Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A nemzeti propaganda elérte határait

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ahogy közelednek a választások, egyre inkább felpörgött a propagandában utazó oldal. Nyilván parancsba kapták, hogy teljesítsenek a pénzükért, hiszen ezért tartják őket. Nemrégiben elindult a Megafon Központ, amihez egy Facebook-oldal is tartozik. Ez a platform azért jött létre, mert véleményük szerint a balliberáis média uralja az országot és szegény jobboldaliaknak nem maradt már lehetőségük arra, hogy a szavukat hallassák. Valóban így van ez, hiszen a kormány propagandamédiájához – amit közmédiaként szokás emlegetni – is csupán 100 milliárd forint folyik be évente. Az Origo és az Index megszerzése is kevés lehetett, mint ahogy a teljes vidéki sajtó felvásárlása sem elég megnyugtató. Alig van pár száz kormánypárti újságíró, akik több tucat platformon írhatják le és mondhatják el azt, amit kiadnak parancsba számukra. Pont ezért a Megafon céljai a következők:

Olyan online közösségeknek adunk otthont, amik akár politikai, akár piaci okok miatt alig jutnak levegőhöz. A Központot azért hoztuk létre, hogy ne érezd úgy, egyedül harcolsz a világ ellen.
A Megafon Központnál nem kevesebbet vállaltunk, mint hogy:

  • megtaláljuk a nemzeti érzelmű kortársainkat
  • felerősítsük a hangjukat
  • hozzájáruljunk a sikerükhöz
  • közösséget hozzunk létre

A MAGYARORSZÁG JÖVŐJÉÉRT DÚLÓ HARC ITT DŐL EL, EZÉRT ÖSSZE KELL FOGNUNK!

Kérdés, hogy ezek a jobboldali megmondóemberek megpróbálnak-e egy saját nemzeti platformot létrehozni, menekülve a külföldi tech cégek elől. A Facebook ugyanis már több alkalommal törölte bejegyzéseiket, esetleg tiltotta politikai celebjeiket. Ezért is jött létre a magyar Facebook koppintás (Hundub), és próbálnak egyre inkább alternatívákat keresni a szavazóik elérése céljából. A Megafon nevű izé – nehéz azt bárhogyan is meghatározni – pont arra jó, hogy olyan embereknek adjanak lehetőséget, akik szeretnének csatlakozni a propagandistákhoz. Úgy tűnik, rá akarnak kapcsolni a választások előtt és minél több helyen, minél több emberhez akarják eljuttatni mondanivalójukat.

Noha a Facebook a legkomolyabb kampánylehetőség, mégis veszélyes számukra, hiszen fasiszta, kierekesztő tartalmaikat néha törli a cég. Felháborodhatnak ezen és szervezhetnek pár száz fős tüntetést, de attól még nem fog megváltozni a dolog. A Facebookra semmiféle hatása nincs se a nemzeti érzelmű propagandistáknak, sem pedig a magyar kormánynak. Nem állítom, hogy az amerikai cég egyébként nagyszerű lenne – hiszen bőven átlépte hatáskörét, ezért szabályozásra lenne szükség -, de a magyar politikai és médiaviszonyok között szükséges. A Facebook nélkül ugyanis alig maradna olyan médium, ahol szinte szabadon elmondhatja az ember a véleményét. Legyen az jobboldali vagy baloldali vélemény, ha nem szélsőséges, akkor a Facebook nem fogja tiltani.

De térjünk vissza a Megafonhoz, ahova korábban Rákay Philip, most pedig Bohár Dániel is csatlakozott. Az alapító Kovács István a következőket nyilatkozta nemrégiben:

A megoldás szerintem az, hogy létrehozunk egy kritikus tömeget, amelyet már nem lehet elhallgattatni. Tehát ha most te elkezdenéd letiltani a baloldali hangadókat, nem jutnál sehova, mert van mögöttük egy kritikus tömeg. Nekünk is ezt kell létrehozni.

…Amikor eldöntöttem, hogy szeretnék csinálni egy ilyet, kimentem Amerikába, beszéltem egy csomó emberrel. Egy nagyon okos ember azt mondta, hogy náluk is minden választás előtt mondják, hogy hát van valami új innovatív platform. Ott a Snapchat, meg most a TikTok, és hogy majd hú majd az megrengeti a választást és felülírja a játékszabályokat, de hogy a végén mindig a Facebookon dől el, hogy…

De hogy a Facebookon fog eldőlni szerintem a 2022-es választás és muszáj, hogy jobbak legyünk ott is, mint a baloldal.

Érdekesen gondolkodik tehát a propagandaoldal. Hiszen egyfelől beismerik, hogy a Facebooknak óriási szerepe van a választásokban másfelől viszont jól látszik az, hogy megpróbálnak attól független felületeket létrehozni, ahol cenzúra nélkül – a saját cenzúrájukkal élve – oszthatják az észt. A gond csak az, hogy ha egyszerre több tűzbe tartják a vasat, akkor nehéz egyetlen dologra sikeresen koncentrálni. Ez a hozzáállás számomra azt mutatja, hogy igenis kapkodnak a nemzeti oldalon, mégpedig azért, mert rájöttek, hogy nem tudnak mindent korlátozni. A Facebookon megjelenő tartalmakkal egyszerűen nem tudnak mit kezdeni, hiszen azt nem tudja még Mészáros sem felvásárolni. Ha ott valami megjelenik, akkor az el fog jutni az emberekhez, akármit is tesz a Fidesz kampánycsapata.

A Fidesz tényleg mindent megtett, hogy elérjen mindenkit, akire erre vevő, de a trollcsapatok kiképzése helyett talán foglalkozhatott volna azzal, hogy érdemi kormányzást folytasson. A lejáratókampányok dübörögtetése, a nevetséges hazugságok folyamatos posztolása nem hiszem, hogy túlságosan segítette volna őket. Aki ugyanis ezekre vevő, az már bőven a „csapat” tagja volt, ezzel új embereket aligha érhettek el. A fiatalokat a mai napig képtelenek érdemben megszólítani, ami ismételten csak visszaüthet 2022-ben. A nemzeti oldal azt is szereti elfelejteni, hogy annak oka, hogy többen olvasnak ellenzéki vagy független lapokat, nem az, hogy amögött Soros György pénze van, hanem az, hogy a valóságot mutatják be. Ez nem egy jól felépített kampány része – mint ahogy ezt szeretik egyébként hangoztatni –, hanem egyszerűen így alakult.

A legdurvább az egészben az, hogy azt akarják, hogy mindenhol az ő véleményük kerüljön előtérbe. Mindent is uralni akarnak, hiszen így érhetőek el a szavazók. Azt viszont nem veszik figyelembe, hogy a szavazók döntenek arról, hogy kit követnek, és kinek a mondanivalóját tartják fontosnak. Ez nem generálható mesterségesen, amire jó példa a hazai médiaviszonyok megváltoztatása. Hiába vették át a vezető lapokat, továbbra is többen olvassák a független és ellenzéki lapokat, mint a kormánypropagandát. Teljesen mindegy hány újságot, tv csatornát, vagy rádiót kaparintanak meg, az olvasóik száma egyszerűen nem növekszik, hiszen elérték a határaikat. Az emberek többsége ugyanis azért olvas el egy cikket, néz meg, vagy hallgat meg egy műsort, mert abban munka van, az minőségi. Ehhez a jobboldali vagy baloldali érzelemnek abszolút semmi köze nincs. Ameddig viszont a nemzeti érzelmek talán legszínvonalasabb képviselője a Magyar Nemzet, addig nem nagyon érdemes túl sokban reménykedni. Megafon ide, nemzeti érzelmek oda.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.