Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem elég korruptnak és dilettánsnak látszani, gonosznak is kell lenni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Rengetegsok egy négyzetméterre eső józan eszet, bölcsességet, türelmet, egyúttal csudálatos tavaszi jóreggelt kívánok mindenkinek! Az egy négyzetméterre jutó sötétség, aljasság, gonoszság terén sajnos nem szorulunk utánpótlásra. Azok legalábbis biztosan nem, akik megélhetési népnyúzóknak álltak, és kolera idején is foggal-körömmel, kézzel-lábbal kapaszkodnak a székeik bársonyába.

Már nem emlékszem, hány hete volt az, amikor a járvány legnehezebb hete következett, mindenesetre most ott tartunk, hogy egészen biztos: a szabályok betartása mellett már csak ezt a néhány hetet kell kibírni. Ezt a befosott megszeppent óvodás fejű Gulyás Gergelytől tudjuk, aki – miután a magát most éppen egy, a hullámokkal dacoló hajó biztos kezű kapitányának képzelő főnöke beharangozta péntek reggel (úgy is, mint a járvány eddigi leghalálosabb napján) az ő közpénzrádiós ámokfutásában, hogy majd hivatalosan is bejelentik és megjelentetik a húsvéti miheztartás szabályait – elmondta, hogy egyelőre nem lesz nyitás. ELLENBEN

(…) egy utolsó nagy közös erőfeszítésere van szükség, hogy túl legyünk a járvány harmadik hullámának csúcspontján. Az eredményes vakcinabeszerzéseinknek köszönhetően azonban már csak néhány hétig kell kitartani, már csak néhány hetet kell kibírni. 

Az egy dolog, hogy én már azt sem vagyok hajlandó elhinni ennek a kormánynak, hogy úgy is tud levegőt venni, hogy közben nem hazudik, de ez az én magánügyem, senkit nem érdekel. Ha ettől eltekintünk, az enyhén szólva is aggasztónak tűnik, és nagyon is közügy, hogy a járvány harmadik hullámának leghalálosabb napján, világhírű ütemérzékükről tanúbizonyságot téve, a miniszterelnök és csatolmányai a leendő nyitás körülményeiről óbégatnak, őfényessége azzal kapcsolatban külön is esküdözik, hogy más országokkal ellentétben – amelyek annyira hülyék voltak, hogy nem szereztek be keleti vakcinákat – nekünk, mimagyaroknak szabad nyarunk lesz. Mert nekünk viszont volt annyi eszünk, áldassék Szijjártoporzékolási Péter neve, hogy egy rakás kínai és orosz (és indiai?) oltást is felvásároltunk aranyáron.

Ez nem csak azért aggasztó, mert aki miniszterelnökként a tudományos tényekkel szembemenve azt a közveszélyes baromságot terjeszti, hogy az oltás után 8-9 nappal védetté válik az ember, miközben a tudomány jelen állása szerint az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követő nagyjából 1-2 héten belül alakul ki, annak rohadt nehéz lenne bármit is elhinni akkor is, ha nem állna hűvös halomban a pofánkba tolva az elmúlt tíz éves, pávatánccal kísért politikai teljesítménye. Márpedig ott áll. Az, amit tegnap reggel összehalandzsázott (ITT írtunk erről), pont annyira kétségbeejtő, mint a szenvtelen magabiztossága egy olyan helyzetben, amikor szerényebbnek illene lennie, mint az ibolya.

Azt kérdezte tőle mikrofonállvány néni, mit mondanak a járványmatematikusok, mikor tetőződik a járvány harmadik hulláma? Válasz:

Nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a csúcsot, hanem hogy milyen gyorsan kezdünk onnan indulni lefele. Ezt senki nem tudja most megmondani, tehát hogy fölmegyünk, aztán gyorsan csökkenni kezd, vagy fölmegyünk, ahogy ők mondják, járványügyi szakemberek, a plató hosszabb lesz, és csak utána jövünk lefele. Tehát egyelőre én nem is mennék bele jóslásokba.

Pár sorral lejjebb:

Bennem nincsen kétség afelől, hogy Magyarországon szabad nyár lesz, mert látom a számokat, látom a vakcinákat, ha esetleg önt érdekli ez, tudok is néhány szót mondani. Látom az újraindításnak az ütemezését, tehát én tudom, hogy szabad nyarunk lesz, úton vagyunk a szabadság felé, ahogy a brit miniszterelnök mondta. Némi késéssel, de ez Magyarországra nézve is igaz. A többieknek azért nagyon meg kell birkózniuk azért, hogy jobb nyaruk legyen, mint a tavalyi volt.

Lefordítom: fogalmunk sincs, mikor érünk fel a járványcsúcsra, fogalmunk nincs arról se, mikor mászunk le róla, de a nyitásról pofázunk, amikor húsvétig biztosan marad minden a régiben. (Azt érti valaki, hogy miért halasztották el „a négyzetméter alapú nyitvatartást”, ha az nem enyhítés, hanem szigorítás lett volna?) Továbbá belengetjük, hogy április 19-én jó eséllyel nyithatnak az iskolák, ha április 10-re esetleg sikerül minden regisztrált iskolai dolgozót beoltani. Akiket tulajdonképpen azért hagytunk ki az oltási tervből, és azért akartunk visszaengedni az iskolákba úgy, hogy sem nem teszteljük, sem nem oltjuk őket, mert „nem mindenki pedagóguspárti ebben az országban”.

Most meg a nagy lebegtetésben és ígérgetésben a miniszterelnök a 8-9 napos védettséggel kampányol, miközben arról kellene beszélnie, hogy ha tegnap meg is kapta volna az oltást minden regisztrált pedagógus, akkor sincs semmi garancia arra, hogy védettek lesznek április 19-ig, amikor remélhetőleg kinyitnak az iskolák, ha csak nem maradnak zárva. Vagyis nem csak hogy a matek nem jön ki, az is kiderült megint, hogy nem a józan ész, nem a szakmaiság, nem az ország elemi érdeke, hanem a társadalom vélt vagy valós ízlése (értsd: utálják a pedagógusokat, mint a szart, nehogy már őket előre vegyük az oltási sorrendben, ahogy Európa kétharmada előre vette őket) határozza meg a senki által nem látott oltási terv alakulását, és ezt az egész járványkezelésnek nevezett gyalázatot. Amivel az állampárt nem akar szembemenni, hiszen a jövő évi választás a tét. Ha valakinek kétsége lett volna efelől: Orbán dönt mindenről, a virológusok, az orvosi kamara, de még Pintér Sándor is a hajára kenheti a javaslatait. Cserébe négy évig ő emberei takaríthatják a magyar kórházakat, miután az ő emberei által működtetett cég nyerte el az ország csaknem összes kórházának takarítására kiírt 300 milliárd forintos tendert. Gratulálunk.

Tehát. Az önjelölt hajóskapitánynak fogalma nincs, mikor tetőzik a járvány, de azt már pontosan látja, hogy szabad lesz a nyár. Azt nem tudja, hogy mikor éri el a beoltottak száma a 2,5 milliós határt, amikor már ki lehet nyitni (reméli, hogy húsvét után rögvest), de a járvány leghalálosabb napján, anélkül, hogy akár félszájjal részvétet nyilvánítana, empátiát, netán valamiféle megbánást és sajnálkozást tanúsítana azzal kapcsolatban, hogy csúfos és fájdalmas kudarcot vallott a megmentett emberéletekben mérhető sikeres járvány elleni védekezés terén, a felcsúti kisvasútjáról átnyergel a hajó kormányához, és azt krákogja szuszogva, rekedt hangon, hogy bízzunk Müller Cecíliában és benne, mert ebben a hangzavarban ő és gügyögve félrebeszélő nyunyóka néni az egyedüli biztos pontok.

Ijesztő és dühítő. Addig kampányoltak és melldöngettek érdemi járványkezelés helyett, hogy most már annyira sem fér bele az őszinte, objektív tájékoztatás, mint eddig. Marad az ígérgetés és a hitegetés azzal kapcsolatban, hogy meddig kell tartaniuk a korlátozásoknak, és meddig kell csak kibírni. Aztán vagy ez lesz, vagy az lesz, vagy így lesz, vagy úgy lesz, de valahogy majd biztosan lesz, mert soha nem volt még úgy, hogy ne lett volna valahogy. Pedig több mint egy évvel tavaly március eleje után, ez már marhára nem férhetne bele. És sorolom még, hogy mi minden nem férhetne bele, ha az önjelölt hajóskapitány, valamint korruptnak kinéző és annak is látszó bandája kormányozni is tudna ahelyett, hogy Gyurcsánnyal és Brüsszellel öblögetnének, ahelyett, hogy a járvány vámszedőiként a nyomorúságon nyerészkednének.

Bármihez is akár csak egy kicsit is értőknél fel sem merülhetne, hogy miközben teli pofával kiabálják, hogy Brüsszel elcseszte a vakcinabeszerzést, még egy működő vakcinaregisztrációs oldalt sem képesek létrehozni, ezért létrehoznak egy vakcinaregisztráció ellenőrzésére szolgáló másik oldalt, amelyik még azelőtt összeomlik, hogy egyáltalán működött volna. És erre nem az a válasz, hogy a selejtmunkát végző selejtmunkást kirúgtuk, elnézést kérünk, hanem azzal jönnek, hogy a kiberek megtámadták őket, a hajóskapitány pedig megértést kér, hiszen csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.

Épeszűeknél fel sem merülhetne még elméletben sem, hogy háziorvosokat vezényelgetnek át a kórházakba, hiszen épeszűek tudják, hogy ezzel totálisan megbénítanák mind koronavírussal összefüggő oltást, mind a koronavírussal nem összefüggő betegellátást.

Épelméjűeknél fel sem merülhetne, hogy egy tomboló járvány legsúlyosabb heteiben egészségügyi intézményt szüntetnek meg, kibasszák a betegeket, mert megtehetik, és mert a NER-nek ott éppen irodaházra van szüksége. Nem máshol, mint a Szabolcs utcai hajléktalankórház épületében.

Normáliséknál, tisztességeséknél elő nem fordulhatna, hogy a bergamói állapotokról beszámoló kórház-főigazgatónak az Országos Kórházi Főigazgatóság leordítja a fejét, hogy hazudik, mert ők jobban tudják, mint a frontvonalban küzdők, hogy mi a helyzet a frontvonalban. Naná, hogy minden fasza. Nem, nem igaz, hogy 150 covidos beteget meg további 17 intenzíves covidos beteget kell ellátniuk ugyanazzal a létszámmal, amivel a 7 ágyas intenzív osztályt működtették korábban. Hazugság, fake news, rágalom.

És akkor ez még csak az egészségügyi dimenzió, és annak is csak egy szelete. Magára valamit is adó, a népet nem hangzatos fedősztorinak és rommá hülyített hivatkozási alapnak használó kormánynak bátorsága nem lenne arra, hogy miközben a nyomorúságos 10 millió forintos propaganda-ingyenhitele rohadtul nem jut el azokhoz, akiknek érdemben segítene túlélni, a milliárdos haverok turisztikai vállalkozásait százmilliókkal tömik.

Itt ez megy. Nem elég korruptnak és dilettánsnak látszani, gonosznak is kell lenni. Hát így higgyenek neki, így bízzanak benne. A kormánynál áll, van iránytűje, átlátja a helyzetet. Ha beledöglünk is.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.