Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem ártana tájékoztatni a lakosságot, akkor talán lenne fegyelem is

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az emberi erőforrások minisztere arra bíztat mindenkit, hogy éljen a koronavírus elleni oltás lehetőségével, ezzel is védve szerettei, barátai, ismerősei és környezete egészségét.

Kásler Miklós szombaton a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében azt is kérte, „továbbra is maradjunk fegyelmezettek, őrizzük meg az eddig, közösen elért eredményeinket. Fegyelmezettségünkön ugyanis egy, már több országban is tapasztalható, harmadik hullám megelőzése múlik” – fogalmazott. (MTI)

Káslernek nagyjából igaza lehet, csak egyáltalán nem mindegy, hogy melyik oltásról van szó. Mindenki örülne – a felmérések szerint is –, ha a Pfizer vagy a Moderna oltás elérhető lenne mindenki számára, hiszen azok hatékonyságát és biztonságosságát több teszt is alátámasztotta. Az orosz, valamint kínai vakcinákról azonban ez már nem mondható el maradéktalanul, márpedig ezek akár milliós számban is érkezhetnek Magyarországra hamarosan. És ahogy azt Orbán is megmondta, aki nemet mond ezekre a felkínált lehetőségekre, az a sor végére kerül. Csak hát mi van akkor, ha az EU által még be nem vizsgált orosz vagy kínai vakcinával szeretnék beoltani az embert? Ha ezt megtagadja, akkor várjon hónapokat, hogy akkor majd hátha a bevizsgált vakcinák közül kap egyet?

Azóta kiderült, hogy az EMMI szerint Orbán hülyeséget beszélt, viszont ez a lényegen különösebben nem változtat. Továbbra sem azt állítom, hogy a keleti vakcinák hatékonysága ne lenne megfelelő, ám ameddig nincsenek meg a teljeskörű vizsgálati eredmények ennek megállapításához, addig nem kellene úgy tenni, mintha 100 százalékos lenne ezen oltások bevethetősége. Nyilván mindenki azt akarja, hogy ez a már több mint egy éve tartó rémálom véget érjen, de már a célegyenesben vagyunk, talán még kihúzzuk. Ez az év szinte biztosan rá fog még menni, noha nyártól egyes helyeken már beköszönthet a normális élet. Már most is vannak olyan országok, ahol szinte normális az élet, de ezek egyike sem hozzánk közel található. Ezek az emberek szerencsések voltak – szigeten élnek -, vagy olyan komoly szabályozásokkal fogták meg már a járvány elején a koronavírust, hogy később enyhíteni tudtak.

A Kásler által idézett fegyelmezettség is fontos (ezen változatlanul sokat segítene, hogy sokan megtanulnák normálisan viselni a maszkot), de fontosabb lenne az, ha a kormány megfelelően tájékoztatná a lakosságot, ezzel is megnyugtatva a bizalmatlan polgárokat. Ameddig ugyanis fogalma nincs a legtöbb magyarnak arról, hogy mikor és milyen vakcinát kaphat, vagy mikor láthatja újra a hozzátartozóit, addig nehéz fegyelmezettnek lenni. Arról nem is beszélve, hogy egy sor tiltó rendelkezésnek egyáltalán nem bizonyított a hatása. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy feltétlenül butaság mondjuk a kijárási tilalom, vagy az éttermek bezárása, de ahogyan jelen állás szerint ez működik, szerintem badarság.

Kiemelném, hogy nem a szabályok betartása ellen vagyok, sőt. Azonban érdemes megvizsgálni, hogy van egy sor olyan ország, amelynek állampolgárai jóformán vécére is csak engedéllyel mehetnek, az esetszámok mégis emelkedtek, majd a már szinte megszokottak szerint le is csökkentek. Ez a ritmus – nevezzük így -, szinte minden országban megfigyelhető volt, hol kisebb, hol nagyobb károkat okozva. Véleményem szerint mindenki számára újdonság ez, pont ezért még a tudósok is sokszor találgatnak. Kásler Miklós pedig mint jól tudjuk, még csak nem is tudós és az megkérdőjelezhető, hogy egyáltalán van-e bármi köze a hazai járvány elleni döntésekhez. Mert az első hullámban elkövetett hibái után igencsak eltűnt a közéletből, aztán ahogy csillapodott a helyzet, újra előkerítették.

De visszatérve a tudósokra és kutatókra: bár nyilvánvalóan mindenkinek az a célja, hogy lecsökkentsék az esetszámokat és ezzel megakadályozzák újabb emberek halálát, véleményem szerint mégis olyan intézkedéseket javasolnak, amelyek nem feltétlenül váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A kijárási tilalmat a legtöbb kormány egyfajta kötelező intézkedésnek tekinti, ami megállítja a járványt. Hogy ez mennyire van így azt, nem tudom. Kimentem vásárolni nemrégiben a közeli boltba, és nem először láttam, hogy fiatalok csoportjai bort vagy sört vásároltak a kijárási tilalom előtt. Hogy miért? Igen, házibulikat tartanak, amelyek ahelyett, hogy mondjuk 2-3 körül véget érnének, reggel hatig tartanak (ekkor lehet újra kilépni az utcára). Könnyen belátható, hogy ezzel növelik a vírus terjedésének kockázatát, hiszen jóval tovább vannak összezárva ezek a fiatalok.

És igen, erre lehet azt mondani, hogy ők választották, maradhattak volna otthon is. Ami igaz is, de az emberi természet ilyen. Egy kormány mire számít vajon? Hogy a kijárási tilalom miatt majd mindenki otthon marad egész éjszaka? Arról nem is beszélve, hogy Magyarországon is bezárták az éttermeket és bárokat, azonban a bevásárlóközpontok, plázák továbbra is nyitva vannak, nem beszélve a boltokról. Mi a logika emögött? Az, hogy más országokban is hasonlóan döntöttek? Úgy hiszem, a járvány lecsillapodását követően igen sok kutatás fog majd napvilágot látni, amelyek bemutatják, melyek voltak azok a módszerek, amelyek valóban lassították a járvány terjedését, és melyek voltak azok, amelyek lényegében hatástalanok voltak ellene.

A szabályozásokkal csak lassítható a járvány terjedése, de valódi megoldást nem nyújtanak. Erre csak a vakcina képes, amely már megérkezett kicsiny hazánkba is. Most megint a kormányon lenne a sor, hogy megfelelően kommunikáljon az állampolgárokkal, és növelje az oltási hajlandóságot. Azt ugyanis csak megfelelő kommunikációval lehet növelni, azzal nem, hogy Orbán lényegében megfenyegeti mindazokat, akik esetlegesen nemet mondanának az orosz vagy a kínai vakcinára. Az erőszak eddig sem működött, de úgy tűnik, mégsem tanultak belőle. Mondjuk lényegesen egyszerűbb beleböfögni valamit péntekenként a Kossuth rádió mikrofonjába, mint átlátható módon, a köz és nem a Fidesz hatalmi érdekeinek  megfelelően kommunikálni az emberek beoltásával kapcsolatban. Tudom én persze, lesz nemzeti konzultáció, csak hát mi a francnak? Mármint az adatgyűjtésen, figyelemelterelésen és a döntési felelősség elhárításán kívül, persze.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.