Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csak nem hazudott ismét Orbán?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Miközben a harmadik hullám berobbant Magyarországon, a kormánypropaganda továbbra is azt akarja elhitetni az emberekkel, hogy az EU mindent elrontott a védekezéssel kapcsolatban, és csak a magyar kormány nagyszerű teljesítményének köszönhető az, hogy lesz mindenkinek elegendő oltóanyag év végéig. Nem beszélnek az uniós beszerzésekről – miközben ha az MTI-n oltások beadásáról kerülnek fel fotók, azok szinte mindig a Pfizer, a Moderna, vagy az AstraZeneca termékeit mutatják – arról viszont igen, hogy megjöttek a kínai oltások, és már Orbán Viktor is azt adatta be magának. Hogy ez valóban így van-e azt nem tudom – noha én magam nem hiszem, de ez magánvélemény -, de az egészen jól látszik, hogy a vezetés azt akarja, hogy az emberek a kormány sikeréről beszéljenek, szemben az EU hibás vakcinabeszerzésével.

És igen, már sokszor elmondtuk, hogy van alapja az EU elleni kritikáknak, azonban azért azt ne felejtsük el, hogy ha nem próbáltak volna kialakítani egy közös, egységes oltási programot, akkor vélhetően a gazdagabb országok elhappolták volna az összes nyugati vakcinát, Magyarországon pedig válogathattunk volna a kínai és az orosz oltások között. Az EU nélkül esélyünk sem lett volna a nyugati oltásokra, azt pontosan tudja mindenki. Mert lehet, hogy Orbán képes alkukat kötni a német kormánnyal saját politikai érdekeiért, de valódi súlya nincs és nem is volt soha. És ez nem is csak pénz kérdése, de azért képzeljük már el, ahogy Szijjártót kizavarja a főnök tárgyalni mondjuk a Pfizerrel, és a miniszter nekiáll idegesen csapkodni az asztalt, hogy márpedig a magyar embereknek jár a vakcinából és kész.

A vakcinákkal kapcsolatosan Orbán annak idején elmondta, hogy az oltóanyag ára nem lehet akadálya a beszerzésnek, ehhez képest a kormány RTL Klubnak küldött válaszában ez áll a Moderna termékével kapcsolatban:

A Pfizer és a Moderna oltóanyaga hatásmechanizmusában nagyon hasonló, de a Pfizer kedvezőbb vásárlói feltételeket és árat tudott biztosítani. Így eddig a kormány nem látta szükségét további Moderna oltóanyagok megvásárlásának.

Ez magyarul annyit jelent, hogy sokallták a Moderna vakcina árát, ezért nem rendeltek belőle többet, noha az 1,7 millió helyett – ennyit kötött le eddig a kormány – 3,5 millió is járhatna nekünk a Telex számítása szerint. Vagyis lenne nyugati vakcina, noha kérdés, hogy pontosan mikor is. Viszont ha berendelnék a teljes mennyiséget, akkor nehéz lenne azzal szidni az EU-t, hogy nekik köszönhetően nincs elegendő oltóanyag az országban. A kormány kommunikációjához tehát az kell, hogy ne jöjjenek az uniós forrásból beszerezhető oltások, mindegy is, hogy miért.

A kormány természetesen megmagyarázta, hogy miért nem jött több Moderna oltás, ami szerintük nem annak ára miatt van. Az Origó ugyanis a következőt jegyezte meg: A Moderna oltóanyagból Magyarország 872 000 fő beoltásához elegendő mennyiséget rendelt. A további opcionális tételeket azért nem rendelte meg a kormány, mert azokat leghamarabb a III. negyedévben tudnák csak szállítani, amikor – köszönhetően az ország saját beszerzéseinek – elegendő vakcina fog már rendelkezésre állni az országban. Namármost, még az Origó is leírja a cikke elején, hogy az uniós beszerzéseknek köszönhetően 9 868 855 adag oltást rendeltünk, míg saját, közvetlen beszerzés alapján mindössze 3 500 000 db. Ez összesen kicsit több, mint 13,3 millió, ami a kormány szerint elegendő.

Kérdés csak az, hogy miért gondolják ezt? A beszerzett oltások nagy többségét két ütemben kell beadni, vagyis a 13,3 millió fele a valós szám. Márpedig az országban nem 6,6 millión élnek. Tudom persze, hogy messze nem kér mindenki az oltásból, de azért nem ártana biztosítani minden Magyarországon élő ember számára. A Moderna egy lehetséges opció lenne, amiben az emberek többsége meg is bízik, ellenben az orosz – amelyek meg sem érkeztek eddig az országba, legalábbis nem a beígért mennyiségben -, vagy a kínai vakcinával szemben. A pénz pedig nem lehet probléma akkor, amikor van 300 milliárd forint arra, hogy fölösleges, vélhetően használhatatlan kínai lélegeztetőgépeket vásároljanak. Nem is beszélve a stadion- és templomépítésekről, vagy Mészáros hoteleinek milliárdos kisegítéseiről.

Orbán szerint a pénz nem lehet akadály abban, hogy minél több embert megmentsenek, ezzel szemben ennek pont az ellenkezője látszik. Van, amire van pénz – amin lehet nyerészkedni -, viszont van, amire hirtelen nincs. Az emberek többsége pedig – bármit is akar kommunikálni a kormány ezzel kapcsolatban – az Unió által megvizsgált és engedélyezett vakcinákat preferálja. Lehet, ha nincs más lehetőségük, akkor igent fognak mondani a keleti opciókra is, de azért ez nem egy ideális állapot, pláne akkor nem, amikor jól láthatóan lehetne még beszerezni nyugati oltásokat, ha lenne rá kormányzati igény. És lehet itt baloldalazni, meg víruspártizni, csak hát fel kellene fogni végre, hogy a választók többsége is hasonló állásponton van, mint a közvélemény.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.