Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Akár odanézünk, akár nem

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az nagyon hülyén nézne ki, ha szélsőségesen liberális, baloldali, eltévelyedett hazaáruló létemre arra tennék javaslatot, hogy bizonyos embereket – akik bizonyíthatóan nem csak saját magukra, hanem az egész társadalomra veszélyesek, és annyira súlyos ötletekkel és (magán)véleményekkel házalnak, hogy a legvadabb, hivatalos kormányzati összeesküvés-elméletek fala adja a másikat – jobb volna nem mikrofonközelbe engedni. Pláne nem a közszolgálati néven futó médiában.

Márpedig bármilyen hülyén néz ki, és bármennyire elszántan liberálisnak is érzi magát az ember ahhoz, hogy akár még Bayer lovagkeresztes, babérkoszorús rezsimpublicista szólás- és véleményszabadsága mellett is kiálljon, ha azt bármilyen veszedelem fenyegeti (rohadtul nem fenyegeti a sánta kutya sem), Földi Lászlót, az egykori pártállam hírszerzésének egyik vezetőjét, akit a jelenlegi pártállam titkosszolgálati és biztonságpolitikai megmondásokért fizet, szerintem nem nagyon kéne se mutogatni, se beszéltetni. Legalábbis nagy nyilvánosság előtt, a privátszférája négy falán túl. Fizetni azért a rengeteg eszement, zavaros, követhetetlen gondolatért, ami sokszor az átlagos Rogán-Habony propaganda színvonalát sem éri el, egyenesen bűn.

Ha ebből az következik, hogy nem is vagyok én annyira liberális, vagy hogy sőt, egyáltalán semmi közöm a liberalizmushoz, akkor vállalom. Nincs se kedvem, se gyomrom se hozzá, hogy az elmúlt években előadott legordasabb ámokfutásait hűvös halomba hordjam, de egy sima kereséssel szerintem tucatnyi írást biztosan találnék csak ezen az oldalon, amelyben a krónikus gyógyszerelgurulásait voltunk kénytelenek nagyító alá helyezni.

A kattintásvadászat legnagyobb örömére Földi Lászlónak tegnap a Kossuth rádió reggeli műsorában volt alakítanivalója (ITT 6:43-tól mintegy tíz percen keresztül hallható), ahol egyebek mellett a korosztályok egymás ellen fordításának veszélyéről, ezen belül az interneten zajló társadalmi párbeszéd borzasztó hatásairól értekezett más, Fidesz-közeli megmondórettegők után. A műsor Földit megszólaltató blokkját ugyanaz a nyájas, egzaltált Nagy Katalin vezette fel, aki péntekenként Orbán alá szokott kérdezni öles nyelvcsapások kíséretében, és  lássuk be, ez majdnem olyan kegyetlen, mint a szakértő úr tíz perces csapongása a saját démonai és az általa kiszolgált hájas kormányzati valag elvárásai között:

Nagy: A korábbi táborát elvesztett baloldal világszerte próbál nyitni a fiatalok felé. Az aktivista politizálás fő helyszíne pedig egyre inkább az utca és az internet. A téma lehet zöld, vagy éppen az újonnan felfedezett, bár Nyugaton nem ismert vörösegyenlőség. A közösségi média pedig másodpercek alatt juttat el tömegekhez álhíreket, féligazságokat és hazugságokat. Mit tehet ez ellen az állam?

Mint arról a legtöbb médiaorgánum (amely egyáltalán nem veti meg a kattintásvadászat műfaját) egymásra hivatkozva jól be is számolt tegnap, Földi-Kovács Andrea Hír Tv-s műsorvezető férjeura egészen a falon túlig elragadtatta magát a közrádióban. Szerinte ugyanis az internet lekapcsolása az egyedüli megoldás azokkal szemben (nem derült ki, pontosan kik ők, de leginkább balról és szélsőbalról támadnak), akik abban érdekeltek (nem derült ki, pontosan miért érdekeltek ebben), hogy a fiatalok támadása révén felszámolják a jelenlegi formájában ismert társadalmat.

Lányos zavarba esve erre még a kérdező szakmunkás is kénytelen volt elvigyorodni, és felvetette Földinek, hogy azért annak kicsi az esélye, hogy lekapcsolják az internetet. A biztonságpolitikai-titkosszolgálati-összeesküvés-elméleti iparban utazó ember egyetértett, de azért tovább szavalt:

Nem azt mondtam, hogy ez lesz (…) a gépeket nem az emberek tömege irányítja, hanem egy szűk csoport. És úgy irányítja, ahogy ő akarja. Ahogy belépnek a mesterséges intelligenciák, egyre inkább. Ilyenfajta erodálása a világnak és a társadalomnak sose volt. Akkor sem, ha háborúk voltak, vagy különböző érdekek csaptak össze. Ilyen nem volt. Az, hogy a gép fog irányítani és befolyásolni, másodpercek alatt eredményt elérni, erre sosem volt példa. És nem lehet megjósolni, vagy modellezni, hogy hogyan lehetne ellene védekezni. Ezért mondom, hogy le kell kapcsolni. Ez nyilván nem fog megtörténni, nyilván mindenki butaságnak tartja, és annak is fogja mondani, de könyörgöm, én nem látok más logikát”.

Miután nálam okosabb, fontosabb, tekintélyesebb emberek szóvá tették, hogy nem kéne ügyet csinálni abból, hogy ez a félkegyelmű lekapcsolná az internetet, hiszen pontosan tudjuk, hogy ostoba faszságokat beszél, úgyhogy ne hajoljunk már le minden szarért, nőjünk fel, és haladjunk tovább, gondoltam, hogy pont ezért csinálok egy kis ügyet a témából. Ugyanis nem arról van szó szerintem se, hogy Földi László vagy a gazdái holnap lekapcsolják az internetet, ezért ettől legitim borzongásba és rettegésbe volna indokolt kezdeni. Ezzel szemben arról van szó, hogy egy közpénzből fizetett, a kormány valagában tenyésző troll a közpénzből fenntartott médiában közveszélyes féligazságokat és hazugságokat terjeszt büntetlenül. Nem most először, és egyáltalán nincs egyedül ezzel, egy egész hadsereg dolgozik szorgosan az agyunk kilúgozásán. A sors iróniájaként most pont egy olyan műsorban, amelynek szélsőségesen elfogult felvezetésbe csomagolva ugyan, de az a központi kérdése, hogy ugyanbiza mit tehet az állam az ellen, hogy az álhírek, féligazságok és hazugságok percek alatt tömegekhez jussanak el.

Azon kívül, hogy természetesen a közösségi média és az internet között rohadtul nincs egyenlőségjel, és Földi Lászlót még Varga Judit sem fogja megdícsérni ezért a csörgősipkás szakértésért (pedig Varga Judit már felismerte, és nagy hangon hirdeti is a virtuális térben, hogy mennyire jó lenne leszakadni a virtuális térről), nem az a kérdés, hogy a Fidesznek módjában áll-e egy európai uniós tagállamban lekapcsolni az internetet, egyáltalán a félhülyénél két agysejttel többel rendelkező fideszesnek (politikusnak és rajongónak egyaránt) érdekében állna az, hogy ne legyen internet, egyáltalán valódi veszély az, hogy ezek lekapcsolják az internetet. Aberráció, baromság. Szerintem evidencia, hogy nem érdekük, nem fogják lekapcsolni, még ha Kövér Lászlónak valószínűleg nem is lenne ellenére. Attól, hogy média ezt a részt ragadta ki a kontextusból, Földi tíz perces szónoklata – aminek tehát mindössze az utolsó töredéke szólt az internet lekapcsolásának vágyáról – tömény féligazságok és hazugságok sorozata. Ami rohadtul nem gumicsont vagy árokparti kutyaszar, amivel nem foglalkozunk, és úgy is jól van. Ugyanis ezt nem lehet kikerülni, ebben élünk, hülyülünk és napról-napra veszítjük el a józan eszünket.

Továbbá mégiscsak arról van szó, hogy itt maga az állam az álhírek, féligazságok és hazugságok nagyüzemi terjesztője, ami fölött ugyanúgy nincs semmiféle kontroll, mint a Varga Judit által megrendszabályozni kívánt nagy techcégek fölött. E tekintetben pedig igen aggasztó, hogy egy gátlástalan hazugsággyárat működtető állam(párt) fogja megrendszabályozni a gátlástalan hazugságok tömeges terjedésének felületet biztosító nagy techcégeket. Az, hogy Földi László – aki ennél nagyobb vadmarhaságokat is beszélt már a szájával, midőn a magyar civileket háborús bűnösöknek nevezte, akik szabadon likvidálhatók – lekapcsolná az internetet, egy szélsőséges, ráadásul jó sokba kerülő magánvélemény. Súlyosabb a fennmaradó kilenc perces ködös, semmiféle bizonyítékokkal alá nem támasztott, riogató, a nemzeteket és a társadalmakat elpuszítatani kívánó háttérhatalmakról, gépekről, baloldalról szóló vekengése, amit sikerült oda kifuttatnia, hogy az internet az oka annak, hogy mindmeghalunk. Ebben a fajta agymosásban utazik napi 24 órában, nem mellesleg évi 120 milliárdból a közmédia, anélkül, hogy bármilyen érdemi kontroll létezne fölötte. Lehet azt mondani, hogy ez nem téma, de szerintem nagyon is az. Ezek a Földi László-féle félkegyelműek mérgezik a kutakat tíz éve, butítanak és döntenek szellemi nyomorba egy fél országot. Akár odanézünk, akár nem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.