Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Jogosan kezd elegük lenni a vendéglátósoknak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A vendéglátósok egy része – sokkal kevesebben, mint arra némelyek számítottak – a Hősök terére vonult, ahol azt követelték, hogy kinyithassák éttermeiket. A pár száz tüntetőre a hatalom kizavart jó pár rendőrt, akik parancsot teljesítve nekiálltak az igazoltatásnak. Erre már néhány éve lehetősége van a rendőrségnek, mióta a kormány retteg az egyébként már régóta nem létező menekültválságtól. Nagyszerű lehetőséget adott ez számukra, hogy visszaéljenek a joggal és arra utasítsák a rend éber őreit, hogy igazoltassanak mindenkit, aki ki merni nyitni a száját valamilyen ügy kapcsán. Ezt a jogot például arra is használhatják, hogy simán listába szedik azokat, akik itt részt vettek a megmozduláson. Egyfajta Kubatov-lista készülhet a rendszer ellenségeiről. Ma pont nem erről volt szó, hiszen mint tudjuk, a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések szerint rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, tartani, illetve annak helyszínén tartózkodni tilos.

A lényeg az, hogy a vendéglátósok véleményem szerint teljes joggal mentek ki az utcára és követelték, hogy lépjen már valamit a kormány, mert már nem bírják tovább bevételek és valódi segítség nélkül. Több százezren élnek idehaza ebből az iparágból, amelyet a járvány miatt hozott korlátozások lényegében a tönk szélére sodortak. Nem állítom, hogy ez csak Magyarországon lenne így, de az igen egyedi, hogy a magyar kormány szinte egyáltalán nem segít ezeken az embereken, miközben pontosan tisztában vannak azzal, hogy ez sok száz, ha nem ezer cég bedőlését fogja jelenteni. Persze lehet, hogy most még csak egy pár száz fős kis csoport verődött össze, de semmi garancia nincs arra, hogy idővel nem alakul ez a mozgalom jóval jelentősebbé, és nem lesz képes egy valódi pofont mérni a hatalom arcára.

És ez annak ellenére is igaz, hogy a kormány szépen befenyítette mindazokat, akik február elsején ki szeretnék nyitni vendéglátóhelyüket. Mostantól ha valakit azon kap a rendőrség, hogy helyben fogyasztásra nyitotta ki éttermét, akkor fél évre bezáratják. Ha ennek ellenére továbbra is nyitva tart, akkor egy évre záratják be, és eltiltják vendéglátói tevékenységétől. Ezzel akarják bebiztosítani, hogy ne merészeljenek nyitni holnap azok a helyek, amelyek korábban csatlakoztak ehhez a mozgalomhoz. A kormány felfogása talán érthető lenne akkor, ha egyébként támogatnák ezeket a helyeket és mondhatnák azt, hogy van miből élnetek. De ilyenről egyszerűen nem beszélhetünk, ezért véleményem szerint teljesen érthető az, hogy ezeknek az embereknek betelt a pohár.

Mert miközben egy tucat olyan hely nyitva van, ahol sokkal többen tömörülnek össze egy zárt térben, addig egy étterem úgy sem nyithat ki, ha betart minden szabályt. Ez véleményem szerint egy teljesen logikátlan döntés. És tudom, hogy más országokban is sok helyen bezárták a vendéglátó egységeket, de a legtöbb helyen kormányzati segítséget kapnak. Ez nem is túl meglepő, hiszen az ember azért fizet adót – azért is -, hogy amikor bajba kerül, akkor legalább egy bizonyos ideig, de segítséget kapjon az államtól. Idehaza viszont arról van szó, hogy az egyszerű állampolgár folyamatosan fizet, aztán alig kap érte valamit cserébe. A nyugdíjrendszer siralmas, mint ahogy az egészségügyi vagy a szocális ellátás is, nem beszélve a munkájukat vesztett emberek megsegítéséről.

Az egy dolog, hogy Orbán ellenzi egy jóléti állam létrehozását, de hogy dolgozzon egy vendéglátós, ha egyszerűen törvénybe ütközik a munkája? Menjen el gyári munkásnak, mert azok éppen dolgozhatnak? Egyszerűen nevetséges az, hogy megtiltják számukra a munkavégzést, de elvárják tőlük, hogy saját maguk oldják meg az emiatt bekövetkező problémákat. Minek van akkor egyáltalán az állam? Mire fizetjük az adót, ha semmiféle segítséget nem kapunk, ha bajba jutunk? Mert ameddig mondjuk egy közalkalmazott – lásd a tüntetőket vegzáló rendőrök – a járvány ellenére is megkapják fizetésüket, addig a saját céggel rendelkező, vagy egyszerű munkavállaló lehet, hogy március óta egy forint fizetést nem kapott. És ne háborodjanak fel ezek az emberek? Az nagyszerű, hogy a rendőr megérti a problémát, csak azért arra kíváncsi lennék, hogy mi történne velük, ha március óta nem kapnának fizetést, sem pedig segítséget az államtól. Ők otthon ülnének és duzzognának?

Az a helyzet, hogy az államnak megvannak a kötelességei. Nem csak az állampolgár tartozik felelősséggel a társadalom és az állam felé, de ugyanez igaz az államra is. Elvárható az, hogy ha valaki önhibáján kívül bajba kerül, akkor segítséget kapjon az államtól. Ha ez nem történik meg, akkor az állam felelőtlenül jár el, amiért joggal háborodhatnak fel egyesek. Ha én mondjuk úgy döntenék, hogy holnaptól nem fizetek adót, mert azt látom, hogy Mészáros Lőrinchez kerülnek az adóforintjaim, akkor jönne az adóhatóság és megbüntetne. Sőt, ismerve a magyar igazságszolgáltatást, lehet, hogy kapnék még jó 10 évet is a börtönben. Magyarországon ugyanis az adótörvények megszegéséért akár több büntetés is járhat, mint gyilkosságért.

Ezzel szemben viszont, ha az állam nem teljesíti kötelességét, akkor nem történik semmi. Megtehetik és kész. Ki vonná őket felelősségre? Ebből kezd az embereknek nagyon is elegük lenni, ami még csúnyán visszaüthet. A vendéglátósok kapcsán fél millió emberről beszélnek, akik mindegyike szavazókorú állampolgár. Mi lesz ha nem felejtik majd el 2022-ben, hogy a kormány döntései következtében váltak munkanélkülivé és esetleg kerültek az utcára? A költségvetésben megvolt – mára vélhetően nincs – a pénz arra, hogy kisegítsék azokat, akik a legnagyobb gondba kerültek. Ahelyett azonban, hogy ezt megtették volna, inkább a milliárdosokat tömték tovább és olyan beruházásokba öntöttek pénzt, amelyekre semmi szükség nem volt. Ha valamit, hát ezt sokan nem fogják elfelejteni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.