Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Piacot minden bokorba

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nemrégiben a hírekbe került az, hogy több kisebb településen piacnak látszó valamiket építettek fel, méghozzá uniós támogatásból. Az úgynevezett TOP-os pályázatok körül eddig is több korrupciógyanús ügy merült fel – ezek jelentős részét Hadházy Ákos derítette ki –, de a mostani egy rendszerszintű csalás gyanúját veti fel. Azt eddig is tudtuk, hogy az Európai Unió komoly pénzeket küld a különböző tagországoknak azért, hogy azokból fejlesztéseket hajtsanak végre. Az elgondolás jó, csak az a gond, hogy a kutya sem vizsgálja meg ezeket a feljesztéseket. A pénzek megérkeznek, az építtető létrehoz valamit, arról szépen ki is állít egy számlát, csak nem vizsgálja meg senki, hogy ezek az árak valósak-e. A térkövezés országában vagyunk persze, de akkor is érdemes lenne utánajárni annak, hogy mire is mentek el az uniós milliárdok.

A 24.hu össze is szedett pár ilyen beruházást, amelyek jelentős része legalábbis gyanús. Pár bodega, esetleg asztal, egy kis térkövezés, parkoló, valamint elektromos autó töltő és máris tizenmilliók kerültek elköltésre. Ezek a piacnak nevezett valamik olyan helyeken is létrejöttek, ahol egyébként nincsenek termelők, tehát olyan nagy szükség nem is volt ezekre az egységekre. Akkor viszont miért hozhatták őket létre? Aki követi Juhász Péter nemrégiben indult Youtube-csatornáját, esetleg Hadházy Ákos munkásságát is figyelemmel kíséri, az pontosan tudhatja ennek az okát. Teljesen mindegy, hogy szükség van-e egy beruházásra, vagy sem, ha abban ellopható pénzek vannak, akkor természetesen pályáznak a polgármesterek. Létrehoznak senkinek sem kellő beruházásokat, majd egy kicsit túlárazva zsebre tesznek milliókat. A település sem panaszkodhat, hiszen valami épült, noha nem biztos, hogy bármiféle szükség is volt rá.

Ez is azt mutatja, hogy noha az uniós támogatásokra szükség van, jó lenne, ha lenne arra is igény, hogy legyen egy olyan szervezet, amely megvizsgálja a projekteket. Nem 10 évvel később és ráadásul úgy, hogy ha visszaélést találnak, akkor joguk se legyen pert indítani, hanem még időben és bármilyen visszaélésért büntethessenek. Ezek a pénzek ugyanis nem csak úgy nőnek a fán, ezek az uniós állampolgárok befizetései, amivel el kellene tudni számolni. A hazai polgármesterek nagy része – tartok tőle itt nem csak a Fidesz a ludas, noha nagy többségben nyilván ők vannak pozícióban – visszaél az EU jóhiszeműságével és meglopja az adófizetőket, ráadásul ennek semmiféle következménye sincs. Nem véletlen, hogy többek között a hollandoknak is elegük van már abból, hogy elég komoly pénzeket fizetnek be, azonban ahelyett, hogy ebből a kontinens fejlődne, lényegében pár milliomos vagyonát gyarapítják tovább.

A magyar hatóságokat ezek az ügyek nem érdeklik, mivel fideszes politikust csak parancsra lehet lebuktatni. Mindenki tudja, mi folyik vidéken, mivel tartja sakkban a legtöbb polgármester a szavazóit, mégsem tesz senki semmit. A hatóságok asszisztálnak a hatalomnak, ezzel fenntartva a diktatúrát. Mindenki tudja, hogy politikusok – talán még miniszterek is – érintettek milliárdos korrupciós ügyekben, valahogy mégsem mennek ezeknek utána. Vajon miért? A nemrég Juhász Péternek nyilatkozó egyik volt polgármester elmondta, hogy tudna neveket mondani a Fidesz felső vezetéséből, de akkor az életét kockáztatná. Noha megértem, hogy családapaként ezt nem fogja megtenni egy Youtube-csatorna kedvéért, de vajon a rendőrség miért nem érdeklődött az embernél?

A hatóságok – elviekben – biztosíthatnak számára védelmet, ezért megtehetné, hogy beszél. Ezek alapján pedig megindulhatnának a nyomozások. Mégsem látom azt, hogy Rogán vagy Lázár vagyonosodását vizsgálná bármelyik hatóság is. Ez a rendszer velejéig romlott, az állampárt és annak katonái pedig azt tesznek, amit csak akarnak. Ha 30 millióért – jól láthatóan csalás gyanúsan – akarnak felhúzni pár bódét, akkor megteszik. A hatóságok úgysem fogják vizsgálni, az EU-nak pedig ehhez nincs jogköre. A vicces az egészben mégis az, hogy ezek a polgármesterek az EU pénzét költik, de ha arról lenne szó, hogy megnézzék, hogy ezek a pénzek megfelelően lettek-e elköltve, akkor ehhez már nincs joguk. Hogy lehetséges ez egyáltalán? Engem uniós állampolgárként felháborít, hogy polgármesterek és egyéb vezető politikusok ellopják a pénzemet.

Az unió sajnos rosszul döntött akkor, amikor azt feltételezte, hogy nem fognak visszaélni a támogatásokkal az egyes tagországok. Még azt sem állítom, hogy Magyarország lenne az egyetlen, ahol ellopják ezen források jó részét, ezért meg kellene reformálni ezt az egész rendszert. Hiszen ezzel az EU lényegében oligarchákat támogat, nem beszélve, egyes, már-már diktatórikus rendszerek pénzeléséről. Megértem én, hogy jó gondolatra alapoztak, amikor létrehozták ezt a fajta támogatási rendszert, de eljött az ideje annak, hogy megreformálják, hiszen több kára lesz ennek, mint haszna. Mert a települések vezetői akkor is létre fogják hozni ezeket a beruházásokat, ha az égvilágon semmi szükség nincs arra, csak azért, mert lehetőség van rá.

A boconádiaknak inkább út kellett volna, mint piac, ha engem kérdez. Rám még soha nem erőltettek semmit, viszont ha megkeresnék magát azzal, hogy építhet valamit, ami a távlati tervei között szerepel, akkor visszautasítaná? – tette fel a költői kérdést a boconádi piactér és a polgármesteri hivatal közös udvarán a település független polgármestere, Kis István.

Nyilván piacra szüksége lehet a legtöbb településnek, de ehhez az is kell, hogy legyenek termelők a környéken. Ezek hiányában sok értelme nincs a dolognak, Attól ugyanis nem keletkeznek hirtelen őstermelők, mert EU-s pénzből felhúztak egy piacot a településen. Úgy vélem, hogy a legtöbb TOP-os pályázatra már kialakultak a megfelelő visszaélési módszerek, amit már-már maffiaszerűen osztanak be az egyes szereplők. Ezt egyébként már több helyen is bemutatták, valódi változás mégsem történt. Túl nagy pénzek forognak itt kockán, ami veszélyessé teszi a helyzetet. Ha az EU nem változtat a támogatási rendszerén a közeljövőben, akkor további értelmetlen beruházásokra lehet számítani kontinensszerte. Jobb helye is lenne az adófizetők pénzének, mint pár négyzetméter térkőben vagy egy több milliós bodegában. Az EU elkezdhetné komolyan venni magát végre.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.