Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A senkit nem hagyunk az út szélén szlogen helyett kézenfekvőbb lenne a „segíts magadon, Isten is megsegít”

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tekintve a számtalan kommunikációs és szervezési bakit (a vírusjárvány felfutására adott lassú, ezért emberéletekbe kerülő reakciókról nem is beszélve), lassan itt az ideje belátni, hogy ebben a helyzetben nem működik az egyszemélyi kézivezérlés.

Döntési jogköröket kellene delegálni igazi szakembereknek, nem csak némi szakismerettel megtámogatott beszélő robotokat felhatalmazni arra, hogy egy egész ország járvány elleni védekezését meghatározza. Fájdalmas látni (a nem Hadházy Ákosnak címzett, elfogott e-mailből kiindulva), hogy az ország első számú háziasszonya, akarom mondani háziorvosa menedzsert játszik. És persze ez is életekbe kerül, miközben elképzelni sem tudom, hogy az a néhány számadat, amit a képviselő kért a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, miben akadályozná a vírus elleni védekezést.

Mindeközben a dolgozót mentesíthetik a munkavégzés alól, ha csak ő tudja megoldani a gyermeke otthoni felügyeletét, cserébe fizetést sem kap. Szóval választhat: kockáztat a gyerekkel, vagy inkább tönkremegy anyagilag.

A másik oldalon pedig számolatlanul költik a milliárdokat: 12 milliárd 3 sportcsarnokra, 3,1 milliárd közparkra, 23, azaz huszonhárom milliárd forintot popkulturális és társművészeti központra. Mert az kell, így a vírus elleni állítólagos védekezés kellős közepén. Hozzáteszem, ez a néhány milliárd mindössze 2-3 nap termése, van ott még több is, ahonnan ez jött.

Ebből vélhetően fel lehetne húzni egy covid-betegek kezelésére és a gyógyultak utókezelésére alkalmas intézetet (amire szükség lenne) és működtetni egy darabig. 

A senkit nem hagyunk az út szélén szlogen helyett kézenfekvőbb lenne a „segíts magadon, Isten is megsegít” szólást használniuk. Mert körülbelül ez a fajta empatikus hozzáállás jellemzi a magyar kormányt és kormánypártot. És ennek szellemében is élik az életüket, nem mintha mind valódi hívők lennének.

Az a hír pedig, miszerint az Európai Unió országai közül Magyarországon költik a legkevesebbet egészségügyre GDP-arányosan, valahol eltűnik a balfenéken, pedig ha valamikor, most lenne hírértéke. Meg az elkövetkező 1-2 hónapban.

Közben egy az ország, egy a zászlót játszik a kormányzati propaganda. Mindig lehet egy jót gyurcsányozni, baloldalazni, brüsszelezni és már kész is.

Időnként valamelyik okos benyögi, hogy mindjárt utolérjük Ausztriát, aztán ha valaki rámutat, hogy mégsem, akkor elmúlt 8 év, legalábbis a 10 évvel ezelőtti elmúlt 8 év, és ezzel elfogytak az érvek.

Folyamatosan azzal takaróznak, hogy a baloldal rosszabbul csinálta, ezért rosszabbul csinálná. Azt meg már régóta tudjuk, hogy mindenki bolsi-libernyák, aki nem a Fidesz. El kéne jutni oda, hogy ne tudjanak ilyen csúsztatásokkal védekezni, visszatámadni. Az ellenzéknek ki kéne termelni az összefogáson túli politikai „termékeket”.

Meggyőződésem ugyanis, hogy ha nem a Fidesz és Orbán kormányozná 11 éve Magyarországot, akkor jobban állnánk. Ezt az üzenetet kéne eljuttatni a választókhoz. Szakértői árnyékkormányt kellene felállítani, akik minden téren alternatívát nyújtanak. Meg kéne tudni győzni a magyar választókon túl a nemzetközi sajtót, politikai-gazdasági elemzőket is, hogy egy kormányváltás nem jelentene automatikusan válságot. 

Igen, valóban volt esélyünk megközelíteni a sógorokat, a környező országok nagyobbik része meg is tette, vagy legalábbis jó úton halad afelé, de a kurrens magyar politikai vezetés eljátszotta ezt a lehetőséget. Mondhatni: rosszul használták fel a pénzt. Szóval élhetünk tovább a langyos dagonyában, egyre jobban lemaradva, vagy felemelhetjük a fejünket, és megküzdhetünk a helyünkért a fejlett országok közé kerülésért. Ez viszont nem fog menni Orbán és a Fidesz vezetésével. Egész egyszerűen azért, mert nekik nem ez a céljuk. Ezt az érdekellentétet pedig csak egy kormányváltással lehet feloldani, aminek ára van. Ahogy minden komoly döntésnek az életben.

Tibold Ákos

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.