Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Európai nehézségek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A választások közeledtével minden valós vagy annak kinéző ellenzéki párt foglalkozik azzal, milyen külpolitikát kíván folytatni, ha számukra kedvezően alakulnak jövőre a dolgok. Az már közhelynek számít, hogy a koronavírus utáni világ egészen más lesz, mint előtte volt. Még az Európai Unió is. Mindenesetre azok a szentimentális politikai szlogenek, miszerint térjünk vissza Európába, inkább félrevezetőek lehetnek és nem perspektívát jelentők. Ismételten megjelenítve egy egészségtelen, egyoldalú, egyensúly nélküli külpolitikát, tovább nehezítve a magyar külpolitika útkeresését a józanság, a racionalitás és a pragmatizmus jegyében, amely pontosan kijelölné a szuverenitás elmozdíthatatlan, végső határait.

A Brexit lezárulásával az Európai Unió tanácstalanul állt a jövő előtt. Képtelen volt elérni, hogy a megmaradt államokkal egy politikailag homogénebb unió jöjjön létre, friss lendületet adva a folyamatoknak. Fenntartva a nemzeti ellenőrzés hatásköreit, amely még függetlenséget biztosít a tagországoknak bizonyos területeken. De az mindenképpen nyilvánvaló, ha jelenleg a mélyebb integráció építése akadozik is, az EU minden szerződése az egyre szorosabb egységet szolgálja, túlszabályozásra törekedve. Gondoljunk csak az uniós jogrendszerre, a közös valutára egészen a közös védelem létrehozásáig, amelyhez a magyar kormány is csatlakozott 2017-ben. A koronavírus berobbanása azonban úgy tűnik, hosszú időre átírta a jövőt, próba alá téve a tagállamok tűrőképességét és magát az EU-t is. Így a Nagy-Britannia kiválása után várt biztatóbb és nyugodtabb politikai légkör pillanatok alatt tűnt el.

Azonban a most felmerülő, a pandémia által életre keltett kihívások, amelyek Magyarországot is alaposan megviselik, összehangolt együttműködést igényelnének. Elég, ha csak a koronavírus okozta súlyos gazdasági, társadalmi következményeket nézzük, amelyek az erősebb tagországokat sem kerülik el. Vagy akár Kína Európában is tapasztalható megosztási kísérleteit. Amiből Peking szép lassan megerősödve kerül ki, ügyesen kihasználva az országok szorult helyzetét. Ezek – kollektív megoldások híján – mindenképpen gyengítik a tagországok közötti szolidaritást, bizalmat, megnehezítve a válságból való kiút megtalálását, lassan megbontva az EU legitimitását.

Emellett a feltételezhető konfliktusok egyik forrása lehet az Észak és Dél között fennálló gazdasági, fejlettségbeli különbség, ami várhatóan csak növekedni fog. Főleg délen erősítve a szélsőséges megnyilvánulásokat, egyenes arányban az életszínvonal csökkenésével. A másik kérdés, ami szintén bomlasztóan hat az Unió működésére az, hogy a brüsszeli vezetés a koronavírus kezelése alatt sem tud mit kezdeni azokkal a tagállamokkal, amelyek visszaélnek a rendkívüli helyzettel. Ily módon erősítve az állami korrupciót és a demokrácia lassú leépítésével komoly instabilitást okozva, rossz példát mutatnak.

Ma minden tagállam saját maga dönti el a védekezés formáit, a korlátozások időtartamát, az oltási tervet, az oltóanyag beszerzését, nélkülözve bármiféle közös kooperációt a többi állammal. Ettől függetlenül, amennyiben akadozik is a vakcinaszállítmányok érkezése, talán sikerül nagyobb veszteségek nélkül véghezvinni az uniós polgárok beoltását. De a még előttünk álló problémákat – mint például az éghajlatváltozás, a migrációs hullám változó intenzitása vagy akár a jövedelmi egyenlőtlenségek felszámolása – nem tudja egyetlen tagállam sem egyedül, saját hatáskörben kezelni. Ugyanakkor, ha marad és erősödik a széttagoltság, akkor könnyen előfordulhat, hogy a történelem változó erői elsodorják az Európai Uniót.

Kalmár Benedek

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.