Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Úgy látszik, Apáti már a viccet sem érti

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Apáti Bence épp az Origón posztolta mondanivalóját, ami számomra új volt, hiszen egyrészt a legritkább esetben olvasok Origót, másrészt meg azt hittem, ez a nagyszerű ember a Magyar Nemzetben vagy a Hír TV oldalán közli irományait, de ezek szerint tévedtem. Na de nem is ez a fontos, hanem az, hogy Apáti jól láthatóan ellene van azoknak, akik minden marhaság kapcsán rasszizmusról beszélnek, arra mégis képtelen, hogy megértsen egy pár viccet. Ő úgy hiszi, hogy a baloldaliak egy része nem ismeri a viccet, és a politikai korrektségük miatt besavanyodott emberekké váltak, miközben jól láthatóan pont Apáti az, aki nem ismeri fel, ha valaki viccel, és olyan szinten háborodik fel a mondottak kapcsán, hogy azon nem lehet nem nevetni. Nézzünk egy részletet Apáti bejegyzéséből, hogy mindenki képben legyen a témával kapcsolatban:

A csaknem a halálomat okozó beszámoló röviden arról szólt, hogy Jesse Tyler Ferguson, a Modern családból ismert, a valóságban is homoszexuális színész azt találta mondani Ellen DeGeneresnek egy videóinterjúban, hogy ő és férje, Justin Mikita melegként nevelik 8 hónapos fiukat. De azért mindenkit megnyugtatott, csak addig, amíg a gyermek úgy nem dönt, hogy heteroszexuális lesz. És elfogadásból is leckét adott a sok náci homofóbnak, mert azt is hozzátette, hogy akkor is szeretni fogja a kis lurkót, ha esetleg meghozza ezt a roppant maradi döntést.

Megnéztem én magam is a szóbanforgó beszélgetést, amelyben valóban az hangzott el, amit Apáti leír, csak hát mindketten nevettek ezeken a mondatokon, mivel egyértelműen vicceltek. Jesse Tyler Ferguson a Modern család című vígjáték-sorozatban alakít meleg apukát, ezért nem áll tőle túl távol az, hogy viccelődjön ezzel a kérdéssel. Maga a sorozat is tele van hasonló szituációkkal, mégsem háborodtak fel rajta az emberek. Aki ugyanis érti a viccet, az nem áll neki cikket írni azzal kapcsolatban, hogy mennyire undorító a meleglobbi, hiszen erről szó sincs. Apáti egyszerűen képtelen már egy alapvető viccet is felismerni, ha az vallásos vagy homoszexuális témájú. Ezekkel a témákkal jól láthatóan nem szabad viccelni az ő környezetében, hiszen akkor kioszt mindenkit.

Pedig ez pont azért vicces, mert pont a jobboldal beszél arról, hogy már csak az ő oldalukat támogatók képesek megérteni a vicceket, ők azok, akik a normalitás oldalán állnak és azért vannak, hogy ne tiltsanak be régi klasszikusokat csak azért, mert mai szemmel nézve sérthetik egyes emberek érzékenységét. El kell mondanom, hogy én is így gondolom, vagyis úgy, hogy ne próbáljunk felháborodni mindenen és ne keressük a rasszizmust minden bokorban, hiszen az egy borzasztóan káros gondolkodás. A világ nem tökéletes, soha nem is lesz az, ezért nem hiszem, hogy jó ötlet úgy viselkedni, mintha mégis minden tökéletes lenne. Nyilvánvalóan a nyíltan rasszista dolgokkal szemben fel kell lépni, de értsük meg azt is, hogy a viccek egy teljesen más kategóriába tartoznak. Viccelni ugyanis szinte bármivel lehet, noha azzal érdemes számolni, hogy lesznek olyanok, akik talán nem értenek vele egyet.

De ha belegondolunk, egy végtelenül toleráns, politikailag korrekt vicc, az nem vicc. Az érzékenyítés – ilyen értelemben legalábbis biztosan – egy káros dolog, amit én is ellenzek. És gondolom, alapvetően Apáti Bence is, csak nála úgy tűnik, mégis van ami belefér, és ami már nem annyira. Úgy tűnik, melegekkel nem lehet viccelődni, pláne azzal kapcsolatban, hogy hogyan nevelik fel a gyermekeiket. A cikkből én csak egy picike részletet emeltem ki, de több száz karakteren keresztül fakad ki azok ellen, akik így gondolkodnak. Ha Jesse Tyler Ferguson nem viccelt volna, valóban beszélhetnénk problémáról, csak hát akinek esze van, az pontosan értette ezt az egészet.

Úgy hiszem, viccelni szinte bármivel lehet. A kérdés csak az, hogy a befogadó elég intelligens-e ahhoz, hogy helyén tudja kezelni a viccet. Mert lehet úgy zsidó, keresztény, muszlim, fehér, fekete, stb. viccet mondani, hogy az ne legyen sértő. Elég csak felhozni példának Bill Burrt, aki talán az egyik legnevesebb olyan stand-up comedy sztár, akitől borzasztóan távol áll a politikai korrektség. Mégis milliók kedvelik, pont azért, mert nem fél attól, hogy olyan dolgokat is kimondjon, ami sokak számára akár felháborító is lehet. De nem azért háborít fel másokat, mert valóban sértő, hanem azért, mert ki mer mondani olyan dolgokat is, amelyeket mások már nem. A humor halála a politikai korrektség, ezt gondolom, a legtöbben pontosan tudják. Ezért hát azt kérdezném Apáti Bencétől, hogy miért van rendben az, ha valaki a menekültekkel viccelődik, viszont nincs rendben az, ha valaki a gyerekneveléssel kapcsolatban viccelődik?

Alapvetően is marhaság azt gondolni, hogy nevelhetjük gyermekünket meleggé vagy heteróvá. Ez nem így működik, hiszen az ember érez, amit érez, nem amit mondanak neki, hogy érezzen. A legfontosabb véleményem szerint az, hogy a gyermekünket elfogadjuk annak, aki. Ha meleg, annak, ha pedig nem, annak. Ha egy ember meleg, akkor teljesen mindegy, milyen trükkökkel próbálkozik anyuka és apuka, a dolog nem fog megváltozni. Elérhetik persze, hogy titkolja a szerelmét a család elől a fiú vagy lánygyermek, csak hát végső soron mi változik ezzel? Véleményem szerint sokkal több embert tett tönkre az, hogy szülei képtelenek voltak gyermeküket elfogadni annak, ami, mintsem az, hogy meleg párok gyermeket fogadtak örökbe. Nem tudom, Apáti alapvetően mi ellen kívánt felszólalni, de szerintem nem tett többet, mint bizonyította, hogy nem érti a viccet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.