Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ízléstelen szappanopera

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt és tiszta, friss levegőt kívánok mindenkinek! Általában azt szoktam kívánni, ami nincs, ez tűnik logikusnak. És mint kiderült (nem most először), a jó levegő ugyanúgy nem alapvetés, mint az, hogy választott politikusok pereputtyának, haveri körének rohadtul semmi keresnivalója a közpénzes vályú körül. Hiába van megszállottan környezetvédő bábállamelnöke az országnak, és hiába kiabálják, hogy a környezet védelméhez is kizárólag a nemzetikorrupt oldal ért, senki más, Orbánék Magyarországa így is megsértette a levegő minőségével kapcsolatos uniós szabályokat.

Az Európai Unió Bíróságának szerdán közzétett döntése szerint konkrétan azzal, hogy nem tett eleget a szálló por részecskékre vonatkozó napi határérték tiszteletben tartására, illetve e határértékek túllépésének időtartamára vonatkozó kötelezettségeinek. Mondjuk ennek a döntésnek a kapcsán kevésbé lehet migránsozni, sorosozni és verajourovázni, kettős mércét és boszorkányüldözést emlegetni, meg arról lamentálni, hogy a jogállamiságnak nincsen egységes definíciója (ne kiabáljam el, meg szokták oldani a bezzegezést), de ettől még rohadtul fontos ügyről van szó. Ugyanis a tartós kitettség ezen részecskéknek növeli a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi megbetegedések és a tüdőrák kockázatát. Amellett, hogy a légszennyezettség egyébként is az első számú halálok a világon, és ezen belül Európában is jelentős problémát jelent, Magyarországon évente mintegy 13 ezer ember hal meg idő előtt a szennyezett levegő miatt. Vagyis ez minden egyes évben nagyjából ugyanannyi embert jelent, mint amennyien a koronavírus miatt meghaltak tavaly március óta.

Sajnos Káder János közjogi méltatlanság és környezetvédő azonban nem ért rá reagálni erre az ítéletre, sem felelősségre vonni a kollégiumi lábszagtársakat, amiért csak rohadt nagy késéssel fogadták el a levegőminőség javításával kapcsolatos intézkedéseket, mert ugyanis éppen a honvédség főparancsnokának jelentését hallgatta kitörő érdeklődéssel. Korom Ferenc főparancsnok pedig mesélt neki a Magyar Honvédség helyzetéről, a honvédelmi és haderőfejlesztési programról, valamint a katonák pandémiás helyzettel összefüggésben végrehajtott feladatairól.

Korom Ferenc megtiszteltetésnek nevezte, hogy Áder János a hadsereg főparancsnokaként lehetőséget adott neki jelentése megtételére. Azt mondta, az államfő érdeklődő volt, több témában több kérdést is feltett. (MTI)

Áder János köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka – ábrázatán a kitörő lelkesedéssel és érdeklődéssel – hivatalában fogadja Korom Ferenc vezérezredest, a Magyar Honvédség parancsnokát a Sándor-palotában 2021. február 3-án. Jobbról Kun Szabó István vezérőrnagy, a köztársasági elnök főhadsegédje. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Akkor jól van. Ha létezik égig érő megtiszteltetés, akkor Ádernek jelentést tenni feltétlenül az. Irigylésre méltóan ráérhetnek ezek a drága emberek, ha beleférnek ezek az udvariassági körök. Valószínűleg úgy találták, hogy minden más rendben van, ha már a láthatatlan, színtelen, szagtalan államelnöknek is katonai biodíszletek között kell kifejezéstelen ábrázattal parádéznia ahhoz, hogy meglegyen a minden rendben van, itt márpedig rend van és lesz életérzés az alattvalóknak. Az igaz, hogy nem csak a levegő rossz, de a közhangulat is, de cserébe a propaganda legalább változatlanul jól teljesít.

Már csak azt nem tudják eldönteni, hogy akkor idén legyen miniszterelnöki évértékelő, vagy ne legyen. A dilemmát a járványhelyzet okozza, és ha elvileg a korlátozások a holdudvarra is vonatkoznak, nem csupán a pórnépre, akkor csak online szólhatna a párás szemű szurkolókhoz a főnök. Ami mégse ugyanaz, mint a rajongótábor feltétel nélküli szeretetétől fülledt teremben, üdvrivalgás, vastaps és a gúnyos beszólásokat megillető vihogás által kísérve győzelmet hirdetni Brüsszel, az ellenzék, Soros és a járvány felett. Ezért most lázasan mérlegeli a nagyember stábja, hogy online üzemmódban egyáltalán érdemes-e bohóckodnia őfenségének, ha tudható, hogy nem fog akkorát csattanni, mint a  hagyományos szónoklás, másrészt nem kicsit lenne ízléstelen jubilálni annak tudatában, hogy több mint 12 ezer embert nem sikerüt meggyógyítania a nagy varázslónak, és ugyan Mészáros Lőrincnek hívják a leggazdagabb magyart, de közben egy rakás ember megszívta a maradjotthon gazdasági következményeit. Mondjuk egyáltalán nem hiszem, hogy valaha is összezavarta volna a valóság a doktorminiszterelnököt abban, hogy nagy nyilvánosság előtt tömjénfüstbe burkolózva döngesse a mellét, úgyhogy ezt is szemrebbenés nélkül megoldaná, felesleges ezért a kampánystábnak idegeskednie. El kell ezt engedni, miután az idétlen, arcpirító, lábszagú dakota viccein nem tud élőben röhögni az udvartartás, semmi értelme az egésznek. Ami politikailag nem kifizetődő, és nem éri meg, azt nem kell erőltetni. Hogy az országnak mi kifizetődő és mi éri meg, az tökmindegy. Majd jövőre, választás előtt, amikor már virágba leszünk borulva, akkor majd lesz évértékelő.

Addig biztosan sikerül eladni néhányat abból a közel tizenhétezer, 300 milliárd forintért becserkészett lélegeztetőgépből, ami valahol hűvös halomba hányva porosodik, miután túltolták a biciklit a fürkészés- és portyázásügyi minisztériumban. Amely – a Transparency International közérdekű adatigénylése nyomán tudjuk – eddig egyetlen darabot sem bírt eladni. De ne hőbörögjek, mert ha nem lett volna elég lélegeztetőgép, akkor azért nyivákolnának a hazaárulók. Csakhogy amikor tudod, hogy 3 ezer intenzíves ágynál többet a magyar egészségügy egyszerűen képtelen üzemeltetni, mert nincs hozzá humán erőforrás, amely üzemeltetni tudna ennél többet, akkor nem biztosítod túl magad hatszorosan, akármekkora háború dúlt is tavaly a kínai piacon, mert nem. Erre a nagyságrendre sem most, sem korábban, sem soha a jövőben nem lesz magyarázat.

A banánköztársaság alakú félfeudális féldiktatúrák persze nem a hatékonyságukról híresek, viszont bármilyen hasonló nagyságrendű, felelőtlen pénzégetésbe máshol kormányok buktak volna bele azonnal. Itt nemhogy ebbe nem bukott bele a kormány, de az is csak átmenetileg és csak pár százalékos népszerűségvesztést hozott az állampártnak, hogy miközben a nép mentálisan-pszichésen-egzisztenciálisan leamortizálva küzd az életben maradásért, a nertársak lényegében az egész járványt arra használták, hogy fű alatt kitömjék az udvartartást, amely erre egyáltalán nem volt rászorulva. Nem csak a milliárdos gázszerelőt hordozták a tenyerükön, a miniszterelnöki vőnek sincs oka panaszra. Keszthelyen például a fideszes polgármester a járványhelyzetet használta arra, hogy egy személyben nyilvánítsa kiemelt fejlesztési területté azt a partszakaszt, ahol Tiborcz köreinek idegenforgalmi szolgáltatásai hasítanak.

A fű alatt, titokban, amíg a parasztok alusznak típusú osztogatás, a szűk haveri kör kitömése, miközben a slepp ingatlanokat és földeket vásárol, ha kell elválik, ha kell összeházasodik, kurvajó. Kár, hogy közben komplett szektorok mennek tönkre; tömegesen szűntek és szűnnek meg munkahelyek éttermekben, szállodákban; sokan végleg elhagyják a pályát; akik nem zártak be, azok a csőd szélén állnak, és már az sem tűnik túlzásnak, hogy a járvány után az éttermek legfeljebb 50%-a lesz képes újra kinyitni. Szakmabeliek szerint Budapest majdnem biztosan csak az éttermek felét tudja majd eltartani. Ami nem azért téma, mert a vendéglátósok keservei fontosabbak, mint bármely más, magára hagyott társadalmi és/vagy foglalkozási csoporté (lásd: a szociális ágazat létminimumon vergődését), hanem mert ez az ügy nem a vendéglátóipar magánügye, ugyanúgy érinti a beszállítókat, a termelőket, a vendégeket, lényegében szinte az egész társadalmat.

Mindeközben Dédestapolcsányban az új Rogánné famíliája új, kacsalábon forgó életet kezdett. Búcsúzóul:

– Rogán Antal dédestapolcsányi apósa nemhogy több száz hektáron nem lenne képes gazdálkodni, eddig még a saját kertjét sem művelte meg – mondta a borsodi község egyik lakója szerdán. Ha nem is így, de ugyanezt mondta egy másik falubeli is: – Talán a kapáról sem tudja eldönteni, melyik az eleje, s melyik a vége.

Mindketten arra utaltak: különös, hogy épp a politikus új felesége és szülei, meg két magánszemély kötött óriási – állam- illetve NER-közeli hitellel segített, ezerhektáros – földügyletet tavaly, nem sokkal a miniszter esküvője előtt. Dédestapolcsányban tegnap többen is azt mesélték, hogy a tavaly nyári eljegyzés után látványosan megváltozott a miniszter új felesége, Rogán Barbara családjának élete. A családfő már nem egy használt Forddal, hanem egy vadonatúj, drága Volkswagennel jár, házukat néhány hónappal ezelőtt kívül-belül felújították, a kertet parkosították, a helyiek szerint még úszómedence és jacuzzi is került a portára, amit kamerákkal, elektromos kapuval is védenek. 

Ízléstelen szappanopera ez az ország. Lehet, hogy mégis ideje lenne évet értékelni. Az elmúlt tizenegy évet lehetőleg. Erre már nem csak az ország gatyája megy rá, hanem az egész ruhatára.