Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán Viktor uralkodásának idején senki nem csinálhat semmit

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt! Azt írja az MTI, hogy egy nagykanizsai iskola udvarán nyílik a hóvirág. Bár nem éppen nemzetközi jelentőségű hír, de a mi kertünkben is nyílik. Nem vagyok ugyan látnok, de merem állítani, országos jelenségről van szó. Attól persze még kedves és szép a hóvirág, jóformán az egyetlen normális dolog a mostani, kifordult életünkben. Sőt! Abban az országban, ahol már a többség (ide értve önmagamat is) régebben bedilizett a sarkaiból kifordult, tervezhetetlen, korlátozásokkal, karanténokkal, félelmekkel és halványuló reményekkel körbetekert, egyedül a jövő évi választásra összpontosító politikusokkal megkoronázott mindennapokban, a hóvirág a nagyon kevés jó dolgok egyike.

Azon töprengek, hogy vajon elviselhetőbb a járvány és annak hozadéka egy normális országban? Olyanban, ahol az egészségügyért (is) felelős miniszter az egészségügy problémáival foglalkozik, a külügyminiszter nem oltásokat szerez be egy másik külügyminisztertől, hanem a szakemberekre bízza a dolgot, ahol az ország lakóit nem nézik folyamatosan hülyének, ellenben tájékoztatják őket arról, hogy mit tervez a kormány, mihez kérik az együttműködést, milyen intézkedések várhatóak, és hasonlóan profán mederben folynak a mindennapok. Érdekes lenne egyszer kipróbálni, engem legalábbis érdekelne a dolog.

Az Origo lerántotta a leplet. Már megint. Most az van, hogy a CEU helyén lett egy Demokrácia Intézet. Ezen az Origo alkalmazottja olyan mérhetetlenül meglepődött, hogy egyből írt egy ütős cikket, mert szerinte az lehet a háttérben, hogy Soros György már megint el akarja foglalni az országot. Azt csak futólag jegyzem meg, hogy propagandáék már azt is kiderítették – ezt a PestiSrácokon olvastam, de bárhol máshol is felbukkanhat -, hogy Joe Biden Soros György bábja. Tehát mostantól Soros György irányítja az Amerikai Egyesült Államokat. Is. Ezek szerint ez sem elég az idős milliárdosnak, mert élete célja elfoglalni nagy, jelentős, mondhatni világhatalmi tényező országunkat is. Na, ezt most a Demokrácia Intézet keretei között kísérli meg. Komolyan mondom, amikor biztossá vált, hogy a CEU képzését átviszik Bécsbe, akkor jelentették be, hogy létrehozzák a Demokrácia Intézetet. Én hallottam a fülemmel, bőven tavaly volt. Ez nyilvánosan megjelent az egyetem honlapján is – tavaly júniusban -, tehát aligha indokolt a csodálkozás.

A  budapesti székhelyű „Demokrácia Intézet” önmeghatározása szerint a demokráciát kutatja: a honlapjukon közzétett tájékoztatás szerint „világszínvonalú kutatással” kívánják támogatni a nyílt társadalom ügyét szerte a világon. Sokat mondó, hogy az intézményt Bruszt László szociológus, a CEU volt rektora, valamint Fodor Éva szociológus, a CEU gendertanszékének vezetője vezeti. Az is árulkodó, hogy legközelebbi pódiumbeszélgetésükön Cseh Katalin momentumos uniós képviselő lesz az egyik vendég. 

Ehhez a „világszínvonalú” kutató társasághoz csatlakozott Magyar Bálint volt SZDSZ-es oktatási miniszter, akinek a regnálása alatt sokat romlott a magyar oktatás helyzete.

Tényleg sokat mondó és árulkodó. Hogy úúúristen, szociológusok fognak ott dolgozni. Mennyivel egyszerűbb lenne kinevezni egy harmadéves egyetemi hallgatót – természetesen fidelitasost, mert azok szoktak eleve munka- és élettapasztalattal a világra jönni -, ő majd hozná a haverokat és kutatnának, mint megannyi hétördög. Esetleg a korosabb fiatal demokratákból is össze lehetne dobni egy ütőképes kutatói gárdát. Németh Szilárd, Kósa Lajos, Deutsch Tamás, Hollik István, Selmeczi Gabriella, vendégelőadónak el tudom képzelni Dúró Dórát. Egyszerűen csodás lenne.

A cikk utolsó bekezdése különösen remekül sikerült:

A Soros-egyetem új, nemrégen alakult Demokrácia Intézetéről eddig meglehetősen kevés szó esett. A koronavírus-járvány miatt is válhatott észrevétlenné, és feltehetően ők maguk sem akarták túlzottan reklámozni. Miután egyre-másra gyűlnek a magyar polgári kormány bírálói az intézetnél, kérdés, hogy egyszerű kifizetőhelyről van-e szó, vagy talán többről. Például, hogy – Gyurcsány-közeli politikusokkal „erősödve” – esetleg már 2022-re próbálnak készülni?

Teháthogy: a járványt kihasználva, észrevétlenül létrejött a tavaly nyár elején bejelentett intézet, ami egészen idáig elkerülte a pártlapok munkatársainak éber figyelmét, de az Origo most kiszúrta. Vagy elsőként vette észre. És a felfedezőzseni erősen gyanakszik, hogy kifizetőhelyről van szó. Namármost. Soros György nem a magyar adófizetők pénzéből hoz létre egy – vagy akárhány – intézetet, hanem a magánvagyonából. A saját pénzével azt csinál, amit akar. Nincs szüksége olyan kifizetőhelyekre, mint például a Fidesznek. Akkor sem volt szüksége erre, amikor Orbán Viktort, Kövér Lászlót vagy éppen Schmidt Máriát fizette. Csak azt valószínűleg még nem vette észre az egykori vezető internetes portál hűlt helyén tátongó gödör aknamunkása. Ami késik, az nem múlik. Fogunk mi még olvasni ezekről a dolgokról a kormányváltás után. Alighanem ugyanezektől a szerzőktől. Közben elkezdett terjedni a cikk (ez ellen a maszk sem hatásos), átvette a Mandiner, a Mandinerre hivatkozva pedig a Magyaridők Nemzet. És még csak hasad a hajnal.

Végezetül arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy némileg indokolatlan az állandó visítás. Bárki bármit csinál, tuti azért csinálja, mert közeledik a választás és meg akarja buktatni Orbán Viktort. Jelzem, Magyarországon – most még – négy évente választás van. A Demokrácia Intézet létrehozását két választás között, félidőben lehetett tudni, akkor jelentették be. Ugye azt még a propagandisták és fideszesek sem gondolják komolyan, hogy Orbán Viktor uralkodásának idején senki nem csinálhat semmit, nem hozhat létre semmit, nem mondhat véleményt – ide értve természetesen az Európai Uniót, az Európai Parlamentet és a néppárti frakciót is -, mert mindjárt választás lesz, és hétszentség, hogy azt akarják befolyásolni a gazok. Általában is szánalmas ez a folyamatos jajveszékelés, de ahogy emelkedik a hangerő, úgy lesz egyre nevetségesebb. Nem óbégatni kell, hanem normálisan politizálni.

Mi pedig serkenjünk felfelé, mert hétfő van, kezdődik a dolgozás azoknak, akinek van még munkája. Kellemes ébredezést! Mi hamarosan jövünk az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.