadság van nálunk, és persze demokrácia, a szabad választásokkal kicsipkézve. A választás egyébként valóban szabad, mindenki azt ikszel be a fülkében, amit csak akar. Éppen csak az ikszelés előtt belefullad a propagandába. De ha elhiszi, hogy tökéletesen normális dolog, ha a kormány titkol előle minden információt, nem számol el semmivel – és nem csak a 16 ezer lélegeztetőgéppel és ezzel összefüggésben nem indokolja meg, hogyan lehetséges, hogy ennyi gépet vásároltak 300 milliárd adóforintból, miközben a járvány csúcsán sem emelkedett a lélegeztetőgépen kezeltek száma 1500 fölé (azt is jó lenne tudni, hogy valóban ennyi embert kellett gépre tenni, vagy egyszerűen több eszközt nem tudtak működtetni, azért állt be ez a szám ilyen stabilan), és ezt előre is tudni lehetett -, annak egyszerűbb lesz majd voksolni. Ahogy annak is, aki természetesnek veszi a sajtószabadságnak azt a sajátos módját, hogy a sajtó nem mehet be egyetlen egészségügyi intézménybe sem, az ott dolgozók nem nyilatkozhatnak, kizárólag a kormány által felügyelt MTI készíthet felvételeket, illetve Orbán Viktor és Kásler Miklós forgathat propagandavideókat.

Az is sokat segít a tájékozódásban, hogy a televízióban – mármint azon az egy csatornán, ahol megjelenhetnek olyanok is, akik nem a kormány kötelező reklámanyagát nyomják teli tüdőből – független megmondóemberek egymást győzködik arról – abban a reményben, hogy a képernyők előtt is hallják őket -, hogy igazán nem szép dolog az ellenzéki pártok részéről, hogy nem ismerik el a kormány érdemeit akkor sem, amikor egyértelműen vannak ilyenek, hiszen lássuk már be, hogy az oltási stratégia nagyon jó, és egyébként sem a Fidesz tehet a járványról.

Ez így is van, nem a Fidesz tehet róla, ahogy nem az akkori kormány tehetett az előző gazdasági világválságról sem. A Fidesz is milyen korrekt módon belátta ezt, azóta is – tizenegy évvel később – alig múlik el nap, hogy ne tolnák a társadalom arcába az akkori kormány valós és valótlan hibáit és bűneit. Ezer szerencse, hogy a Fidesz nem használta soha, és most sem használja kampánycélokra a válságot, ami emberek tömegeinek okozott rettenetes károkat. Ezért cserébe valóban elvárható ez ellenzéki pártoktól, hogy együttműködjenek a kormánnyal ezekben a nehéz időkben, hiszen a kormány nyitott arra, hogy minden segítséget elfogadjon. Ugye, így van?

A honpolgároknak már tényleg semmi más dolguk nincsen, mint tisztán látni ebben a helyzetben, és eldönteni, kit támogatnának szívesebben. Még van idő átgondolni, de én azt javaslom, ne a más szemének higgyünk, kizárólag csak a sajátunknak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.