Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Miért nem lehet beismerni azt, hogy a helyzet súlyos? Kinek éri meg a hazudozás?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hadházy Ákos közismert arról, hogy leleplez olyan ügyeket, amelyekhez sokszor még az újságírók sem mernek nyúlni valamiért. Több tucat kormánypártinak okozott már nehéz napokat azzal, hogy nem kímél senkit. Ez egyébként igaz Szél Bernadettre is, akit szintén gyűlöl a propagandamédia, hiszen olyan ügyeket szellőztetnek meg, amelyek az ügyészség ingerküszöbét ugyan nem érik el, viszont rontják az állampárt jó hírnevét. Tudom, jó hírnévről a kormány oldalán nehéz beszélni, a nemzeti oldalon mégis ezért szokás megsértődni, bíróságra menni, fűt-fát beperelni. Jelen esetben viszont Hadházy nem korrupciós vádakat fogalmazott meg, hanem arra szerette volna felhívni az emberek figyelmét, hogy a mentőkre jelen állás szerint borzasztó nyomás nehezedik, mivel soha korábban nem látott mennyiségű segélyhívás érkezik be hozzájuk. Ezt azért tartotta fontosnak nyilvánosságra hozni, mert korábban Gulyás Gergely azt nyilatkozta, hogy álhír a kapacitásprobléma az egészségügyben.

Ehhez képest az RTL Klubnak nemrégiben nyilatkozott egy mentő arról, hogy lassan már 0-24 órában kénytelenek dolgozni, és még így sem tudnak mindenhova időben kiérkezni. Egyszerűen túl sok a beteg ahhoz, hogy a meglévő kapacitásokkal megfelelően el tudják látni a munkájukat. Ezt a tényt Gulyás egészen egyszerűen letagadta, ami nyilván egy felrülről érkező parancs végrehajtása. Nem mutathatja azt a kormány, hogy nem ura a helyzetnek, hiszen Orbán mindenre is fel volt, van és lesz is készülve. Nincs olyan probléma, amit ez a nagyszerű zseni ne tudna megoldani. Egyszerűen az történik, hogy behazudják, nincsenek problémák sem a mentőkkel, sem pedig a kórházi szakápolókkal, miközben rájuk tolják a felelősséget és a lehetetlent várják el tőlük.

Mert hát gondoljunk bele, ha az egyszerű állampolgár azt hallja, hogy van elég orvos, szakápoló és mentő, akkor mégis mivel magyarázzák azt, hogy csak órák múlva érkezik ki a mentő, majd ezt követően úgy kell helyet keresni a betegnek, aki mellé aztán már lehet, hogy nem jut szakápoló sem. A beteg – már ha a kormánypropagandából tájékozódik – a mentőre, a szakorvosra lesz dühös, hiszen ha minden rendben van, akkor miért nem tudja elvégezni megfelelően a munkáját? Ez feszültséghez vezet, amit csak és kizárólag az itt dolgozók oldhatnak fel azzal, hogy elmondják az igazat. A gond csak az, hogy ezeket az embereket általában pénzéhes, politikai karrierben gondolkodó figurák képviselik, akik nem fognak felszólalni a dolgozók érdekében. Magyarországon a szakszervezeti képviselők körülbelül annyira hasznosak, mint egy púp az ember hátán.

De térjünk vissza Hadházy Ákosra, aki a következőket állította péntek reggeli posztjában:

Az OMSZ állításával szemben az átlagos napi 3500 riasztás helyett nem „csak” 4400 volt kedden, hanem 5900 fölött, ahogyan azt több mentős jelezte felém. Első pillantásra egy ártalmatlan kép, pedig mindent elmond a helyzet súlyosságáról és a propagandakormány hazudozásáról.

Miután tegnap idéztem az Országos Mentőszolgálat propaganda üzenetéből (https://www.facebook.com/488140827963432/posts/3517534378357380/ ), nagyon sok üzenetet kaptam arról, hogy a helyzet sokkal rosszabb annál, mint amit a kormány és az OMSZ hivatalosan állít. Az üzenetek között volt ez a képi bizonyíték is arról, hogy kedd éjjel már az 5918. számú riasztásnál járt a számláló.

A propaganda állításával szemben a rendszer gyakorlatilag összeomlott. Annyi a koronás, fuldokló beteg, hogy általános jelenség lett, hogy órákat kell várni a mentőkre akár nekik, akár a többi sürgősségi esetnek.

Még ha a mentők nagy része nem is mer kiállni a közvélemény elé – pláne nem arcát, nevét vállalva –, azért az feltételezhető, hogy Hadházy Ákosnak anonim módon mernek nyilatkozni, és nem hazugságot. Ezek az emberek értenek a szakmájukhoz, ezért vélhetően elmagyarázták, hogy mi is az a már említett 5918-as szám, és minek felel meg. Nem hinném, hogy erre Hadházy nem kérdezett volna rá konkrétan, ezért az alábbi OMSZ által kiadott közlemény legalábbis érdekes:

EL A KEZEKKEL A MENTŐKTŐL

Felszólítjuk Hadházy Ákost, hogy fejezze be a rémhírkeltést és ne akadályozza a mentők munkáját! (…) A politikus állításaival szemben a valóság az, hogy az Országos Mentőszolgálat a jelzett napon, azaz 2021. március 16-án összesen, országosan 4369 feladatot látott el.

A Hadházy Ákos által megosztott fényképen a 6000 közeli szám nem a végrehajtott feladatok, hanem az egy nap alatt beérkezett telefonhívások száma, ezek mintegy harmada azonban nem eredményezi, és ezen a napon sem eredményezte mentő küldését, mert a telefonáló például csak információt kért (210316_5918-as szám magyarázata: 2021.03.16. 0:00-tól 2021.03.16. 23:18-ig az Országos Mentőszolgálat 5918 beérkező telefonhívást kezelt). A mentőszolgálat ezekben a napokban rendkívüli terhelés mellett dolgozik, de bajtársaink példamutatóan helytállnak ebben a nehéz időszakban, így az Országos Mentőszolgálat működőképessége, a mentőellátás az ország minden területén biztosított. Kérjük Hadházy urat, hogy vonja vissza alaptalan vádjait, és a tisztelt politikai szereplőket, hogy valótlan hírekkel, információkkal ne ingassák meg a lakosság mentőkbe vetett bizalmát, ne hátráltassák a frontvonalban dolgozok munkáját ilyen és ehhez hasonló álhírekkel.

Az OMSZ vezetése már nem először funkcionált enyhén szólva is megkérdőjelezhető módon hasonló kérdésekben. Ezt az emberek többsége nem is felejtette el nekik, pont ezért látható az, hogy a posztjuk alatt szinte nincs egyetlen olyan ember sem, aki elhinné az OMSZ magyarázkodását és ne Hadházynak adna igazat. Ez nem mást jelent, mint hogy az emberek különböző hatóságokba vagy állami ellátórendszerekbe és szolgáltatásokba vetett bizalma a béka segge alatt van. Amit senki sem ért az az, hogy az OMSZ miért nem képes kiállni egyenes gerinccel és azt mondani, hogy igen, problémák vannak az ellátásban, mivel túl sok a beteg, viszont kevés az autó és a szakember. Az OMSZ nem egy kormányzati szervezet, annak alapvetően semmi köze nem kellene, hogy legyen Orbánhoz, de jól láthatóan ez mégis máshogy van.

Az emberek csak az igazságot szeretnék tudni, semmi mást. Nem a mentők hibája az, ha egyszerűen képtelenek felvenni a harcot a járvánnyal. Senki sem őket hibáztatja a kialakult helyzetért, az OMSZ mégis ahelyett, hogy elismerné a valóságot, inkább falaz a kormánynak. Még csak felmérni sem lehet azt, hogy ennek milyen hatásai lesznek a közeljövőben.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.