Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szijjártó Péter leokézta, akkor nem lehet már gond

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az nem titok, hogy az Európai Unió vezetésének is van szerepe bőven az európai oltási terv eddigi sikertelenségében. Lehet hosszasan elemezni és nyilván minden oldalnak van valamiféle igaza, de ez az átlag szavazót nem érdekli. Őket az érdekli, hogy van-e oltás, vagy nincs. Az Egyesült Királyságban van, ami sokakat feldühített. Nem azért, mert ott van, hanem azért, mert Európában leállt a legtöbb oltási program a vakcina hiánya miatt, miközben a briteket milliós számban oltják. Ezt nyilván meglovagolták azok, akiknek ehhez érdekük fűződik, vagyis a Brexit-pártiak. Ez ugyanis számukra azt bizonyítja, hogy az EU nélkül gördülékenyebben működnek a dolgok a szigetországban. Ez lehet, hogy jelen állás szerint igaz is, csak azért azt is érdemes megnézni, hogy Európából a britek halálozási adatai talán a legrosszabbak.

Ezt a helyzetet nyilván a magyar kormány is megpróbálja kihasználni, méghozzá úgy, hogy szerencsétlen bürokraták gyülekezetének állítja be az EU-s vezetést. Ez a kommunikáció pedig láthatóan sikeres lehet, hiszen az Európai Bizottság is hozzájárult ahhoz, hogy most itt állunk, lényegében vakcina nélkül. Az AstraZeneca és az EU között komoly csata alakult ki, aminek akár még súlyos következményei lehetnek. Mindkét oldalnak igaza lehet, ezért védekezésük érthető is. Sem az EU, sem pedig az AstraZeneca nem mutathatja magát gyengének, ezért belementek egy nyílt háborúba. Hogy ennek a vége mi lesz, az majd csak napokon, heteken belül fog kiderülni.

De most mégsem erről szeretnék írni, hiszen megtettük már mi is korábban. Ami miatt belevágtam ebbe a cikkbe, az az, hogy a kormány lényegében saját hatáskörben dönthet arról, hogy milyen oltóanyag érkezik kicsiny hazánkba, és az az oltóanyag mikor kerülhet beadásra. Kunetz Zsombor bejegyzéséből idéznék most pár sort, amely megmutatja, hogy pontosan miről is van szó:

Ma életbe lépett a tegnap megjelent kormányrendelet, amely Magyarországot kiírja a fejlett nyugati kultúrák közül.

Ez a jogszabály immár lehetővé teszi, hogy a Kormány saját hatáskörben, szakemberek bevonása nélkül hozhasson be az országba bármiféle gyógyszert, vagy oltóanyagot, amely alkalmas a koronavírus járvány megfékezésére, megkerülve az OGYÉI szakmai stábját.

…. a rendelet szerint a gyógyszerészeti államigazgatási szerv (ez az OGYÉI) az állami egészségügyi tartalék kezeléséért felelős szerv kérelmére (ez az ÁEEK, ami megszűnik és helyét az Országos Kórházi Főigazgatóság veszi át) engedélyezi a koronavírus elleni gyógyszer/oltóanyag behozatalát és alkalmazását.

Akkor is, ha ez egyetlen uniós, vagy az EGT országokban sem kapott engedélyt.

Ennek köszönhető az is, hogy már péntek reggel arról beszélt a vezér, hogy ő a kínai vakcinát szeretné, hiszen a kínaiak ismerik a vírust a legjobban. Ekkora baromságot is csak ő mondhatott nyilván, noha a kijelentés célja az volt, hogy elhitesse az emberekkel, a kínai oltás is megbízható. Ha ugyanis még Orbán is azzal oltatná be magát, akkor mégis mi gond lehet vele? Tegnap sikerült is megkötni a szerződést a kínai Sinopharmmal, amely cégtől 5 millió adag oltást vásároltunk. Ehhez elég volt Szijjártó Péter jóváhagyása, aki úgy tűnik, lassan minden koronavírus körüli döntés fő felelőse lesz. Nem kellene ide tudósok meg szakemberek, akik bevizsgálják, mennyire hatékony egy-egy oltás vagy gyógyszer, majd Péter megnézi az adatokat és dönt.

Az Orbán-kormány szépen kijátssza az EU bürokratikus szerencsétlenkedését, és vélhetően valaki számára előnyös üzletet köt vakcinabeszerzés terén. Nem állítom, hogy a kínai, vagy a már korábban engedélyezett orosz vakcina rosszabb lenne, mint a nyugati vakcinák – noha az adatok szerint ennek lehetősége sem kizárható -, de a szükséges transzparencia nélkül ezek megvásárlása egyszerűen elfogadhatatlan. Főleg akkor, amikor a felmérések szerint a magyarok is a nyugati vakcinákban bíznak meg a legjobban, hiszen azok átestek komoly laboratóriumok és egészségügyi hatóságok tesztjein. Ha annyira kiváló mind az orosz, mind pedig a kínai vakcina, a fejlett világ vajon miért nem azokból vásárolt? Vajon miért nem rohannak a franciák vagy a németek a keleti piacok felé, tekintve, hogy jelen állás szerint kifogytak az oltóanyagokból?

A magyar kormány egyszerűen átírja a törvényeket, hogy megkönnyítse a vakcinabeszerzést. A gond csak az, hogy a törvények átírása azt jelenti, hogy ezentúl nincs semmiféle valódi garancia arra, hogy a megvásárolt oltások valóban biztonságosak és hatékonyak. Higgyük el Szijjártó Péternek, hogy a Sinopharm kiváló? Pont nem most jött el az idő arra, hogy tovább növeljük a vakcina szkeptikusok táborát, viszont ezzel a döntéssel pontosan ezt érik el. És igen, önkéntes alapon fognak oltani – jelen állás szerint legalábbis –, csak hát mi van, ha nem lesz opció? Az idős, beteg Mari néni megkaphatja a kínai esetleg orosz vakcinát ha szeretné, de nem lesz lehetősége a Pfizer vagy a Moderna vakcina beadatására. Milyen választás az, ahol valódi lehetőségek nem is igazán vannak?

Kezd egy szánalmas viccé változni ez az egész vírus elleni védekezés. Van még olyan része ennek a történetnek, amit még el lehet rontani? Talán ha megbíznák Kósa Lajost vagy Németh Szilárdot, hogy mérjék már fel, melyik oltás a legjobb szerintük és melyikből kellene több millió adagot rendelni az adófizetők pénzén. Sok kérdésben eddig is rajtunk röhögött a világ, ezentúl azonban tényleg nem tudom, mit fognak rólunk gondolni az európai polgárok. Az tény, hogy az EU hibákat követett el a vakcina beszerzése terén, de valóban az az egyetlen lehetőségünk, hogy kétes hatékonyságú orosz és kínai vakcinákat vásároljunk? Én nem így gondolom.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.