Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nyilván ezt is támadásként értékeli majd a nemzeti kormány

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Karácsony Gergely Facebook oldalán közölt egy budapesti – kvázi – oltási tervet, amit a Miniszterelnökség elé vitt. Nyilvánvalóan semmi sem fog történni ezzel kapcsolatban, hiszen a drága miniszterelnökúrnak nem mondhatja meg senki sem, hogy mit és hogyan csináljon. Pláne nem holmi bolsevik, liberális, szélsőbalos kommunista. Orbán Viktornak ott van a drága tisztifőorvos asszony, Müller Cecília, aki mindent is tud a vírusról, az oltási tervhez meg még aztán főleg ért. Nem kell ide segítség, hiszen ők megoldották ezt az egészet. Kapnak is az egészséges fiatalok levelet, hogy hamarosan mehetnek az oltásukért, hiszen a rendszer szerint ők krónikus betegséggel küzdenek. Nyilvánvalóan mindenhol előfordulhatnak kisebb-nagyobb hibák, azonban idehaza még nagyon arról sem beszélhetünk, hogy lenne bármiféle oltási terv.

De ez azon túl, hogy rendkívül nevetséges, még káros is, hiszen sokan egyszerűen nem bíznak az oltások hatékonyságában sem, hiszen fogalmuk sincs, hogy milyen oltást kapnak. Választani ugyanis nem lehet. Elmennek az oltási pontra egy előzetes egyeztetést követően, majd ott közlik velük, hogy milyen oltást kapnak. Nyilván meg lehet tagadni, ha akarja az ember, csak akkor ugye a sor végére kerül egyfajta büntetésként. Az egyik – talán legfontosabb – járvány elleni intézkedés az lenne, ha a kormány összeszedné magát, és megfelelően tájékoztatná az embereket. Közölne adatokat, válaszolna kérdésekre, készítene mindenki számára érthető tájékoztatókat, és ezzel bizalmat keltene az emberekben. Ez az oka annak, hogy a skandináv államokban úgy is igen alacsony a fertőzöttek száma, hogy a legtöbb helyen nincs kijárási korlátozás, a maszk viselése nem kötelező, és nem zárt be minden.

Ez nyilván nem az egyetlen oka a dolognak, nem akarok én senkit sem félrevezetni, de azt akkor is fontosnak tartottam megjegyezni, hogy a kommunikáció a legfontosabb fegyver a járvány ellen. A magyar kormány ezzel viszont igencsak hadilábon áll, így pedig az emberek bizalmára sem képes szert tenni. A járvány nem egy politikai kérdés, de mivel a kormány ezt is azzá tette, ezért nehéz ezt másként kezelni. Már most biztos vagyok abban, hogy Karácsony oltási tervét azzal fogják visszadobni, hogy a mocskos baloldal ahelyett, hogy támogatná a kormány nagyszerű védekezését, baromságokkal áll elő. Elő sem fordulhat, hogy legalább megköszönik a javaslatokat és azt mondják, hogy megvizsgálják azokat, noha lehet, hogy végül nem veszik őket figyelembe.

Idehaza jelen állás szerint csak orvosi rendelőkben adnak be oltásokat, ami igencsak csökkenti a lehetőségek számát. Példának okáért a briteknél már stadionokban és templomokban is oltanak, van, ahol nem is csak orvosok vagy nővérek, de akár tűzoltók is. Egy oltás beadása azért nem egy borzasztóan komplikált feladat, ha esetleg nem lenne elegendő ember, bőven lehet önkénteseket kiképezni erre, de legalábbis olyanokat, akik munkájuk miatt tanultak alapvető ismereteket ezen a területen. Alább meg is mutatnám Karácsonyék ötletét:

1) A háziorvosi rendelők mellett, a kerületekkel közösen javasoljuk dedikált oltópontok kialakítását, ezzel is gyorsítva az eljárást. Összesen 30 darab oltópontot tudunk létrehozni, helyszínenként pedig egy nap alatt 3000 főt lehetséges beoltani.

2) Vállaljuk, hogy a fővárosi és kerületi fenntartású intézményekben dolgozókat vagy újonnan beköltözőket (idősotthonok, hajléktalanellátók), és a főváros kritikus infrastruktúráinak személyzetét (BKK, FKF és egyéb cégek munkatársait) orvosok bevonásával mi magunk átoltjuk.

3) Felajánljuk a lakossági szűrés során már bevált időpontfoglaló rendszerünket az önkormányzati és a kormányzati oltópontokhoz is.

4) Az oltóközpontok helyszíneinek biztosítása mellett, önkéntesekkel és rendészekkel is tudjuk segíteni az oltások lebonyolítását.

5) Tájékoztatási kampányba kezdünk az oltási hajlandóság növelése érdekében. Nagyon fontos, hogy az emberek bizalommal legyenek a vakcinák iránt.

6) Oltást adni jelenleg csak szigorú körülmények között, orvosi rendelőben lehetséges beadni, ezért átmeneti kormányzati felmentés szükséges a tömeges oltások megkezdéséhez. Leginkább sport és kulturális intézmények lehetnek alkalmasak, ahol mosható fertőtleníthető paravánokkal az oltóhelyek leválasztása könnyen megoldható. Londonban még koncertek is vannak a nagy oltópontokban, így kötik össze kellemeset hasznossal. Miért ne lehetne ilyen Budapesten is?

Önmagában persze ez sem egy teljes oltási terv, de talán már ez is közérthetőbb és átfogóbb, mint amivel a kormány az oltások beadásának kezdete óta elő tudott állni. A fenti lehetne egy irány, és a külföldi példákat megvizsgálva – amint megérkeznek a komolyabb szállítmányok – már készen állhatnánk egy működőképes tervvel. Attól tartok ugyanis, hogy amint megérkezik több százezer, vagy akár millió oltás pár héten belül, akkor a kormány majd úgy fog viselkedni, mint a közútkezelők, amint télen megérkezik az első nagyobb hó. Pontosan tudni lehet, hogy heteken belül komolyabb szállítmányok érkeznek majd, amelyek beadását meg kell szervezni, hiszen ha meglepetésszerűen kezdik majd kiosztani azokat, akkor abból csak káosz lesz.

A stadionokat már most fel lehetne készíteni, mint ahogy a nővérek, önkéntesek és orvosok kiszervezését is. A logisztika azonban soha nem volt erőssége a kormánynak, ezért tartok tőle, ez most sem lesz másként. Káoszra érdemes számítani, hiszen akkor lehet, nem lesz akkora csalódás szembenéznünk vele, hogy több hónap alatt sem sikerült felkészülni arra, ami talán jelen állás szerint a legfontosabb lenne; az emberek beoltása.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.