Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Megfelelő oktatásra lenne szükség, nem nacionalista baromságokra

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Simicskó István, országgyűlési képviselő, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselőcsoportjának frakcióvezetője adott interjút nemrégiben. Ebben természetesen a kormány nagyszerű teljesítményéről, valamint az ellenzék ármányairól beszélt. Szót ejtett azonban ezek mellett arról is, hogy micsoda szükség van most, a felgyorsult világunkban az egészséges nemzettudatra. Ezek Simicskó szavai, nem nekem mentek el otthonról. Na de, hogy ez pontosan mit is jelent, azt lássuk is azonnal:

Vasárnap.hu: A magyarságtudatra, a hazafias nevelésre talán sosem volt akkora szükség, mint manapság, amikor minden nemzeti értéket megkérdőjeleznek. Hogyan őrizhetjük meg a kultúránkat a gyorsuló globalizációs folyamatok között?

Simicskó: Mai felgyorsult világunkban csak egy egészséges nemzettudattal rendelkező közösség képes a nemzetközi nyomással szemben helytállni. A következő nemzedékek értékrendje ezért kulcsfontosságú.  Néhány évtized múlva fiataljaink kezében lesz hazánk jövője. A mi feladatunk most az, hogy felkészítsük őket az elkövetkező évek kihívásaira. Fontos, hogy egy cselekvő hazaszeretet alakuljon ki az ifjúságban.

Az oktató-nevelő munkának ebben nagy szerepe van. Nemcsak a tárgybéli ismeretek átadása fontos, elengedhetetlen a fiatalok érzelmi intelligenciájának fejlesztése is. A pozitív kötődés a hazához nem áll szemben a modern világgal, csupán segít a globalizáció azon hatásaival megküzdeni, melyek nemzeti megmaradásunkkal szemben hatnak. Ha a fiatalok elveszítik gyökereiket, akkor könnyebben elsodródhatnak a 21. század forgatagában, ami nagy veszteség lenne mindenki számára.

A borzasztóan keresztény vasarnap.hu szépen alákérdezett Simicskónak, hiszen szerintük a magyarságtudatra és a hazafias nevelésre soha nem volt akkora szükség, mint manapság. Mi az egyáltalán, hogy magyarságtudat? Annyit jelenthet, hogy az ember tisztában van vele, hogy magyar? Hát ott az útlevele, de ha ez nem győzné meg eléggé, akkor elég ha belegondol abba, hogy magyarul beszél. Mi szükséges ahhoz, hogy valakiben ezt a magyarságtudatot felébresszék? Több Petőfit, Kosztolányit olvastatnak vele? Esetleg a Vízipók-csodapók kötelező lesz általános iskolában? Egyszerűen értelmét nem látom annak, amit a mostani kormányzat olyannyira sulykol. Még az én időmben is – nem volt pedig az olyan régen – eleget tanítottak a magyar történelemről, nagy költőinkről és íróinkról, zeneműveinkről.

Volt, amit szerettem és volt, amit nem. Tekintet nélkül arra, hogy a szerző vagy történelmi hős épp magyar volt vagy sem. Magyarságtudatra nem az iskolában neveltek, mint ahogy hazaszeretetre sem. Ezek egyike sem olyan dolog, ami kötelező iskolai tananyag kell, hogy legyen. De ameddig a magyarságtudat inkább egy vicces szó, addig a hazafias nevelés már egy annál rémisztőbb megnevezés. Az ugyanis azt takarja, hogy gyermekeinket arra akarják nevelni, hogy hazafiasak legyenek. Na most, az én gyerekemet történelemre vagy matematikára neveljék, ne pedig arra, hogy könnybe lábadjon a szeme, ha meglátja Orbán Viktort. Ez egy borzasztóan veszélyes játék, amivel az átlag polgár csak veszíthet. A fene sem kérte a kormánytól, hogy neveljenek valami olyat a gyermekeinkbe, amihez nekik abszolút semmi közük sincs.

Simicskó szerint a mai felgyorsult világunkban csak egy egészséges nemzettudattal rendelkező közösség képes a nemzetközi nyomással szemben helytállni. Ismét megkérdem, ugyan milyen nemzetközi nyomással szemben kellene helytállni? Netán Soros Györgyre gondolt? Esetleg az Európai Unióra? Csak azért kérdem, mert ezek egyike sem támadja Magyarországot, pláne a magyar embereket, mint inkább a magyar kormányt, amely kizsákmányolja a saját állampolgárait. Ez ellen nem a felnövekvő generációnak kell védekeznie, sőt, senkinek sem kell. A kormánynak kellene felfognia végre, hogy igen sok dologban ezeknek a nemzetközi erőknek igazuk van. Ez nem egy háború vagy harc, amit meg kell nyernünk, hanem egy véleménykülönbség, ami a magyar kormány és az Unió között áll fenn.

Simicskó hülyeségeket beszél akkor, amikor lényegében azt szeretné, hogy fiataljainkba beleneveljék az egészséges nemzettudatot, ezzel egy kvázi „hadsereget” létrehozva a globális erőkkel szemben. Hogy az oktatáshoz hozzá kellett nyúlni az nem vitás, de az etika, hittan és hazaszeretet oktatása helyett inkább megoldhatták volna azt, hogy magolás helyett valódi tanulásra tanítsák meg a gyerekeket. Hogy megszerettessék velük az olvasást – ahelyett, hogy kötelező irodalmakat adnak nekik nyaranta -, hogy logikusan építsék fel a matematika oktatást, hogy gazdasági ismereteket tanítsanak, vagy, hogy hagyják őket kibontakozni az órákon. A magyar oktatás elég borzasztó volt már akkor is, amikor én iskolába jártam, de a látott példák alapján a helyzet csak romlott.

Ott van számos példa – finn oktatás – arra, hogy hogyan lehet egy rossz rendszert átalakítani úgy, hogy a világ élvonalába kerüljön. Hogy lehet elérni, hogy a fiatalok nagy többsége beszéljen idegen nyelven és hogy a gyerekek ne utálják meg az órákat már alsó tagozatban. Rengeteg dolgot lehetett volna tenni annak érdekében, hogy a magyar oktatás színvonala javuljon végre, ehelyett azonban inkább Orbán Viktor agyatlan baromságait valósítják meg, tudatosan rombolva a már amúgy is borzasztó magyar oktatást. De ha mindez nem lenne elég, még az egyetemeket is szépen tönkre teszik azzal, hogy összevonják, vagy az egyház kötelékébe adják őket. Ahelyett, hogy haladnánk a korral és felzárkóznánk a nyugathoz, mi inkább elindultunk visszafelé és nem tanulva a múlt hibáiból, inkább leépítjük a magyar oktatás.

Kinek kellene a világot megértő, idegen nyelvet beszélő, értelmes fiatalok? Legyenek csak tudatlanok, röghöz kötöttek, hiszen akkor valamelyik német vagy dél-koreai cég szalagmunkásai lehetnek. A tudás veszélyes, ezt Orbán Viktor is pontosan tudja, nem véletlenül távolított el minden olyan, még többé-kevésbé értelme figurát maga mellől, aki esetlegesen veszélybe sodorhatta volna pozícióját. Az egészséges nemzettudat csak egy nacionalista baromság, a cél a fiatalok elbutítása. Ezzel azonban az ország jövőjét teszik kockára, ami pont az ellentéte az általuk emlegetett hazafiságnak. Nincs szükség itt nemzetközi erők támadásaira, hiszen pont a magyarok által megválasztott kormány az, amely a legtöbb kárt okozza ennek az országnak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.